Foto: Foto: Beata Holmgren / Studio Emma Svensson

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning

Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Av: Jessica Bergh, 28 mars 2018

Hur skulle du beskriva ditt eget hem med tre ord?

– Färgstarkt, eklektiskt och konstnärligt.

Vad innebär inredning för dig?

– Jag köper extremt få saker nytt, istället består min inredning av fynd från loppis och second hand, auktioner och arvegods. I mitt hus på Gotland är all inredning från loppis, det beror på att den kulturen är så stark där.

Annons

Hur skapar jag en personlig inredning?

– Välj med hjärtat och följ din egen stil. Många är oroliga för att deras stil inte duger och önskar generella riktlinjer de kan följa. Jag tycker att du ska strunta i det och istället titta tillbaka på din barndom – vem du är, var du kommer ifrån –och inspireras och kanalisera detta när du inreder sitt hem. Tänk att ju mer gamla saker du har desto mer personligt blir det. 

– Allt fler företag väljer att visa upp sina nyproducerade varor med äldre föremål. Jag tror det beror på att människor lättare ka ta till sig det, vi vill se riktiga, brokiga och inspirerande hem bebodda av verkliga människor. Se bara på var vi vänder oss för inspiration idag – Instagram, där vi följer människor i deras vardagsliv.

Hur blir jag en bra sakletare?

– Är du nybörjare på gamla prylar och tycker det känns svårt kan du börja med små accessoarer som keramik, glas och bestick. För att hitta vad du gillar och träna upp ögat behöver du öva och ge det tid. Se det som en lördagsunderhållning att gå på loppisar.

Vilka inredningsprylar är särskilt bra att spana efter second hand?

– Egentligen finns allt som är inne på stora kedjor också på loppis. Linnetyg är trendigt men dyrt, det är perfekt att hitta på loppis. Köp exempelvis gamla linnegardiner som du river i rutor och som blir till vackra, rustika servetter. Småblommiga kuddar, mjuka påslakan att ha i barnrummet, bestick av nysilver och stora vaser. Äldre köksföremål är generellt lätta att fynda.

Om jag bor i ett äldre hus, hur ska jag tänka för att plocka fram husets själ?

– Jag tycker definitivt att du ska inreda efter huset och inspireras av miljön, men du behöver inte klä ut ditt hus. Utgå alltid från dig själv och det liv du lever. Är ni en barnfamilj passar det inte med vackra guldspeglar lutande mot väggen. Satsa istället på hållbara möbler som får slitas och ett hem där du inte behöver skrika ”akta” hela tiden. 

Berätta om ditt bästa loppisfynd?

– Åh jag har många bra fynd. En gång köpte jag en skinnväska med en plånbok med mer pengar i än vad väskan kostade. Jag har hittat två Liljanljusstakar för 30 kronor. Sedan finns det ju fynd som kostat mycket men som jag är otroligt nöjd med, exempelvis en gammal spegel som jag köpte på auktion för 3 000 kronor. Det kan tyckas dyrt men varje gång jag kliver i rummet där den hänger blir jag förälskad. Det är känslor som gamla välgjorda saker kan locka fram hos en.

Elsa Billgrens 5 bästa inredningstips:

• Gamla vackra handgjorda ullfiltar kan du lätt hitta på loppis – det är prisvärt, och perfekt att slänga över sängen eller fåtöljen.

• Titta efter gamla bordslampor – bordslampan är verkligen på väg tillbaka. Gärna en klumpig med vit bas som du kan dra om elen i och modernisera med en ny lampskärm.

• Småmöbler som sideboard, fällbord och små skrivbord ska du alltid köpa second hand. Dem är lätta att få in i bilen och ger karaktär till ett rum.

• Se möjligheter – nötta, repiga ytor kan slipas och behandlas eller målas om.

• Gamla trälådor, byttor och burkar är också bra att fynda. I dem kan du förvara servetter, stearinljus och kvitton, ja vad som helst. Om du har öppen inredning i kök eller kontor passar det perfekt att ha dem framme.

 

Om Elsa

Namn: Elsa Billgren.

Ålder: 32.

Familj: Man, barn och katt.

Bor: Lägenhet på Södermalm och hus på Gotland.

Gör: Bloggar under eget namn på Elle och driver en uthyrningsverksamhet av vintageklänningar på Konstakademin i Stockholm.

Aktuell: Trendpodden Billgren Wood som hon gör tillsammans med Sofia Wood, marknadschef på Bukowskis. Kolla bland annat in Stora auktions- och loppisavsnittet – så blir du proffs.

Bästa loppisminne: På 90-talet fanns containrar utanför second hand-affärerna och mitt bästa barndomsminne är när jag och min mamma gick förbi efter skolan och smög ner i dem för att fånga upp en fin kaffeburk. Jag kan inte tänka mig en bättre skattjakt som barn.

28 mars 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Inredning

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

Trender 2018 – svenskt hantverk och det digitala hemmet

Inredning Drinkvagnar, sidobord och sittpuffar – 2017 var året då vi svenskar frossade i prydnadsmöbler. Vi i Villa bad Linnéa Aguero, Blockets presschef, sia om...

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!