Pärlspont kan användas både stående eller liggande. Foto: Moelven
Pärlspont kan användas både stående eller liggande. Foto: Moelven

Pärlspont – panelen som ger älskad sekelskiftescharm

Inredning

Pärlspont ger en ombonad och personlig känsla till hemmet. Här bjuder vi på lite smarta tips och inspiration för dig som vill inreda med den vackra träpanelen. 

Av: Sandra Holmes, 02 november 2020

Pärlspont är populärt både i sekelskifteshus där man vill bevara en tidstypisk stil, och i moderna hem där man vill få in lite gammaldags charm. Den speciella träpanelen kan vara fin i alla rum, pryda både väggar och tak, och dessutom vara ett vackert inslag på en möbel, som en köksö eller soffa till exempel. 

Vad är pärlspont? 

Annons

Pärlsponten lanserades på 1800-talet och förknippades till en början med torparstugor och arbetarlängor, där den ofta sattes upp i köket och farstun där det var större slitage på väggarna än till exempel sovrummet där man istället kunde unna sig en tapet. Pärlsponten var praktisk, den hjälpte till att täta springorna i de dragiga husen, var både enkel att hålla ren och hänga upp krokar på, och lätt att reparera. 

Det som särskiljer pärlsponten från annan träpanel är “pärlan”, den runda fräsningen på brädans fjäder (ena kant). Pärlan är till för att kasta skugga över glipan som kan uppstå mellan panelerna när virket rör på sig, och det är den som ger panelen sin mjuka, hemtrevliga framtoning. 

Fransk lantkänsla i köket med retrodetaljer och pärlspont målad i en matt varmgul färg. Foto: Alcro

 

Storlekar på pärlspont

Bredden på pärlspontsbrädorna i gamla hus kan variera, men ju bredare de är desto äldre brukar de vara. Numera är 70 mm, 95 mm, 120 mm vanliga bredder, men det finns också panelskivor med pärlspontsprofil som kan vara praktiskt att använda när man ska täcka in stora ytor. 

Hur långt upp på väggarna man vill ha pärlspont är en smaksak, man kan satsa på pärlspont från golv till tak eller bryta av den en bit upp på väggen med en list som möter en tapet eller en målad vägg. 

Hur sätter man upp pärlspont? 

Det är väldigt viktigt att det blir rakt när man sätter upp pärlspont, så ett vattenpass behövs, och för att fästa brädorna brukar 50 mm dyckert och montagelim vara lämpligt. En dyckertpistol underlättar arbetet och minskar risken för skador på panelen. Spikar du med hammare kan du använda dorn för att undvika träskador. 

Här hittar du instruktionsvideos på hur man sätter upp liggande och stående pärlspont. 

Pärlspont kan även passa ihop med moderna färgval och inredning. Foto: Moelven

 

Måla pärlspont

Förr brukade pärlspont målas med linoljefärg och än i dag är det ett populärt alternativ. Linoljefärg stryks på tunt i träets längdriktning. Vill man undvika genomslag från träet är färgen panelgrund ett bra alternativ. Du kan antingen välja att måla flera lager med panelgrund och behålla ytan som den är eller avsluta med en täckande lackfärg, vilket finns i olika glanser.Pärlspont på både vägg och inuti hyllan ger ett sammanhållet intryck. Foto: Norrlandsträ

 

Gammaldags charm i hallen med pärlspont från golv till tak. Foto: NorrlandsträKälla: Sekelskifte.se

02 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!