Soffan är rummets mittpunkt. Det ska vara det första man ser när man går in i vardagsrummet.
Soffan är rummets mittpunkt. Det ska vara det första man ser när man går in i vardagsrummet. Foto: iStockphoto

Så skapar du mysfaktor i vardagsrummet

Inredning

Dags att få ut det bästa av ditt vardagsrum? Dags att göra det riktigt mysigt? Här kommer några värdefulla tips när det kommer till planering, inredning och att lysa upp och sätta färg på vardagsrummet.

Av: Harald Nylund, 10 september 2018

Så inreder du vardagsrummet 

Vardagsrummet är din oas för återhämtning och en mötesplats för familj och vänner. När du tagit klivet in över tröskeln ska du inte vilja ta ett kliv tillbaka igen. Du ska vilja spendera tid i vardagsrummet och unna dig något alldeles extra varje dag.

Innan du börjar inreda kan du börja med att bekanta dig med vardagsrummet. Har du högt eller lågt i tak och har du korta eller långa väggar?

Annons

Långa väggar passar utmärkt för bokhyllor fulla av spännande böcker. Korta väggar kräver mer planering då du har ett mer begränsat utrymme att inreda.

Soffan är rummets mittpunkt. Soffan är viktig. En soffa som sticker ut och talar flera språk skiljer sig från en soffa som snarare smälter in och är lätt att passa in efter olika inredningsstilar. Vänd soffan mot rummets ingång så att det är det första man ser.

Mattan är också viktig. Placera mattan centralt i mitten av vardagsrummet. Köp en matta som är lagom. Inte för stor och inte för liten. Tänk på att mattan är med och skapar helheten.

 

 

Gör inredningen personlig!

Att besluta om inredningsstil är både utmanande och spännande. Här finns det inga rätt eller fel utan du kan göra lite som du vill. Prova dig fram. Gör inredningen personlig. Inred med möbler och dekoration som säger något om dig, din personlighet och avslöjar vad du tycker om att göra. Ös på med mjuka kuddar.

Välj mysig färg 

Mörka färger på väggarna gör rummet varmt och mysigt. Utgå från någon inredningsdetalj som betyder mycket för dig innan du börjar tapetsera eller måla väggarna. Det är viktigt att välja rätt färg och den färgen kommer att utgöra en mycket central roll i vardagsrummets berättelse.

Så väljer du mysig belysning

Ta vara på det naturliga ljuset som redan fanns i rummet från början. Olika lampor fyller olika funktioner och ger olika slags ljus.

En golvlampa ger ett varmt ljus. Ljuslyktor, stearinljus och oljelampor höjer mysfaktorn. Ös på med ljus i början tills du hittar en snygg balans som ger en behaglig och mysig stämning. Kom ihåg att vardagsrummet, återigen, är din oas för återhämtning. Till en början kan du även prova med att lysa upp en specifik inredningsdetalj för att leka lite med olika effekter. Levande ljus skapar spänning, nerv och närvaro. 

 

 

"LJUS-HACKS": Tänd eld med spagettin

10 september 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!