• Bild: Mio
  Chess hörnsoffa, 15 995 kr.

 • Bild: BoConcept
  Madison bäddsoffa, 24 605 kr.

 • Bild: Ikea
  Kivik hörnsoffa, 9 990 kr.

 • Bild: Furniturebox
  Howard Deluxe, 9 495 kr.

 • Bild: Bemz
  Sofföverdrag Black/White (Marimekko), 7 699 kr.

 • Bild: Svenssons
  Armilla hörnsoffa, 44 290 kr.

 • Bild: Em möbler
  Dialog bädd/skinnsoffa, 12 995 kr.

 • Bild: Stalands
  Boston 3-sits soffa, 9 015 kr.

 • Bild: Mio
  Vegas 3-sits soffa, 7 495 kr.

 • Bild: Rum21
  April soffa, 5 990 kr.

Välj soffa efter syfte och livssituation

Innan du köper en soffa är det viktigt att tänka på vilket syfte den ska fylla i ditt hem och i ditt liv. Ska det vara en finsoffa eller ska det vara en soffa att slappa i framför tv:n? Om du främst vill kunna ligga ned bekvämt ska du fundera över djupet. Om det känns viktigare att sitta bekvämt ska du fundera över sitthöjden. Valet mellan plymåer eller lösa ryggkuddar spelar också in. En del föredrar lösa kuddar för att lättare kunna lägga sig bekvämt för eftermiddagsluren.

Antalet familjemedlemmar spelar givetvis stor roll i valet av soffans storlek. Har du småbarn är det också en parameter att ta med i beräkningen. Då kanske en skinnsoffa är ett bättre alternativ än en ljus tygsoffa. Skinnsoffor är lätta att torka av och spillet sugs inte in och lämnar fläckar.

Annons

Annons från Larm.se:

Olika sofftyper

Det finns olika typer av modeller på soffor, för olika typer av behov. Divansoffor är väldigt populära och finns i varierande storlekar och utföranden. Det går att hitta en modell till de flesta vardagsrum. U-soffan är en soffa med två divaner som ger ytterligare lite plats. Hörnsoffor är bra om ni är många i familjen eller om ni tycker om att bjuda hem folk. Det går att köpa hörnsoffor i både modern och mer traditionell stil. Det finns också hörnsoffor med divan. Bäddsoffor är jättebra om ni ofta har övernattande gäster.  En bäddsoffa kan också vara ett bra alternativ för dig som bor litet och inte får plats med både soffa och säng. Modulsoffor är bra för er som vill kunna anpassa och bygga ut soffan efter behov.

 

Soffans kvalitet

Om du ser ditt soffköp som en långvarig investering är det bättre att köpa en soffa av hög kvalitet. I slutänden kan det bli dyrare att köpa en billig soffa eftersom den slits snabbare och måste bytas ut. Prisvärd är adjektivet att leta efter.

Fråga efter uppmätta värden. De delar du bör ha i åtanke när du söker hög kvalitet är:

 • Stoppningen – Många soffor stoppas med kallskum eller polyeter. Hållbarheten på sittdynor, det vill säga innan dess att sittdynorna blivit nedsjunkna och insuttna, mäts i volymvikt. Stoppningen bör ha en volymvikt på 30-35 kilo för att soffan ska ha en bra livslängd.
 • Tyget - Martindale mäter tygets slitstyrka. Ju högre värde desto tåligare är tyget. Ett Martindale-värde på 15 000 - 25 000 är lämpligt för en soffa till hemmet. Pilling anger risken för att tyget ska få noppor. Motståndet redovisas på en skala mellan 1-5, ju högre desto bättre skydd mot noppor. Ljusäkthet är tygets förmåga att motstå solljus. Resultatet anges i en skala upp till 8, där 8 är det bästa resultatet för ljusäkthet.
 • Stommen - En rejäl stomme ger soffan en längre livslängd. Soffan ska kännas stabil och tung.

 

Soffa med avtagbar klädsel

Att köpa en soffa med avtagbar klädsel har många fördelar. Smuts och fläckar har en tendens att uppstå och då är det smidigt att kunna tvätta klädseln själv. Det är också ett bra tips för dig som gillar omväxling, men inte vill köpa en ny soffa varje gång du vill förnya vardagsrummet. Ett nytt överdrag till soffan kan göra underverk. På exempelvis happicovers.se och Bemz.com kan du hitta överdrag till Ikeas populäraste soffor, så som Ektorp och Karlstad. 


Kom ihåg soffbordet

När du ska köpa en ny soffa får du inte glömma bort ditt soffbord. Köper du en

u-soffa kanske inte ditt befintliga soffbord får plats mellan divanerna. Ett rektangulärt soffbord kanske inte passar så bra till en divansoffa och så vidare. Ett nytt soffbord kan därmed också bli en del av kostnadsberäkningen.

 

Checklista: 10 råd innan köper soffa 

 1. Fundera på hur soffan ska användas och av vilka. Fundera också på hur länge du planerar att använda soffan för att kunna avgöra kvalitetsbehovet.
 2. Har du småbarn eller själv tycker om att äta vid tv:n, överväg en skinnsoffa som alternativ. Om du föredrar tygsoffor, välj gärna en soffa med avtagbar klädsel och en mörkare färg.
 3. Tänk ut lämplig modell, storlek och vilken typ av kvalitet och material som passar dig.
 4. Mät utrymmet där du planerar att placera soffan för att säkerställa att den får plats på ett bra sätt. Tänk på marginaler också. Du vill kunna gå förbi soffan utan problem.
 5. Du kan också behöva mäta de utrymmen i bostaden där soffan ska bäras för att vara säker på att du får soffan till den uttänkta platsen.
 6. Börja din soffjakt med att kolla på soffor online. Kanske kan du fynda en begagnad soffa på Blocket eller genom auktion på Lauritz, Bukowskis Market eller Stockholms auktionsverk. Det finns också många nätbutiker som säljer nya soffor till bra priser. Att leta soffor online är också bra för inspirationen. Det kan ge dig en bra bild av vad du är ute efter om du ger dig ut i butiker.
 7. Om du är ute efter en kvalitetssoffa, var inte alltför impulsiv. Ta dig ut i butiker och provsitt, provligg och känn på lite olika soffor för att hitta din favorit.
 8. Ta hjälp av personalen. Berätta om dina önskemål så kan de guida dig ytterligare.
 9. Är du ute efter en soffa med lång livslängd, fråga efter uppmätta värden av martindale, pilling och ljusäkthet så att du vet att de håller en bra standard.
 10. Jämför dina favoriter på de viktiga delarna komfort, kvalitet, pris och design.

 

Så där, nu kan du ta ett välgrundat beslut!

  

Vi i villa tipsar dig

25 november 2015 Marielle Nordahl
Annons
Annons
Mer om Vardagsrum

Sofftrender och tips för dig som ska köpa ny soffa

Vardagsrum Ge ditt vardagsrum ett lyft med en ny läcker soffa! Här är hetaste sofftrenderna och experternas bästa tips för dig som ska köpa soffa.

15 roliga soffor

Vardagsrum Låter det frestande att skaffa en kosoffa, en badkarssoffa eller varför inte en kistsoffa? Här är 15 galna soffor du inte visste fanns.

Yohio "När jag inte tävlar äter jag chips med mina djur"

Vardagsrum Yohio berättar för Vi i Villa hur han helst tittar på Melodifestivalen när han själv inte tävlar.

Piffa vardagsrummet: 9 saker under 500

Vardagsrum När det är grått och kallt ute behövs det färg och värme inne. Här är 9 snygga prylar du kan köpa för en 500-lapp!

Vardagsrum i förvandling

Vardagsrum Börjar det bli dags för en uppfräschning i vardagsrummet? Inspireras av förvandlingen av vårt vardagsrum som bytte utseende totalt med hjälp av målarfär...

Årets bästa julklappstips

Vardagsrum Svårt att hitta på julklappar, eller bara knepigt att välja? Lugn, här har vi gjort ett urval av våra favoriter för olika kategorier av villaägare.

Stiligare vardagsrum

Vardagsrum Här händer allt! Umgänge, tevetittande, lek och kanske träning. Flexibel inredning är ett bra ledord – och genomtänkt belysning.