Om du helst sover på mage ska du välja en lägre, tunnare kudde för att hålla ryggraden rak.
Om du helst sover på mage ska du välja en lägre, tunnare kudde för att hålla ryggraden rak. Foto: Norrgavel

Sängkläder - Bädda för god sömn

Textil

Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina täcken och kuddar. Hur väljer man kudde, varför väljer allergiker syntet och hur tvättar man anddun?

Av: Charlotte Frey Svidén, 15 februari 2012

Vilken kudde passar dig?

När du väljer kudde är det viktigt att utgå ifrån hur du sover. Brukar du sova på mage är det viktigt att huvudet inte kommer för långt upp i relation till ryggraden. Välj därför en låg och mjuk kudde. Sover du helst på sidan ska du välja en högre kudde som håller nacken rak i förhållande till ryggraden. Brukar du sova på rygg eller rör du mycket på dig i sömnen passar en mellanhög kudde bra. I de flesta fall beror nackproblem på fel höjd på kudde och oftast behöver man inte en speciellt utformad kudde. Det viktiga är höjd och innehållet i kudden. Fördelen med att välja en kudde i någon form av skum är att den formar sig efter användaren.

Annons

Hur tvättar man täcken och kuddar?

Anette Lagercrantz på IKEA tipsar om att man bör vädra sina sängkläder ofta, eftersom vi alla svettas mer eller mindre när vi sover men att man inte behöver tvätta dem så ofta. Både dun och syntet kan tvättas i 60 grader och torktumlas. Syntet kan du tvätta hur ofta som helst. Dun däremot ska inte tvättas lika ofta eftersom materialet kan tappa sina goda egenskaper då fettet i fjädrarna avtar varje gång det tvättas. När du tvättar dun måste du dessutom se till att det blir helt torrt eftersom det annars kan börja mögla. Har du kuddar i något skummaterial kan du torka av innerkudden med en fuktig trasa och tvätta yttertyget i 60 grader.

Dun eller syntet?

De vanligaste fyllningsmaterialen för täcken och kuddar är anddun, gåsdun och syntet (polyester). En fördel med dun, rent generellt, är att det släpper igenom den fukt som avdunstar från kroppen. Dunet leder även bort överflödig värme från kroppen, men behåller lagom mycket värme i luftskiktet närmast kroppen. Gåsdun är mer isolerande och kräver mindre fyllning än anddun. Syntet är ett hygieniskt material som inte tar upp fukt eller dammar. Det är elastiskt och håller formen länge. En annan fördel är att syntet är slitstarkt och lättskött samt tål att tvättas ofta. Syntetmaterialens komfort har ökat de senaste åren och skillnaden på dun och syntet är mindre nu än för exempelvis tio år sedan. Ett klassiskt tips för den som är allergisk eller överkänslig är att välja syntet framför dun.
– Detta beror inte på att allergier mot dun är vanligt utan för att kvalster trivs bra i detta material, berättar Anette Lagercrantz på IKEA.

Senaste nytt!

Hos Hemtex är det allra senaste kuddar och täcken från danska Temprakon (som använder teknik utvecklad av Nasa!). Kudden har en aktiv temperaturkontroll och anpassar sig efter användarens egen kroppstemperatur. Till det yttre är det en vanlig kudde med dun. Den ena sidan av kudden är täckt av Temprakons värmereglerande membran som minskar nattliga svettningar och inuti kudden finns en kärna av högelastiskt komfortskum som ger perfekt stöd för huvud och nacke. Två iläggsplattor kan användas för justering av kuddens höjd. Temprakons täcken är också fodrade med värmereglerande membran. Tekniken minskar överhettning och nattliga svettningar för hela kroppen.

Dun för -allergiker

I november blev Mille Nottis kuddar och täcken med and- och gåsdun de första i Sverige att godkännas av Astma- och allergiförbundet och får därmed märkas med symbolen Svalan.

 

 

På nästa sida hittar du årets nyheter inom bäddtextil: 

#br

 

 

Färgstarka drömmar

Fräscha lakan är en bra start för god sömn och sköna sovmorgnar.
Vi har samlat årets färgstarka sängnyheter!


Bäddset i bomullssatin, 299 kronor, Åhléns.


Bäddset i bomull, 199 kronor, H&M home.


Bäddset Ika i satin, 249 kronor, Ellos.


Mille Notti har, som första svenska företag, fått sina duntäcken godkända av Astma- och allergiförbundet. Foto: Mille Notti


Randigt bäddset i ekologisk bomull, 1 100 kronor, Norrgavel.


Bäddset i bomull, 199 kronor,H&M home.


Bäddset Dandelion i bomull, 599 kronor, Bolia.com.


Bäddset i bomull, 199 kronor, Lagerhaus.


Bäddset i bomull, 899 ­kronor, Hay.


Bäddset med örngott i satinvävd handkammad bomull, 1 295 kronor, Asif.


Bäddset Denka i bomull, 399 kronor, Jysk.


Bäddset Old Oak i bomull, 599 kronor, Bolia.com.


Bäddset Zebra i bomull, 199 kronor, Ellos.


Bäddset i bomull med stora blommor, 399 kronor, Åhléns.


Bäddset Ilon i bomull, 399 kronor, Jysk.

 

 

annons

15 februari 2012 Charlotte Frey Svidén
Annons
Annons
Mer om Textil

Mjuka sittdynor

Textil Korgstolar, pallar, bänkar och gamla kökssoffor... många hårdamöbler kan bli både mjukare och bekvämare med en tygklädd dyna.

Solskydd på insidan

Textil Ibland vill man faktiskt stänga ljuset ute. Här får du smarta tips på vad som avskärmar solljuset inne.

Ombonat för både öga och öra

Textil Många lider av oönskade ljud i hemmen. Men det finns knep att ta till som dämpar bullret och dessutom gör hemmet mysigt.

Sy gardinerna själv

Textil Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

Gardiner - så får du till det!

Textil Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

Så fixar du stilen med färg

Textil Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Textil Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

Mycket tyg i fönstren i vår

Textil Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna....

Frottera dig i vårens färger!

Textil De flesta väljer fortfarande vitt som bas i badrummet. Pigga upp med vårens färgglada handdukar och badrockar!