En rolig våningssäng vill man ju helst inte lämna.
En rolig våningssäng vill man ju helst inte lämna. Foto: iStockphoto

Våningssängar som passar alla i familjen

Sovrum

Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika typer av våningssängar.

Av: Harald Nylund, 06 november 2018

Låt dina barn både sova och leka på samma plats. En våningssäng tar dessutom mindre plats än två sängar bredvid varandra. Kom ihåg att våningssängen måste testas av barnen själva och väljas ut med omsorg. Den ska hålla många år.

Inred våningssängen med sköna madrasser, roliga lakan, påslakan och örngott med färger och roliga motiv - Pirater, Anna, Elsa eller Olof i Frost eller varför inte Babblarna!

Perfekt för godnattsaga

Annons

En variant är att låta underslafen vara i samma höjd som golvet så att man bara behöver rulla in. Det blir både enklare och roligare för barnen att gå och lägga sig när det är dags. Som förälder kan du krypa in tillsammans med ditt barn och läsa en spännande godnattsaga istället för att sitta på sängkanten. En sådan här våningssäng har inga förvaringsmöjligheter inunder, men det löser du nog ändå.

Byt ut underslafen mot skrivbord

En våningssäng där man kan byta ut underslagen mot ett skrivbord gör att du slipper köpa ny säng och skrivbord. Här får du allt i ett. Detta kräver dock att överslafen är väldigt stor och att barnet inte växer ur den i första taget. 

Våningssäng med förvaring

Det finns våningssängar som har utdragbara lådor för förvaring inunder underslafen. Detta är bra i barnrum där golvytan är liten och där det egentligen inte finns andra förvaringsmöjligheter. Man vill ju att barnen ska kunna springa och leka i barnrummet också. Barnen kan själva dra ut lådorna och (förhoppningsvis) lägga tillbaka leksakerna när det de lekt färdigt med dem. 

 

 

Förvandla underslafen till en koja mitt ute i skogen

Förvandla våningssängen till en koja med plankor och bräder. Inred hela underslafen till en koja med fönster, bord och stolar. Sätt upp ljusslingor och annat mysigt inne i kojan. Har du tapetserat barnrummet med skogsmotiv (löv, träd och grenar) så förhöjer du dessutom känslan av att vara ute någonstans mitt i skogen ännu mer. 

Utmana barnen med roligare stege

Om du vill göra det lite roligare och samtidigt utmana barnen så kan byta ut den vanliga stegen mot en repstege, klättervägg eller trädgrenar. Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Detta sätter din kreativitet på prov och du ger barnen dessutom en våningssäng som garanterat ingen annan har.

Gör om underslafen till mys-koja!

Kanske kan du använda hela underslafen till att bygga en mysig och ombonad koja. Ös på med färg och textilier föreställande barnens favoritfigurer, hjältar och idoler. Häng upp ett skynke så att syskonen kan lysa med ficklampor och leka sinsemellan. Uppstår oenigheter kommer du att höra det och då kan du rycka in. Ska du vara med kommer du ändå bara slå huvudet i överslafen...

 

 

Så får du bort barnens konstnärliga verk från väggarna.

06 november 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Sovrum

Sängguide: Så väljer du rätt säng

Sovrum Dags att köpa ny säng? Det finns mycket att tänka på när du ska välja madrass, säng och kudde. Här är en stor sängguide som hjälper dig att välja rätt. 

Här är knepen mot kvalsterallergi

Sovrum Är du eller ditt barn allergisk mot kvalster? Ett knep för att minska kvalstermängden är att dammsuga sängen ofta.

5 tips – sätt färg på sovrummet

Sovrum När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta...

Familjens Ikea-hack: En säng för hela familjen

Sovrum För att både föräldrarna och de fem barnen skulle få så bra sömn som möjligt hittade Elizabeth en smart lösning – ett Ikeahack med Kura-sängar.

Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Sovrum Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Här är experterns bästa tips om hur du inreder med Feng Shui.

Smarta förvaringstips som ger harmoni i sovrummet

Sovrum Hitta lugnet i ett sovrum med hög mysfaktor utan onödiga prylar. Här är förvaringstipsen som gör ditt sovrum snyggt, smart och mysigt!

Förnya sovrummet under 500 kr!

Sovrum Sovrummet är en plats där du ska kunna koppla av och vara dig själv. Skärma av världen utifrån och skapa en liten oas som gör dig lugn och trygg. Med vacker inredning har du kommit en bra bit på vägen. Här är tips på fina prylar som skapar en skön atmosfär – alla under 500 kr.

Det innersta rummet

Sovrum Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.

Sovrum med plats för studier

Sovrum Ett sovrum används idag sällan enbart till att sova i. Ofta måste det även fungera som arbetsrum eller som här, till studierum.