Inred med feng shui i sovrummet
Inred ditt sovrum med Feng shui – expertens bästa tips. Foto: HM Home

Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Sovrum

Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Jannice Wistrand, som driver bloggen Simplicity, tipsar om hur du inreder med feng shui.

Av: Elin Emborg, 01 april 2015

Vi påverkas av allt runt omkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Det är grundtanken inom Feng Shui, en över 3000 år gammal österländsk lära.

– Feng Shui handlar om enkelhet i livet, utan att för den skull vara minimalistisk. Att samspelet mellan den yttre miljön och den inre känslan ger ett ökat välbefinnande. Med hjälp av Feng Shuins verktyg kan vi få ett mer harmoniskt hem, säger inredaren och Feng Shui-konsulten Jannice Wistrand, som driver bloggen Simplicity.

Varför är det bra att inreda med Feng shui i sovrummet?

– Sovrummet är till för att vila, samla kraft och njuta. Då är det viktigt att det finns förutsättningar till det. När det finns för många saker, färger och former i vår närhet konkurrerar de ut varandra. Alla yttre intryck i vår miljö skapar impulser och ger oss budskap som sätter ingång våra tankar och lustar till olika saker, säger Jannice Wistrand.

Annons

 

Så inreder du med Feng Shui:

1. Sängens placering

Placera sängen i en så kallad kraftposition – en plats med stöd i ryggen mot en vägg och med uppsikt över hela rummet, dörrar och fönster. Det ger en ökad trygghet och hjälper oss att koppla av. Det är något vi har i oss sedan långt tillbaka då vi bodde i grottor och skulle skydda oss från yttre hot. Har du ingen lämplig vägg att ställa sängen mot så se till att ha en rejäl sänggavel.


2. Färgsättningen

Det är lättare att koppla av om du omges av dova neutrala färger som ligger nära naturen, till exempel grått, grönt, blått och lila. Rogivande färger på väggar och inredningen bidrar till bättre sömn. Undvik starka och intensiva färger som får vår puls att öka, exempelvis rött, gult och oranga. Varsamma övergångar mellan kulörer, färger som går ton i ton utan hårda kontraster, ger också ett lugn för själen.


3. Minimera intryck.

Vi får så mycket information hela dagarna – låt sovrummet vara en fristad. Rensa bort elektriska prylar, tv, datorer, pärmar och sådant som pockar på uppmärksamhet och skapar stress. Satsa på dold förvaring för att skapa ett lugnare rum. Inred med vackra saker och det du tycker om att omge dig med.

Elin Emborg
01 april 2015 Elin Emborg
Annons
Annons
Mer om Sovrum

Sängguide: Så väljer du rätt säng

Sovrum Dags att köpa ny säng? Det finns mycket att tänka på när du ska välja madrass, säng och kudde. Här är en stor sängguide som hjälper dig att välja rätt. 

Här är knepen mot kvalsterallergi

Sovrum Är du eller ditt barn allergisk mot kvalster? Ett knep för att minska kvalstermängden är att dammsuga sängen ofta.

Våningssängar som passar alla i familjen

Sovrum Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika...

5 tips – sätt färg på sovrummet

Sovrum När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta färg på sovrummet.

Familjens Ikea-hack: En säng för hela familjen

Sovrum För att både föräldrarna och de fem barnen skulle få så bra sömn som möjligt hittade Elizabeth en smart lösning – ett Ikeahack med Kura-sängar.

Smarta förvaringstips som ger harmoni i sovrummet

Sovrum Hitta lugnet i ett sovrum med hög mysfaktor utan onödiga prylar. Här är förvaringstipsen som gör ditt sovrum snyggt, smart och mysigt!

Förnya sovrummet under 500 kr!

Sovrum Sovrummet är en plats där du ska kunna koppla av och vara dig själv. Skärma av världen utifrån och skapa en liten oas som gör dig lugn och trygg. Med vacker inredning har du kommit en bra bit på vägen. Här är tips på fina prylar som skapar en skön atmosfär – alla under 500 kr.

Det innersta rummet

Sovrum Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.

Sovrum med plats för studier

Sovrum Ett sovrum används idag sällan enbart till att sova i. Ofta måste det även fungera som arbetsrum eller som här, till studierum.