Sängstomme från Ikea, Kopardral.
Sängstomme från Ikea, Kopardral.

Sängguide: Så väljer du rätt säng

Sovrum

Dags att köpa ny säng? Det finns mycket att tänka på när du ska välja madrass, säng och kudde. Här är en stor sängguide som hjälper dig att välja rätt. 

Av: Sara Åhlström, 11 januari 2017

Rätt säng är viktigt för att få en god natts sömn. Vilket i sin tur är viktigt för att du ska må bra och orka med vardagen. Det finns mycket att tänka på när du ska bege dig ut på sängjakt, läs vår guide här. 

Vilken madrass är bäst?

Annons

Det finns många madrasser att välja mellan, vilket gör det viktigt att testa madrassen ordentligt i butiken och be om hjälp från personalen. Sedan gäller det att du tycker att sängen och madrassen är skön – du spenderar trots allt en större del av ditt liv i sängen. Men vilken madrass är bäst om du har ont i ryggen och hur viktig är egentligen kudden?

Michael Matton Jernberg, leg. Kiropraktor, driver Kiropraktorkedjan Matton Jernberg, hjälper till att reda ut vad du ska tänka på när du ska välja säng.

Annons från Larm.se:

Vad ska jag tänka på när jag väljer säng?

– Gå till en återförsäljare som har många märken och välutbildad personal, har butiken dessutom möjlighet att träffa en expert som t.ex. en kiropraktor som kan ergonomi kring sängar är det ännu bättre. Får du prova flera olika sängar kan du lätt känna skillnad på säng och säng och hitta rätt i vilken känsla du trivs bäst i. Med välutbildad personal får man dessutom hjälp av dem att se hur man ligger ergonomiskt. När du känner att det är skönt och personalen ser att du ligger ergonomiskt rätt brukar det bli bra. 

Hur ofta bör jag köpa ny kudde och madrass?

– När det gäller sängar beror det på vad du har köpt, vissa kommer att förändras ganska snabbt medan andra kan hålla oerhört länge. Med tanke på att din kropp förändras och du kanske lägger på sig några kilon brukar det vara dags att köpa nytt efter 15-20 år, även om sängen du köpt behåller sina egenskaper. Här brukar pris spela en faktor, har du köpt en säng för en mindre slant ska du kanske inte förvänta sig att den håller lika länge. Bäddmadrass brukar man behöva byta ut var femte år ungefär, både av komfort- och hygieniska skäl. En kudde bör du byta vartannat år, också beroende på material och användning. 

Vilken typ av madrass ska jag ha om jag har ont i ryggen?

– En madrass eller säng som är rätt ergonomiskt ska du ha om man har ryggvärk. En bäddmadrass hjälper generellt inte ergonomiskt utan det är själva sängen som gör jobbet oavsett om sängen består av ett fjäderpaket eller ett tryckavlastande material som t.ex. Tempur. 

Till vem passar en madrass som är väldigt mjuk?

– Oftast den som är lättare, men i moderna sängar ska vi inte behöva prata om mjukt och hårt utan om att sängen ska ge ett lågt tryck mot utstående delar som t.ex. en axel eller höft, ge ett bra stöd och vara skön. Vad som är skönt är subjektivt och därför är det bra att man provar olika typer av sängar för att känna skillnad.  

Vilken sorts madrass rekommenderar ni för att förhindra ryggskador?

– Sängen ska återigen vara ergonomiskt bra, d.v.s. ska passa just dig och hjälpa ryggens leder, muskler och diskar att vara i neutralposition samtidigt som trycket mot kroppen ska vara lågt. Kan vi ligga så får vi den bästa avlastningen och återhämtar oss antagligen bättre. Att tänka på hur man lever och rör sig är alltid det bästa för att förhindra skador. 

Hur viktig är kudden?

– Kudden är viktig för att nacken ska kunna befinna sig i samma fina position som resten av ryggen. Välj en kudde du tycker är skön men ta hjälp av någon som är utbildad och prova den i den säng du tänker köpa eller i en liknande säng som du redan har. Ett ställe med utbildad personal kan även här hjälpa dig.

 

 

Ikeas tre bästa tips för att välja säng

1. Välj säng som passar din kropp

Välj en säng som passar dig och din kropp. Den behöver vara anpassad efter dina behov gällande fasthet för att ge rätt stöd och avlastning.

2.  Rätt material

Även materialvalet har betydelse när du ska välja säng. Exempelvis så är latex ett material som andas bra och blir svalare medan minnesskum ger en mycket bra tryckavlastning.

3. Prova ut sängen med hjälp av sängspecialist 

Prova ut sängen med hjälp av en sängspecialist, och prova gärna en längre stund i de sovställningar du vanligtvis sover i. På Ikea är vi utbildade och certifierade i sovergonomi av Svenska naprapatförbundet vilket gör att vi kan hitta och erbjuda dig en säng som är perfekt för din kropp och som kan erbjuda dig en god natts sömn och återhämtning.

 

 

Sängjättens tre bästa tips för att välja säng

1. Prova dig fram!

Sängjättens viktigaste tips är att prova dig fram till din favorit. Ta hjälp av någon av våra sängexperter för vägledning genom våra sängmodeller, och prova dig fram till den rätta sängen.

2. Hur sover du?

Sover du på sidan, på rygg eller på mage? Din sovställning spelar roll för ditt val av säng. Du som ligger på sidan behöver en säng där axel och höft kan sjunka ner, för att ryggraden ska vila så rakt som möjligt. Sover du vanligtvis på rygg är det viktigt att sängen ger dig bra stöd i svanken.

Tänk på att välja en zonindelning som passar för dig och din sovställning. De som sover på mage brukar vi uppmana att testa en ny sovställning. Det är nämligen väldigt svårt för kroppen att ligga helt avslappnad på mage. Går inte detta, försöker vi gemensamt hitta en säng som ger bra stöd under höften och en kudde som samverkar med sängen för bästa resultat.

3. Vilken sängtyp ska du välja?

Ramsäng: Passar dig som vill ha en stabil säng med god sovkomfort, till ett bra pris. Ramsängen kan stå direkt på golvet med ben eller med enkelhet placeras i en sängram.

Ställbar säng: Erbjuder mycket mer än bara skön liggkomfort. De kan höjas och sänkas i såväl huvud- som fotända, allt efter behov. Om du tillbringar mycket tid i sängen kommer du att ha stor nytta av den ställbara sängens funktioner. Dessutom kan snarkningar dämpas av att man höjer upp huvudändan under natten.

Kontinentalsäng: Sängen för dig som vill satsa på extra god sömnkomfort. En kontinentalsäng har dubbla madrasslager och därför extra bra följsamhet. Tack vare sitt djup ger sängen en skön känsla och minskar trycket på kroppen. Dessutom är den en riktigt stilig sovrumsmöbel.

 

11 januari 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Sovrum

Här är knepen mot kvalsterallergi

Sovrum Är du eller ditt barn allergisk mot kvalster? Ett knep för att minska kvalstermängden är att dammsuga sängen ofta. 

Våningssängar som passar alla i familjen

Sovrum Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika...

5 tips – sätt färg på sovrummet

Sovrum När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta...

Familjens Ikea-hack: En säng för hela familjen

Sovrum För att både föräldrarna och de fem barnen skulle få så bra sömn som möjligt hittade Elizabeth en smart lösning – ett Ikeahack med Kura-sängar.

Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Sovrum Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Här är experterns bästa tips om hur du inreder med Feng Shui.

Smarta förvaringstips som ger harmoni i sovrummet

Sovrum Hitta lugnet i ett sovrum med hög mysfaktor utan onödiga prylar. Här är förvaringstipsen som gör ditt sovrum snyggt, smart och mysigt!

Förnya sovrummet under 500 kr!

Sovrum Sovrummet är en plats där du ska kunna koppla av och vara dig själv. Skärma av världen utifrån och skapa en liten oas som gör dig lugn och trygg. Med vacker inredning har du kommit en bra bit på vägen. Här är tips på fina prylar som skapar en skön atmosfär – alla under 500 kr.

Det innersta rummet

Sovrum Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.

Sovrum med plats för studier

Sovrum Ett sovrum används idag sällan enbart till att sova i. Ofta måste det även fungera som arbetsrum eller som här, till studierum.