Foto: Istockphoto, Patrik Lindén

Trender 2018 – svenskt hantverk och det digitala hemmet

Inredning

Drinkvagnar, sidobord och sittpuffar – 2017 var året då vi svenskar frossade i prydnadsmöbler. Vi i Villa bad Linnéa Aguero, Blockets presschef, sia om 2018 års trender. 

Av: Jessica Bergh, 15 februari 2018

Under 2017 annonserade svenska folket heminredning på Blocket till ett värde av totalt cirka 2,1 miljarder kronor. Det är drygt 400 miljoner mer än året innan. Det som såldes mest var soffmöbler, följt av bord och stolar. Snabbast sålde trädgårdsmöbler, följt av sängar och hyllor.

Dekorativa möbler i fokus

Annons

Ser man till förra årets trender var det ord som sideboards, fotpall, bänk, drinkvagn och puff som klättrade på söklistan.

– Det är möbler som antingen är dekorativa i sig, eller som kan dekoreras, som vuxit i popularitet. Vi känner igen dem från vackra stilleben i hemmet som flödar i sociala medier och i inredningsmagasinen, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Stark hälsotrend

När hon siar om favoritprylar i hemmet under 2018 tror hon på det aktiva outdoor-livet.

– Det är inte längre bara en cykel som köps och säljs utan allehanda tillbehör såsom specialsadlar, cykelvagnar och navigationsutrustning.

Det digitala hemmet

Även efterfrågan på teknik som boostar hemmets digitala möjligheter ökar, tror Linnéa Aguero.

– Det kan handla om att lagra och tillgängliggöra data som bilder, filmer och musik, eller koppla ihop olika streamingprodukter.

Och på Blocket blir det tydligt att early adopters säljer de gadgets de tröttnat på.

 – Om populariteten för hooverboards och drönare fortsätter under 2018 eller om nya uppfinningar dyker upp kvarstår att se. Virtual reality-headset och accessoarer spås växa. 

Det svenska hantverket

Svenska kvalitetsmöbler har länge varit populära på Blocket och Linnea Aguero ser inga tecken på att trenden avtar.

– I takt med att miljö- och klimatfrågor blir alltmer angelägna i samhället växer också konsumentens preferens för hållbara möbler som kan bibehålla funktion och andrahandsvärde i generationer framåt. Du äger inte din möbel – du förvaltar den tills dina barn och barnbarn ärver den. 

15 februari 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!