Inredaren Andrea Brodin ger sina bästa textilknep.
Inredaren Andrea Brodin ger sina bästa textilknep. Foto: Jotex

Förnya hemmet med textilier

Textil

Att byta textilier ger stor effekt för liten peng. Inredaren Andrea Brodin lär dig hur du uppdaterar hemmet med gardiner och kuddar.

Av: Elin Emborg, 11 februari 2016

Genom att byta ut textilier i hemmet kan du göra stor förändring snabbt. Inredaren och bloggaren Andrea Brodin ger dig sina bästa tips.

Hur gör man för att snabbfixa ett rum med textilier?

– Byt ut kuddarna i soffan, det är det absolut snabbaste budgetknepet. Satsa sedan på en ny pläd och nya gardiner.

Om man inte brukar ha gardiner hemma, hur gör man för att komma igång med gardiner?

Annons

–  Tänk ut vilken färg du vill ha i rummet. Har du till exempel ett vardagsrum med en sandfärgad soffa och vill ha in lite mer färg kan du välja ljusgröna gardiner. Matcha med ljusgröna kuddar i soffan och en ljusgrön detalj på soffbordet. Satsa på tre saker som hänger ihop.

Från vänster: Gardin Luontopolku, 140 x 250 cm, 549 kr, Valila.se. Öljettlängd Kalla i bomull, bredd 145 cm, 298 kr/2-pack, Jotex. Gardin Otto, 140 x 240 cm, 199 kr, Hemtex. Gardin Djungelbad, 135 x 240 cm, 499 kr, Åhléns. Öljettlängd Bev i bomull, 145 x 220 cm, 349 kr/2-pack, Ellos Home. Gardin Mirror Glow, 140 x 240 cm, 799 kr, Boel & Jan.

 

Något mer som är bra att tänka på?

–  Var inte rädd för att byta gardiner. Det är ett gammalt mormorsknep, men det finns något väldigt härligt i att säsongsinreda. Det finns så många olika gardiner – sådana som silar ljuset, heltäckande gardiner, sammetsgardiner som är urhärligt på vintern, en skir linnegardin på sommaren …

– Jag har till exempel en uppsättning med dova färger på vintern och så har jag ljusa sommarversionen ett halvår senare. Du behöver inte överinvestera och kasta ut hela bohaget, det räcker med att bara byta ut några textilier.
Vilka är textiltrenderna i vår?

–  Vi ser mycket dova och smutsiga pasteller, som aprikos, rosa och duvblå. Höstens stora färg var blått, den fortsätter fast i mer buteljblå och havsblå nyanser.

Det verkar komma en del guld och paljetter också?

–  Absolut! Jag skulle nog hålla mig till en eller två paljettkuddar hellre än att inreda ett helt rum med paljetter. Men man ska inte underskatta att ha en kul detalj i varje rum, en så kallad ”conversation piece” – något som sticker ut och som man hajar till av. En rolig kudde, eller något som inte är förväntat, säger Andrea Brodin.

Från vänster: Kuddfodral, 149 kr, Hm Home. Svartvit kudde Elefantti, 48 x 48 cm, 169 kr, Finlayson. Kudde Harlequin, 50 x 50 cm, 649 kr, Littlephant. Kuddfodral, 149 kr, HM Home. Kudde Birds of Paradise, 50 x 50 cm, 675 kr, Abc collection. Kudde Labyrinth, 50 x 50 cm, 350 kr, Classic collection. Kudde La Parisienne design Lovia Burfitt, 50 x 50 cm, 299 kr, Hemtex.

 

Andreas bästa gardintips:

  • Har du stora fönster – se till att dra undan gardinerna på sidan om fönstren. Det är ett bra knep för att få rummet att kännas större.
  • Lek med gardiner. Ha en gardinfond i stället för en gavel bakom sängen, använd gardiner som rumsavgränsare, ge badrummet en lyxigare känsla med en gardin utanpå duschdraperiet. Det finns oändliga möjligheter!
  • Hissgardiner är väldigt smidigt om du inte har så mycket plats vid fönstret, eller om du till exempel bara vill ha en liten köksgardin.
  • Dubbla lager är trendigt – en gardin närmast väggen och en färgglad utanpå. Håll ihop färgtonerna och välj kanske inte stora mönster på båda gardinerna.

 

annons

Elin Emborg
11 februari 2016 Elin Emborg
Annons
Annons
Mer om Textil

Mjuka sittdynor

Textil Korgstolar, pallar, bänkar och gamla kökssoffor... många hårdamöbler kan bli både mjukare och bekvämare med en tygklädd dyna.

Solskydd på insidan

Textil Ibland vill man faktiskt stänga ljuset ute. Här får du smarta tips på vad som avskärmar solljuset inne.

Sängkläder - Bädda för god sömn

Textil Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina...

Sy gardinerna själv

Textil Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

Gardiner - så får du till det!

Textil Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

Så fixar du stilen med färg

Textil Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Textil Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

Mycket tyg i fönstren i vår

Textil Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna....

Frottera dig i vårens färger!

Textil De flesta väljer fortfarande vitt som bas i badrummet. Pigga upp med vårens färgglada handdukar och badrockar!