En färgsprakande glansig eller en ätbar - hur ser din julkrans ut i år?
En färgsprakande glansig eller en ätbar - hur ser din julkrans ut i år?

Så gör du kreativa julkransar

Inredning

Fixa en oväntad julkrans i år! Här är 13 annorlunda kransar du kan göra själv.   

Av: Elin Emborg, 13 november 2014
 • Popcornkrans

  Poppa rejält med popcorn. Trä upp popcornen på en tråd med hjälp av en nål. Klipp ut mitten av en papperstallrik. Snurra popcornsnöret försiktigt runt ringen som blev kvar av papperstallriken. Snurra tillräckligt många lager tills ringen är täckt av popcorn. Häng upp i ett fint band. 

  Bild: Foodnetwork

 • Snögubbekrans

  Använd tre kransar i tre olika storlekar. Sprejmåla kransarna med vit färg. När de torkat, fäst kransarna i varandra med piprensare. Klipp en plasthatt i två delar, fäst en del överst på den minsta kransen med piprensare. Pynta sedan snögubbekransen med det du vill, till exempel en halsduk, julkulor i band, bjällror och stjärnor.

  Bild: Craftingmom

 • Kottkrans

  Samla kottar och limma fast på en kransstomme, det funkar fint med en vanlig halmkrans. Sprejmåla i vitt, låt torka och pynta med fina juldekorationer. Häng upp i ett snöre.

  Bild: Hoot designs

 • Snöbollskrans

  Fixa en kransstomme genom att klippa ur botten av en papperstallrik, eller klipp ut en rund ring från en kartongbit. Du behöver ungefär 50 ullpärlor, eller andra runda bollar som finns i pysselbutiker, i olika storlekar. Börja med att limma fast de största bollarna runt ringen. Fyll sedan igen hålen med mindre bollar. Dekorera med vita löv eller annat fint pynt. Häng upp i ett fint band.

  Bild: Martha Stewart

 • Frökrans

  En krans för fåglarna! Använd en kransstomme i frigolit eller skum. Täck med remsor av grovt tyg som du virar runt kransen. Blanda jordnötssmör och honung och smeta över tygkransen (lägg på ett bakplåtspapper för att slippa kladd). Låt sedan fågelfröna fästa på den kladdiga kransen. Häng ut i trädgården.

  Bild: Whipperberry

 • Julkulekrans

  Vira julgransglitter runt en halmkrans. Fäst färgglada julkulor med u-formade stift/nålar tills kransen är täckt. Förstärk med lim om det inte sitter fast ordentligt. Häng upp i ett band.

  Bild: Martha Stewart

 • Marshmallowkrans

  Du behöver ungefär tre stora påsar marshmallows. Fäst dem på tandpetare och stick in i en krans av frigolit. Fäst dem tätt så att kransen inte syns igenom. Vrid dina marshmallows åt olika håll så blir det extra snyggt. Häng upp i ett fint band.

  Bild: The sweet escape

 • Vävkrans

  Klipp fyrkanter, cirka 10x10 cm, utav säckväv. Vik ihop varje bit så att tygändarna möts, vik ihop en gång till så att en ”bubbla” bildas. Fäst varje bubbla med en nål på en kransstomme av frigolit. Fyll hela stommen med tygbubblor tills den är täckt. Häng upp i ett fint band.

  Bild: Today's fabulous finds tomorrow's treasures 

 • Muggkrans

  Ta 30-40 pappersmuggar, skjut in dem i varandra och fäst med lim. Justera formen på kransen tills den blir helt rund. Häng upp i fint band.

  Bild: Twig & Thistle

 • Korkkrans

  Knyt ett snöre runt en krans (det finns färdig kransar och metallstommar att köpa), så att du får ett hänge. Samla ihop ett rejält gäng med korkar, räkna med 100-200 stycken. Limma varje kork och fäst på kransen. Fäst först ett grundlager runt hela kransen, därefter kan du lägga ett lager omlott eller i det mönster du själv önskar. Fäst tillsist en stor rosett på kransen.

  Bild: Recycleart

 • Smyckeskrans

  Linda en pärlgirlang runt en kransstomme (till exempel en stomme av skum). Se till att hela stommen blir täckt och fäst med lim. Leta fram några gamla fina broscher, örhängen och hårspännen (eller köp på en second hand-butik) och fäst på kransen.

  Bild: My honeys place

 • Pepparkakskrans

  Ta cirka 30 pepparkaksformar och lägg i en cirkel på plant underlag. Se till att varje form har kontakt med en annan. Fäst ihop formarna med lim och små gem. Fäst en rosett högst upp.

  Bild: Better homes and gardens

 • Fjäderkrans

  Gör en kransstomme. Denna är gjord av rörisolering av skum (finns iVVS-butiker), som är klippt i lämplig längd, formad som en ring och ihoptejpad med ändarna mot varandra. Linda vita tygremsor runt hela kransringen, fäst med tejp eller lim. Linda sedan en fjäderboa runt ringen, fäst med tejp eller lim. Dekorera med något fint pynt, här glittrande stjärnor, som du fäster på ett snöre och hänger genom kransen. Häng upp kransen i ett fint band.

  Bild: Crafty endeavor

Visa allt innehåll
13 november 2014 Elin Emborg
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!