Det är viktigt med bra belysning i hallen.
Det är viktigt med bra belysning i hallen. Foto: iStockphoto

Smart belysning i hallen!

Inredning

Hallbelysning ska fylla ett eller flera behov, vara praktisk och samtidigt stämningshöjande. Här visar vi hur du ordnar smart belysning i hallen.

Flera ljuskällor ger mysbelysning

En varm och mysig hallbelysning ger ett välkomnande intryck för den som kliver in i huset. En mörk hall med dålig (eller kanske rent av fel belysning) är inget man vill komma hem till. Mysbelysning ordnar du genom att sprida ut flera olika ljuskällor i hallen, både högt och lågt. Det kommer dessutom få hallen att kännas större. Ljuset ska vara mjukt och skönt. 

Annons

Skapa stämning med punktbelysning

Genom att sätta upp ljuskällor med riktat ljus, så kallad punktbelysning, skapar du stämning och ett lugn som inte är sen att sprida sig vidare till övriga hemmet. Punktbelysning gör även att du ser bättre i spegeln och fångar fler vinklar och konturer än vad takbelysning tillåter.

Det allra första du ska fundera på i hallen är ljuset. Detta ska vara bestämt innan du köper in hallmöbler eller ändrar något annat i inredningen. Faktumet kvarstår dock att belysning är en smaksak och det finns inget rätt eller fel.

 

 

En del vistas ytterst sällan i hallen och gör där endast nödvändiga bestyr som att klä på sig ytterrocken, ta av sig ytterrocken och leta rätt på det där förbaskade skohornet som aldrig hänger där det hängde senast. Andra tycker att hallen ska vara en ytterst central del av hemmet då det ju är det första man möts av när man kliver in i hemmet. Då ska hallen istället vara ett rum när man vistas mer än gärna, sätter sig i en skön fåtölj eller betraktar fina tavlor på väggarna. Då är det viktigt med stämningsbelysning och att ha flera olika ljuskällor - vilket man lätt åstadkommer med hjälp av en dimmer. 

Bestäm själv över ljuset

Har du en stark ljuskälla, exempelvis en stor lampa eller ljuskrona i taket, så vill du kunna sänka eller höja ljusstyrkan beroende på vad du har för ärende att uträtta i hallen. Här kommer dimmern in.

En hall ska vara praktisk och det ska vara lätt att hitta skor och ytterkläder utan att söka i blindo eller alldeles för länge. När du ska hitta rätt saker i hallen behöver du ha ett starkt ljus. När du får vänner och bekanta på besök vill du, å andra sidan, kunna ha ett svagare ljus som skapar stämning. Mysbelysning alltså. Kort sagt: en dimmer hjälper dig att välja rätt ljusstyrka till rätt tillfälle. 

 

 

Hallen kommer att kännas större

I hallen är allmänbelysning med flera kompletterande ljuskällor att föredra. Med rätt belysning känns hallen dessutom större och luftigare. Sätt upp en stor rund spegel på väggen. Ha vita väggar eller mjuka nyanser av andra färger. Då är du hemma. Ett tips är att ha belysning som du kan styra över, en spegel och bra förvaringsmöjligheter som gör det enklare att hitta det du söker. Var sparsam med inredningen också - det gör susen!

 

Så städar du elementen där det är svårt att komma åt.

07 december 2018
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!