Foto: Istock
Foto: Istock

5 supertips för köksinredning

Kök

Köksinredning handlar delvis om hur köket ska se ut, men minst lika mycket om hur du skapar bra förvaring, spar pengar och använder alla utrymmen. Här kommer 5 supertips!

Tips 1: Planering ger smart förvaring

Innan du börjar inreda köket är det viktigt att planera den totala köksytan och använda alla utrymmen på rätt sätt. Det gör det dessutom enklare sedan när det är dags att välja ut vitvaror. Väljer du rätt vitvaror spar du mycket utrymme som du kan använda till annat.

För att skapa ordning kan du använda utdragbara lådor istället för att gömma allt bakom simpla luckor. Utdragbara lådor ger den perfekta översikten och är dessutom ett snyggt sätt att förvara på.

Annons

Tips 2: Håll koll på köksstationerna!

Det är viktigt att ha koll på vad som händer i köket och var allt finns. Dela in allt i zoner för att underlätta kökssysslorna. Vid diskbänken ska du ha rent och fint och samtidigt kunna förbereda råvarorna som ska till middagen. Spisen bör ligga på behändigt avstånd från arbetsstationerna. Har du fasta zoner för allt kommer du kunna röra dig i köket lika lätt som en fjäder.

Tips 3: God hygien med återvinning

För att hålla rent och fräscht hör det till sakens natur att ordna ett snyggt och smidigt återvinningssystem. Använd olika plastbyttor med lock för olika typer av avfall (särskilt för kompost). Ordna så att du kan dra ut hela sopstationen och inte behöver böja dig varje gång något trillar fel. Med ordning och reda blir det mycket enklare att bevara god hygien. 

Tips 4: Gör det så billigt som möjligt

Istället för att hela tiden köpa nytt kan du prova ett billigare och miljövänligare alternativ. Det handlar om att återanvända bra material.

Allt kostar pengar och utgå alltid från din budget innan du far iväg i tankarna. Är köksluckorna slitna och tråkigt bleka? Lacka och måla om! Fäst dit nya och fina skåpsknoppar och handtag. Det gör en enormt stor skillnad för helheten.

När du valt ut färg till köksluckor och dörrar samt stil på skåpsknoppar och handtag så kommer det bli mycket enklare sedan när du ska välja ut ett nytt köksbord och nya köksstolar. Låt allt gå i samma stil och färgskala. Fräscha upp och gör om. Du kommer märka hur mycket man kan uträtta med mycket små medel.

Tips 5: Hitta dina egna detaljer

Detaljer gör verkligen susen i ett kök. Få in detaljer i snyggt rostfritt stål eller varför inte en bänkskiva i trä eller marmor. Till syvende och sist är det alltid en smaksak.

Belysning är också viktigt. Det finns belysning för olika ändamål. Vid spisen och köksbänken ska du ha lite starkare belysning som du kanske kan dämpa när du inte står och lagar mat. Varför inte installera en dimmer?

I taket ovanför köksön kan du däremot köra med en mer dämpad belysning. Vill du att köket ska sticka ut lite extra kan du inreda med detaljer i glas; glasluckor, en köksfläkt i glas eller en arbetsbänk i glas. Kökstrender kommer och går och handlar om färg och form. Det gäller att hänga med och få inspiration från omgivningen. Snappa upp, ta efter, känn efter och tillslut hittar du rätt.

25 september 2018
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

5 vanliga misstag när du planerar köket

Kök Alla vill vi ha ett kök att trivas i och som är en fin samlingsplats för hela familjen. Den som ivrar iväg missar ett par saker. Här listar vi 5 misstag...