Sovalkov - bra förvaring på liten yta.
Sovalkov - bra förvaring på liten yta. Foto: iStockphoto & Devin Kleu, Unsplash

Snygg sovalkov - 5 tips!

Inredning

En sovalkov är ett bra sätt att ordna en sovplats på liten yta. Det blir dessutom snyggt med bra inredning och praktisk förvaring.

Av: Harald Nylund , 29 januari 2019

Tips 1: Med ett draperi kan du dölja sängen

Tänk dig att du har ordnat en fin sovplats och gjort det riktigt mysigt. Du har valt ut dina allra finaste örngott och påslakan. Du har dessutom hittat en filt som du adderar som en extra färgklick. Du kryper ner och njuter av en bok eller bara lyssnar på bra musik och toner som fyller och förgyller hemmet. 

Tänk dig nu att du kommer hem från jobbet sent på kvällen. Du har en matkasse i varje hand. Du väntar middagsgäster och skyndar ut i köket och bläddrar fram receptet som du blev tipsad om på jobbet i kokboken som du kom på att du har. Du sätter på ugnen och börjar hacka grönsaker. När maten står och myser till sig och småputtrar klart på spisen så börjar du duka. Du går ut i vardagsrummet och balanserar tallrikar i händerna. Du upptäcker att du inte har hunnit bädda sängen. Du tittar på klockan. Du förstår ganska snabbt att du inte kommer hinna uträtta några underverk. Då kommer du plötsligt på att du har ett draperi som kan användas för att gömma undan sovalkoven. Du har borrat fast en gardinstång eller vajer i takhöjd och fäst draperiet på den. Nu hinner du duka klart, tända levande ljus och titta till middagen.

Annons

Tips 2: Liten yta med många möjligheter

I en sovalkov kommer du alltid få en tom yta på väggen ovanför sängen och det ger bra möjligheter att förvara på höjden. Använd takhöjden så gott det går. I en sovalkov får du oftast precis plats med sängen och det kan därför kännas som att utrymmet är ytterst begränsat, men det finns gott om plats om du inreder på rätt sätt och använder dig av ytan du har.

Du kan sätta upp skåp på väggen eller använda sänggaveln som en hylla. På hyllan kan du ställa böcker, fotoramar eller en väckarklocka. Om du väljer att förvara inunder sängen istället så kan du sätta upp växter i amplar på väggen. I år vill vi komma naturen nära och växter förhöjer trivselfaktorn och gör luften fräschare. Du kan sätta upp tavlor i träramar också mellan amplarna.

Så får du ett sovrum att kännas större

 

 

Tips 3: Praktisk förvaring spar plats

Förvaring under sängen är praktiskt. Det spar plats och gör dessutom att sängen kommer upp en bit. Har du ett fönster i sovalkoven ska du definitivt använda utsikten och låta fönstret utgöra en central del i inredningen.

 

 

Tips 4: Kuddar och filtar gör det mysigt

Använder du dig av kuddar i olika storlekar och färger kan du använda sängen som en soffa dagtid och ge stöd för ryggen. Du kan sitta upprätt och njuta av en kopp te eller ta dig igenom ytterligare några kapitel i din favoritbok. Kuddar och filtar gör det mysigt, höjer trivselfaktorn och får det att se riktigt inbjudande ut.

Tips 5: Skapa luft med rätt färger

Färger i ljusa kulörer gör det luftigare och får sovalkoven att kännas större. Använder du rätt kulörer så får du det lilla utrymmet att kännas större.

 

Så får du snabbt upp pärlor från golvet.

29 januari 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!