Funderar du på fondvägg? Här är våra bästa tips!
Funderar du på fondvägg? Här är våra bästa tips! Foto: Istockphoto

Så väljer du rätt fondvägg

Tapeter

Förnya rummet med en fondvägg! Här är smarta tips på vägen för dig som planerar att måla eller tapetsera en fin fondvägg.

Av: Sara Åhlström, 21 februari 2019

Vad är en fondvägg?

En fondvägg är en vägg som urskiljer sig från övriga väggar. Många väljer att använda en annan stil på denna väg med hjälp av färg, fototapet eller mönstrad tapet. Men en fondvägg kan också bestå av olika sorters material så som kakel, klinker, tegel och textil. Det absolut vanligaste är att man låter tre väggar ha en färg och så väljer man en annan färg eller mönster på den fjärde väggen.

Annons

En fondvägg behöver inte bestå av tapet eller färg!

Fondvägg – vilken vägg väljer jag? 

Har du bestämt dig för en fondvägg, men vet inte vilken av väggarna du ska använda? Det finns egentligen inga rätt eller fel här, utan är en smakfråga. Du väljer själv hur din fondvägg ska se ut, i vilket rum du ska ha din fondvägg och hur många väggar du ska måla. En fondvägg behöver heller inte vara en hel vägg, du kanske bara vill måla en halv fondvägg i köket? Resultatet kan bli superfint! Ett annat tips är att du satsar på en fondvägg där du redan har något du vill framhäva, en fin bokhylla, kakelugn eller sängram. Många väljer att sätta sin fondvägg på en vägg utan fönster och dörrar, för att det inte ska bli ett för rörigt intryck. 

Läs även: Så väljer du rätt tapet

Därför ska du satsa på en fondvägg 

  • Vill du ha en personlig inredning är en fondvägg ett utmärkt alternativ. 
  • Välj en fondvägg om du vill ändra uppfattningen av ett rum, t.ex. om du vill få ett rum att verka längre.
  • Drömmer du om mörka väggar? Idag är det trendigt att måla sovrummet i färger så som mörkblått och mörkgrönt, men det här kan göra att rummet känns mindre än vad det faktiskt är. Med en fondvägg behåller du känslan av ett stort och ljust rum.
  • Har du alltid drömt om en mönstrad röd tapet i vardagsrummet men inte vågat ta steget? Då är en fondvägg ett smart alternativ, på så sätt kan du även se hur färgen gör sig i rummet.
  • Du får möjligheten att vara kreativ och testa något nytt! Det bästa av allt – blir det fel eller om du tröttnar efter en tid, så är det ett mycket enklare projekt att måla eller tapetsera om en vägg (istället för alla fyra). 

En fondvägg är ett bra sätt att dela upp ett rum i olika "avdelningar".

Tips när du väljer fondvägg

  • Välj gärna den vägg som är i fokus och är det första du ser när du går in.
  • Våga ta ut svängarna och satsa på en dramatisk fondvägg.
  • Är du osäker på fondvägg? Börja med ett rum som du inte är i så ofta, som gästrummet eller kontoret.

Se upp för dessa 3 misstag 

1. Placera inte din fondvägg på fel vägg, tänk på att det kan bli rörigt om du t.ex. sätter den bakom tv:n eller något annat som redan har ett ”stökigt” utseende. 

2. Mörk färg förminskar rummet, så ha detta i åtanke om du ska ha en fondvägg i ett redan litet rum. 

3. Matcha gärna fondväggen med övrig inredning, men se till att det inte blir för mycket. Då tappar fondväggen sin dramatiska karaktär. 

 

Läs även: Måla med kalklitir

21 februari 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Tapeter
Sponsrad

Skapa ett ombonat hem

Tapeter Allt fler väljer tapet som med mönster och färg skapar ett varmt, ombonat och välkomnande hem. Dessutom behöver det inte bli särskilt kostsamt. Med enkla medel kan du sätta en personlig prägel på ditt hem tack vare Boråstapeter.

Vi i Villa gillar: 6 fina mönstrade tapeter

Tapeter Mönstrade tapeter är otroligt trendigt i höst och passar fint i både vardagsrum, sovrum och kök. Här är 6 mönstrade tapeter, från budget till lyx, som...

Så lyckas du med tapetseringen – 13 tapettips

Tapeter Ska du tapetsera? Här är 13 smarta tips som gör att du får ett snyggt och perfekt resultat!

Förnya billigt med tapet

Tapeter Tapeter kan användas till mycket annat än väggar. Prova att tapetsera en bordsskiva eller sätta tapetrester på en lampskärm eller ask och njut av den färgstarka skillnaden!

12 roliga barntapeter

Tapeter Det har återigen blivit populärt att tapetsera och det går verkligen att sätta prägel på ett rum med den tapet man väljer. Vi har samlat tolv favoriter...

Tapetsera fram husets själ

Tapeter Funderar du på att tapetsera om, men kan inte riktigt bestämma dig för vilken typ av tapet du vill ha? Varför inte plocka fram huset själ, och välja en...

Tapetskola, del 4 - bård

Tapeter Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

Tapet på nytt sätt

Tapeter Tapeter kan användas till så mycket mer än bara väggar. Se här hur några enstaka rullar kan räcka till att ge nytt liv åt både möbler och skåpsdörrar!...

Tips från den svenska världsmästaren i tapetsering

Tapeter Yrkes-VM avgjordes i London i början av oktober. Klart blev då att vi har en svensk världsmästare i tapetsering. Grattis säger vi till Andreas Gärdin...