Sträva efter att få så mycket ljusinsläpp som möjligt.
Sträva efter att få så mycket ljusinsläpp som möjligt. Foto: iStockphoto

Snygga gardiner - om du hänger dem rätt

Inredning

Gardiner är så snygga som du hänger dem och samspelet mellan gardin, fönster och gardinstång är mycket viktigt för helheten. Här kommer några tips på hur du hänger gardinerna rätt.

Låt inte gardiner täcka över fönstret

Börja med att studera fönstret innan du köper och hänger upp gardiner. Vilken form har fönstret? Är det fyrkantigt, avlångt eller ovalt? Är det mycket eller lite ljusinsläpp?

Hänger du gardinerna alldeles för nära fönstrets sidor så upplevs det som att fönstret nästan krymper i storlek. Täck inte över fönstret utan dra istället ut gardinerna så mycket som möjligt på båda sidor. Du får mer ljusinsläpp och visar samtidigt upp dina snygga gardiner och hela ditt snygga fönster.

Annons

Sträva efter långa gardiner  

Har du högt eller lågt i tak? Oavsett vilket så har gardiner en fanastisk egenskap att de hjälper dig att ge takhöjden en rejäl skjuts - uppåt. Känslan av att ha högt i tak är något du definitivt bör sträva efter. 

Det många gör fel redan från början är att fästa gardinstången alldeles för lågt ner på väggen. Fäster du gardinstången precis ovanpå fönster så känns takhöjden lägre och hänger du gardinstången nära taket så känns takhöjden, just det, högre – simple as that.

Så vet du att du hittat rätt gardinstång

Vi stannar kvar vid tema gardinstänger ett tag till.

En annan sak som är viktig att tänka på är att korta gardinstänger har en tendens att kapsla in fönster. Fäst istället gardinstången så att ändknopparna slutar en bra bit ut. Då kommer gardinerna hänga på behändigt avstånd från fönstret. Det kommer se så mycket snyggare ut.

 

 

Välj gardiner med rätt längd

Gardiner som är för korta i relation till fönster och takhöjd ser konstiga ut. Gardiner som är för långa ser heller inte bra ut och de börjar vältra sig i dammet på golvet och korva ihop sig. Mät och planera. Hittar du gardinlängder som går hela vägen ner, men som bara precis snuddar vid golvet, då har du verkligen hittat hem. 

Välj gardiner med mycket tyg

Ett stort och pampigt fönster kräver mer textilier än ett litet fönster för att helheten ska se bra ut. Två gardinlängder på ena sidan och två gardinlängder på andra sidan är bra om fönstret är stort. En gardinlängd på vardera sida om fönstret är litet.

Du får effekt med två gardinlängder!

Det här är lite lyxigare. Du sätter upp två gardinlängder på vardera sida. Det bakre gardintyget ska vara tunnare än det främre. Hittar du gardinlängder som smälter samman med rummets färgskala så är det ett stort plus. 

 

 

Så återger gardinerna rätt känsla

Vilken känsla vill du att dina gardiner ska förmedla? Detta är en fråga om smak. Det är värt att lägga ner lite mer pengar på gardiner som har hög kvalitet. De håller längre och du behöver inte byta ut dem lika ofta heller.

 

Du kan slå in paket med tyg!


07 september 2018
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!