• Bild:
  3-sitssoffa Boggie, 4 995 kr, Mio.

 • Bild:
  Soffa Soft Blocks, 32 900 kr, Muuto.

 • Bild:
  Bäddsoffa Signe, 4 995 kr, Furniturebox.

 • Bild:
  3-sitssoffa Strandmon, 3 995 kr, Ikea.

 • Bild:
  Soffa Alba, 13 299 kr, Bolia.

 • Bild:
  Soffa Ellen, 8 950 kr, Svenska hem.

 • Bild:
  2,5-sitssoffa Milton, 11 995 kr, EM.

 • Bild:
  3-sitssoffa Hackney, 22 559 kr, Hay.

 • Bild:
  Modulsoffa Hamilton, från 52 700 kr, Slettvoll.

Vilken typ av soffa ska jag välja?

— Innan du köper soffa, fråga dig själv vad som är dess främsta funktion, säger Tina Björeman, inredare på Ikea. Är det viktigt att du kan ligga i den? I så fall bör du tänka på att den ska vara tillräckligt lång och djup. Sitter du främst kan du ha en mindre djup. Det finns modulsoffor där du kan lägga till en schäslong som gör soffan mer användbar och flexibel. Fundera även över soffbordet: Vill du kunna äta vid det eller ha förvaring under bordsskivan?

Annons

Vilket material ska jag välja till nya soffan?

— Satsa på ett neutralt tyg av god kvalitet. En skinnsoffa kan vara ett bra alternativ. Avtagbar klädsel är en fördel så att du kan tvätta den. Kuddar och filtar att byta med gör att soffan kan förnyas efter säsong. 

Var ska jag placera soffan?

— Prova gärna att ställa soffan i mitten av ett rum. Tänk på belysningen vid soffan och satsa på en tillräckligt stor matta, så blir intrycket genast mer ombonat.

Vill du förnya din gamla soffa?

Vill du snabbt förändra din soffa? Byt överdrag! Det finns flera sajter där du kan beställa skräddarsydda överdrag för soffor och fåtöljer: 

Bemz

Happicovers

Hetaste sofftrenderna just nu:

1. Färgstarka soffor

— Varmt rött var signalfärgen i Milanos mässmontrar och en skön kontrast till alla pasteller, säger Charlotte Brundin, inredningsskribent. Även om ljusa färgnyanser hänger kvar är multikulörerna på frammarsch i inredningsmodet.

2. Kurviga soffor

— Mjukt rundade linjer, bulliga sitsar och låga ben kännetecknar höstens nya soffor och fåtöljer. 


3. Mönstrade soffor

— Friskt vågat, hälften vunnet med blommor och överdimensionerade digitala tryck! Holländska Moooi stod för en mönstrad nytändning i en av Milanos bästa utställningar.

Elin Emborg
07 januari 2015 Elin Emborg
Annons
Annons
Mer om Vardagsrum

15 roliga soffor

Vardagsrum Låter det frestande att skaffa en kosoffa, en badkarssoffa eller varför inte en kistsoffa? Här är 15 galna soffor du inte visste fanns.

Yohio "När jag inte tävlar äter jag chips med mina djur"

Vardagsrum Yohio berättar för Vi i Villa hur han helst tittar på Melodifestivalen när han själv inte tävlar.

Piffa vardagsrummet: 9 saker under 500

Vardagsrum När det är grått och kallt ute behövs det färg och värme inne. Här är 9 snygga prylar du kan köpa för en 500-lapp!

Vardagsrum i förvandling

Vardagsrum Börjar det bli dags för en uppfräschning i vardagsrummet? Inspireras av förvandlingen av vårt vardagsrum som bytte utseende totalt med hjälp av målarfär...

Årets bästa julklappstips

Vardagsrum Svårt att hitta på julklappar, eller bara knepigt att välja? Lugn, här har vi gjort ett urval av våra favoriter för olika kategorier av villaägare.

Stiligare vardagsrum

Vardagsrum Här händer allt! Umgänge, tevetittande, lek och kanske träning. Flexibel inredning är ett bra ledord – och genomtänkt belysning.