Planera smart och lägg din egen touch på det hela.
Planera smart och lägg din egen touch på det hela. Foto: iStockphoto

5 supertips för köksinredning

Kök

Köksinredning handlar om hur köket ska se ut, men minst lika mycket om hur du skapar bra förvaring, spar pengar och använder alla utrymmen på bästa sätt. 

Av: Harald Nylund, 25 september 2018

Tips 1: Planering ger smart förvaring

Innan du börjar inreda köket är det viktigt att planera den totala köksytan och använda alla utrymmen efter bästa förmåga. Det gör det dessutom enklare sedan när det är dags att välja ut vitvaror.

För att skapa smidig förvaring kan du använda utdragbara lådor istället för att gömma undan allt bakom tjocka luckor. Utdragbara lådor ger den perfekta översikten och är dessutom ett snyggt sätt att förvara på.

Annons

Tips 2: Håll koll på köksstationerna

Det är viktigt att hålla koll på vad som händer i köket och att veta var allt finns. Dela in allt i zoner för att underlätta kökssysslorna. Vid diskbänken ska du ha rent och fint och samtidigt kunna förbereda råvarorna till middagen. Om du har fasta arbetsstationer för alla kökssysslor så kommer du kunna röra dig enklare i köket - lika lätt som en fjäder. 

 

 

Tips 3: Återvinning ger god hygien

För att hålla rent och fräscht hör det till sakens natur att ordna ett snyggt och smidigt återvinningssystem. Använd olika plastbyttor med lock för olika typer av avfall (särskilt för mat). Ordna så att du kan dra ut hela sopstationen och inte behöver böja dig varje gång något trillar fel.

 

 

Tips 4: Gör det så billigt som möjligt

Istället för att hela tiden köpa nytt kan du prova ett billigare och miljövänligare alternativ. Nämlingen att att återanvända material.

Allt kostar pengar och utgå alltid från din budget innan du far iväg i tankarna. Är köksluckorna slitna och bleka? Lacka och måla om! Fäst dit nya och fina skåpsknoppar och handtag. Detta kommer att ha stor effekt för luckorna och lyfter hela köket.

När du valt färg till köksluckor och dörrar samt stil på skåpsknoppar och handtag så kommer det bli mycket enklare sedan när du ska välja ut ett nytt köksbord och nya köksstolar. Låt allt gå i samma stil och färgskala. Fräscha upp och gör om. Du kommer märka hur mycket som går att uträtta med mycket små medel.

Tips 5: Hitta dina egna detaljer

Detaljer gör verkligen susen i ett kök. Få in detaljer i snyggt rostfritt stål eller varför inte en bänkskiva i trä eller marmor. Till syvende och sist är det alltid en smaksak.

Belysning är också viktigt. Det finns belysning för olika ändamål. Vid spisen och köksbänken ska du ha lite starkare belysning som du kanske kan dämpa när du inte står och lagar mat. Varför inte installera en dimmer?

I taket, ovanför köksön, kan du däremot köra med en mer dämpad belysning. Vill du att köket ska sticka ut lite extra kan du inreda med detaljer i glas; glasluckor, en köksfläkt i glas eller en arbetsbänk i glas. Kökstrender kommer och går och handlar om färg och form. Det gäller att hänga med och få inspiration från omgivningen. Snappa upp, ta efter, känn efter och tillslut hittar du rätt.

 

Så gör du rent mixern på bara 30 sekunder!

25 september 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...