Att sy egna grytlappar är lätt som en plätt!
Att sy egna grytlappar är lätt som en plätt! Foto: Karin Almström

Sy grytlappar – steg för steg

Inredning

Att sy egna grytlappar är både roligt och blir en fin present att ge bort. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

Av: Karin Almström , 31 oktober 2016

Oavsett om du är ett syproffs eller nybörjare är grytlappar ett enkelt och roligt pyssel att göra själv. Välj ett vackert tyg, du behöver inte en särskilt stor bit, och sedan kan du börja sy fina grytlappar – som blir perfekta presenter. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” visar Karin Almström hur du enkelt syr egna grytlappar.

 

 

Annons

Sy grytlappar

Du behöver:

  • Tygbit, 22 x 44 centimeter.
  • Kantband, ca 94 cm – beror på hur stor ögla du vill ha.
  • Värmeskydd av något slag. Det finns speciellt värmeskydd men du kan även använda dig av annat skydd. Se dock till att det inte smälter vid värme. Cirka 22 x 22 cm, kan göras lite mindre.
  • Tråd som matchar ditt kantband.
  • Sax, nålar och symaskin.

 

Gör så här:

1. Klipp ut en rektangel på 22 x 44 centimeter av tyget.

2. Vik ihop till en fyrkant och runda tre hörn. Se till att det fyrkantiga hörnet är ”toppen” på grytlappen, det är där öglan kommer att hamna. Detta så att inte mönstret hamnar upp och ner!

3. Klipp till värmeskyddet. Kan göras lite mindre för att göra det lättare att sy fast kantbandet, speciellt om du har tjockt värmeskydd. Lägg sedan värmeskyddet i mitten, nåla och sy sicksack runt om hela grytlappen.

4. Nu ska kantbandet sys på. Börja nåla fast kantbandet i hörnet där öglan ska sitta, fortsätt runt om. När du kommer fram till slutet gör du en ögla och fäster den i kantbandet. Här väljer du själv storleken på öglan. För att de runda hörnen ska bli riktigt snygga är det viktigt att nåla tätt och se till att det är snyggt på båda sidorna. Sen är det bara att sy rak söm runt hela.

5. Klar!

 

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg

31 oktober 2016 Karin Almström
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!