Foto: Livostin

Här är knepen mot kvalsterallergi

Sovrum

Är du eller ditt barn allergisk mot kvalster? Ett knep för att minska kvalstermängden är att dammsuga sängen ofta. 

Av: Sara Åhlström, 01 november 2017

Kvalsterallergi har blivit allt vanligare i Sverige. En Novus-undersökning från Livostin visar att tre av fyra någon gång vaknat upp med morgonsnuva – och att 63 % av dessa personer inte vet hur de ska förebygga denna snuva. 

Barn och allergi

Annons

Undersökningen visar också att nästan hälften av alla barn i södra Sverige som har allergibesvär är allergiska mot just kvalster. 

Annons från Larm.se:

Knepet som förebygger kvalster – dammsug sängen ofta 

Dammsuger du din säng? Kvalster trivs som bäst i fuktiga och varma utrymmen och det är sängen i ditt hem som är den största kvalsterkällan. Att dammsuga sängen ofta, helst varje vecka, är en viktig åtgärd för att minska kvalstermängden. 

Novus-undersökningen från Livostin visar att svenskar är bra på att tvätta sängkläderna, men inte lika bra på att städa själva sängen. Endast en av tio personer dammsuger både säng och bäddmadrass minst var fjortonde dag. 

Tänk på att söka dig till läkare för utredning och diagnos om du misstänker kvalsterallergi. 

Så förebygger du sängkvalsterallergi

1177 och Astma- och Allergiförbundets tips: 

  • Tvätta dina sängkläder i minst 60 grader.
  • Tvätta sängkläderna var fjortonde dag.
  • Se till att du har god ventilation – vädra.
  • Kontrollera luftfuktigheten i sovrummet. Är det kondens på fönstret? Då är luftfuktigheten för hög.
  • Håll rumstemperaturen nere. 
Sara Åhlström
01 november 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Sovrum

Sängguide: Så väljer du rätt säng

Sovrum Dags att köpa ny säng? Det finns mycket att tänka på när du ska välja madrass, säng och kudde. Här är en stor sängguide som hjälper dig att välja rätt. 

Våningssängar som passar alla i familjen

Sovrum Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika...

5 tips – sätt färg på sovrummet

Sovrum När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta...

Familjens Ikea-hack: En säng för hela familjen

Sovrum För att både föräldrarna och de fem barnen skulle få så bra sömn som möjligt hittade Elizabeth en smart lösning – ett Ikeahack med Kura-sängar.

Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Sovrum Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Här är experterns bästa tips om hur du inreder med Feng Shui.

Smarta förvaringstips som ger harmoni i sovrummet

Sovrum Hitta lugnet i ett sovrum med hög mysfaktor utan onödiga prylar. Här är förvaringstipsen som gör ditt sovrum snyggt, smart och mysigt!

Förnya sovrummet under 500 kr!

Sovrum Sovrummet är en plats där du ska kunna koppla av och vara dig själv. Skärma av världen utifrån och skapa en liten oas som gör dig lugn och trygg. Med vacker inredning har du kommit en bra bit på vägen. Här är tips på fina prylar som skapar en skön atmosfär – alla under 500 kr.

Det innersta rummet

Sovrum Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.

Sovrum med plats för studier

Sovrum Ett sovrum används idag sällan enbart till att sova i. Ofta måste det även fungera som arbetsrum eller som här, till studierum.