Viktigt att använda kuddar som lyfter soffan.
Viktigt att använda kuddar som lyfter soffan. Foto: iStockphoto

Så ordnar du kuddarna i soffan

Inredning

Kuddar är viktiga för soffan och för intrycket. En ganska tråkig soffa kan få en duktig skjuts av kuddarnas utseende, form och mönster. Läs mer här. 

Av: Harald Nylund, 16 januari 2019

Flera olika sorters kuddar 

Det finns mängder av kuddar i olika material och former som alla gör sig väl i en soffa om man har tänkt till och planerat bra. I just soffan är det bra att känna till skillnaden mellan två olika sorters kuddar, nämligen dekorationskuddar/prydnadskuddar och baskuddar. 

Dekorationskuddarna ska alltid hamna i blickfånget och vara med och skapa den röda tråd som sedan ska genomsyra hela rummet. Till sin hjälp har de baskuddar. Baskuddarna ska vara enkla och helst i samma storlek och nyans. Med sin enkelhet ska de lyfta dekorationskuddarna och få dem att ta mer plats istället. Placera ut baskuddar som har samma färgskala som soffan eller som går i liknande nyanser. Det kan absolut skapa en spännande effekt sedan när du har passat in dekorationskuddarna. 

Annons

När det gäller dekorationskuddarna så ska helst ingen vara den andra lik. Det gäller både färg, motiv och storlek. Detta beror dock på vilken typ av soffa du har och hur baskuddarna ser ut. Prova att hålla dig till två eller tre olika sorters dekorationskuddar och se vilken effekt det ger. 

 

 

Ställ frågor och sök svar 

Innan du införskaffar kuddar är det viktigt att fundera över hur du vill placera dem och kanske skissa upp ett slags "drömscenario" som du sedan har som utgångspunkt eller mall.

Ställ frågor. Vilket intryck vill du att kuddarna ska ge och hur många kuddar vill du ha? Hur många kuddar får plats i soffan? Har du några favoritfärger eller mönster som du föredrar framför några andra? Se dig om i rummet och fundera över vilka färger som är tongivande. Färgen på väggarna påverkar valet av nyans på kuddfodralen nämligen. Tänk alltid på den röda tråden. Intrycket är viktigt, men det ska bli en snygg helhet också. 

Akta dig för att göra det för spretigt

Man ska alltid blanda kuddar i olika material, former och mönster, men ta inte i så du spricker, det kan ge ett rörigt och spretigt intryck om det är på tok för mycket som händer på en och samma gång i soffan. 

Baskuddarna ska helst se likadana ut så långt det går, men när det kommer till dekorationskuddarna kan du förslagsvis hålla dig till två eller tre olika typer. 

Så ska du placera ut kuddarna

Då har vi kommit till det kanske allra viktigaste nämligen hur du ska tänka när du placerar ut kuddarna i soffan. 

Ett vanligt misstag är att man av oklar grund väljer att placera en ensam kudde i varje soffhörn. Det ser inte bra ut. Det ser tomt och snålt ut. Har du bara två soffkuddar kan du istället placera dem bredvid varandra, kanske lite omlott. Baskuddarna ska alltid stå snett bakom dekorationskuddarna. Placera alltid kuddar i par eller grupper. Det ser bättre ut. Om du ändå vill placera kuddar i soffhörnen ska du hålla dig till par eller grupper om tre. 

Du kan även placera kuddarna snett bakom varandra längs hela soffan. Det är viktigt att du anpassar soffans form och storlek till val av kuddar så att proportionerna inte blir lidande. Det ser konstigt ut med en enorm kudde i en liten soffa, eller omvänt, ja du fattar...

 

 

Husmorsknep för miljövänligare städning.

16 januari 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!