Blått, grönt eller vitt - du bestämmer själv.
Blått, grönt eller vitt - du bestämmer själv. Foto: iStockphoto

5 tips – sätt färg på sovrummet

Sovrum

När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta färg på sovrummet.

Av: Harald Nylund, 24 september 2018

Färger har stor inverkan på oss människor och för vårt mående och välbefinnande. Det finns färger i oändligt många nyanser, men alla färger fungerar inte lika bra tillsammans. I sovrummet vill du ha färger på väggarna som är lugnande och gärna går i samma färgskala som övrig inredningen.

Välj alltid väggfärg först innan du inreder med möbler. Möbler går alltid att byta ut men väggar och tak lägger grunden för hela sovrummet. Det är viktigt att färgerna förmedlar det du vill att de ska förmedla. 

När du väljer väggfärg ska du alltid utgå från dig själv. Vilken färg är din absoluta favoritfärg? Vilken känsla vill du att hela sovrummet ska förmedla? Vilka färger blir du lugn av?

Annons

Blått - en förträfflig färg!

Blått finns i många olika nyanser. Blå väggar ger en frostig känsla för hela rummet. Blått passar utmärkt för sovrummet där syftet är just vila och återhämtning. På det hela taget ger ljusa nyanser av blått en mycket behaglig känsla.

Mörka nyanser av blått, till skillnad från ljusa, sätter igång din kreativa ådra och skaparglädje. Välj en ljusblå eller gråblå nyans till sovrummet. Du kommer inte att ångra dig.

 

 

Vitt – stilfullt och klassiskt

Vitt, tillsammans med grått och svart, tillhör den okulörta färggruppen. Utan att gå händelserna i förväg är vita väggar otroligt stilfulla och enkla att kombinera med andra färger. Vita väggar är stilfullt och klassiskt.

Rött – starka känslor och passion

Färgerna röd, gul och orange förknippas med starka känslor och passion. Röd, gul och orange är varma färger som passar mindre bra för sovrummet. De har en tendens att pigga upp och ge energi. I sovrummet vill du ha en väggfärg som sprider lugn och harmoni. Rött vill raka motsatsen. 

Grönt – en förstklassig färg!

Gröna färger är fulla av liv och får dig att må bra. De har en slags terapeutisk och stresslindrande effekt för kropp och själ.

Grönt passar ypperligt för sovrummet och är en riktigt bra sovrumsfärg. För att stärka effekten av grönt och för att verkligen lyfta fram väggarna ännu lite mer kan du inreda med gröna växter eller vita tavlor med gröna motiv. Kanske ska du testa med en mörkare grön nyans eller en ljusare grågrön nyans.

 

 

Grått – en populär sovrumsfärg!

Vill du fylla sovrummet med harmoni och tona ner färgspelet är grått en riktigt bra val. Det är en populär sovrumsfärg! En dämpad grå nyans ger lugn och tid för återhämtning och reflektion. 

Grått är en tacksam färg om du vill dekorera väggarna med konst och tavlor. En lite kallare grå nyans får rummet att kännas större och det blir ännu lite större om inredningen går i färgerna blått eller grönt.

 

 

Så slipper du färgkladdet när du målar.

24 september 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Sovrum

Sängguide: Så väljer du rätt säng

Sovrum Dags att köpa ny säng? Det finns mycket att tänka på när du ska välja madrass, säng och kudde. Här är en stor sängguide som hjälper dig att välja rätt. 

Här är knepen mot kvalsterallergi

Sovrum Är du eller ditt barn allergisk mot kvalster? Ett knep för att minska kvalstermängden är att dammsuga sängen ofta.

Våningssängar som passar alla i familjen

Sovrum Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika...

Familjens Ikea-hack: En säng för hela familjen

Sovrum För att både föräldrarna och de fem barnen skulle få så bra sömn som möjligt hittade Elizabeth en smart lösning – ett Ikeahack med Kura-sängar.

Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Sovrum Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Här är experterns bästa tips om hur du inreder med Feng Shui.

Smarta förvaringstips som ger harmoni i sovrummet

Sovrum Hitta lugnet i ett sovrum med hög mysfaktor utan onödiga prylar. Här är förvaringstipsen som gör ditt sovrum snyggt, smart och mysigt!

Förnya sovrummet under 500 kr!

Sovrum Sovrummet är en plats där du ska kunna koppla av och vara dig själv. Skärma av världen utifrån och skapa en liten oas som gör dig lugn och trygg. Med vacker inredning har du kommit en bra bit på vägen. Här är tips på fina prylar som skapar en skön atmosfär – alla under 500 kr.

Det innersta rummet

Sovrum Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.

Sovrum med plats för studier

Sovrum Ett sovrum används idag sällan enbart till att sova i. Ofta måste det även fungera som arbetsrum eller som här, till studierum.