Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!


Vad är så speciellt med julbaket?
– Det är den mest traditionsrika bakningen på året! I varje släkt finns det något julbaksrecept som är extra viktigt. Eftersom julen är vår stora högtid har man under julen kostat på sig att baka med dyra kryddor, som saffran.
Vilka är dina bästa baktips?
– Ta inte i allt mjöl från början! Då blir degen smulig och du kan inte arbeta och knåda den. Blir det ändå smuligt kan du blanda i 25 gram smör för att rädda degen.
– Ett annat tips är att byta vanligt socker mot muscovadosocker eller farinsocker för att få mer karaktär på smaken.
– För glutenintoleranta, byt ut vetemjöl mot mandelmjöl (eller billigare, ta hälften glutenfritt mjöl, hälften mandelmjöl).
Vad har du för åsikter om bakredskap?
– Mina redskap ska vara praktiska och gärna av naturmaterial, som trägafflar.
– Brödpenslar i silikon skulle jag aldrig använda – de är för grova att pensla kakor med! Och jag skulle aldrig köpa en rosa slicke-pott, det ser bara äckligt ut ihop med en deg.

Läs också: Birgittas recept på julens saftigaste lussebullar

Vilka är dina tre favoriter till julkaffet?
– Anna Grapes kransar, en mycket fin kaka med mald mandel i. Den har allt när det kommer till smak, utseende och konsistens.  Sedan väljer jag judebröd, som har en överraskande kryddning med ett uns av kanel och stött ­kardemumma. Och
så förstås mandelmusslor med vispad grädde och hallonsylt, med hallon som jag plockat vid mitt föräldrahem i Ljungskile.
Vilket är bästa pepparkakstipset?
– Franska pepparkakor är praktiska och väldigt goda! De behöver inte måttas ut, utan jag har en rulle med deg som jag skär lite i taget av när det kommer gäster. Den håller i 3–4 månader i plastfolie i kylskåpet. De är oerhört goda med grönmögelost på!
Nu kommer din bok, Birgittas bästa – Kakor vi minns. Berätta!
– Den här boken är en receptskatt med kakor från förr, och varje recept har en historia. Här finns till exempel Astrid Lindgrens bullar och Gustav Vasas klenäter. Kakor som vi tycker är hippa nu uppfanns redan på 1800-talet, som macarons, dem hittade jag i en kakbok från 1906!

Om Birgitta

Namn: Birgitta Rasmusson.
Ålder: 80 år.
Bor: I lägenhet i Stockholm.
Gör: Är kokboksförfattare och föreläsare samt domare i Hela Sverige bakar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar