Ny trappa på 3 sätt

Inredning

Det finns inga gränser för hur många olika sätt du kan förändra en trappa på. Kanske vill du göra en snabb förändring och dekorera trappan för en fest. Då kan du fuska och bara tejpa upp tapeten med dubbelhäftande tejp. Här har vi gjort om samma trappa i tre olika stilar med hjälp av färg, tapet och självhäftande dekorfilm.

Av: Jessica Hoffman, Tone Rörseth, 19 januari 2015
 • Grafiskt dekorerad

  Den svartvita, grafiska looken skapade vi med hjälp av självhäftande bokstäver. Vi klippte ut dem av dekorfilm som finns att köpa på rulle i många olika färger, mönster och strukturer. Valet av budskap är dessutom oändligt. Vill du inte göra egna bokstäver kan du köpa färdiga i olika typsnitt. Det finns även schabloner med bokstäver om du hellre vill måla dit dem. En annan idé är att använda dekorfilmen över hela sättsteget som en grafisk accent.

  1. Välj typsnitt i datorn och skriv ut bokstäverna på vanligt papper från en skrivare. Vi valde typsnittet Arial Black och lät bokstäverna bli fem cm höga.
  2. Klipp ut bokstäverna och använd dem som mall.
  3. Lägg ut bokstäverna på baksidan av dekorfilmen och rita ut konturerna. Klipp eller skär ut bokstäverna i dekorfilmen.
  4. Mät noga ut var bokstäverna ska placeras. Med maskeringstejp kan du göra en stödlinje så alla bokstäver kommer i linje. Den svarta dekorfilmen kommer från Hornbach, 69 kr för en rulle.
 • Maffigt målad

  Här har vi målat sättstegen i en turkos färgskala från mörkt till ljust. Längst ner valde vi kulören NCS S 1050-B60G. Därefter NCS S 1040-B60G. Sen NCS S 0530-B70G och till sist den ljusaste längst upp, NCS S 1020-B70G. Vi använde Beckers Symfoni akrylat lackfärg.

  Så här gör du:

  1. Slipa och damma av ytan, eller tvätta redan målade ytor med målartvätt.
  2. Vid trärena ytor måste alla kvistar och kådrika ställen isoleras med kvistlack för att undvika gula genomslag.
  3. Spackla eventuella hål och ojämnheter med snickerispackel.
  4. Slipa när spacklet torkat.
  5. Måla minst två gånger, låt torka emellan.
 • Trivsamt tapetserad

  Att tapetsera trappan med tapet är roligt och gör stor skillnad. Väljen enfärgad och en mönstrad tapet, eller gör som vi gjorde och använd flera olika, mönstrade tapeter. Vi valde fyra tapeter som alla går i samma gula ton. Det gör att stilen håller ihop och ger ett enhetligt intryck, trots mönsterblandningen.

  1. Kontrollera att ytan är ren och jämn. Tvätta eventuellt med målartvätt och spackla igen ojämnheter med snickerispackel. När spacklet har torkat, slipar du lätt med fint sandpapper.
  2. Klipp eller skär till en tapetbit i samma mått som sättsteget.
  3. Rolla eller pensla tapetklister på tapetens baksida. Vik ihop tapeten på mitten.
  4. Låt tapeten ligga och dra sig i limmet i ca fem minuter.
  5. Sätt fast tapeten på sättstegen. Stryk från mitten och ut mot kanterna.
  6. Måla över tapeten med transparent lack minst två gånger när tapetklistret torkat ordentligt, så håller det längre.

   

  Tapeten längst ner på första trappsteget kommer från Midbec, Miss Print 1019, 799 kr. På steg två en gulprickig tapet från Carma, Dots nr 2000145, 549 kr. På steg tre Miss Print 1009 från Midbec, 799 kr. På fjärde trappsteget Miss Print 1032 även den från Midbec, 799 kr.

Visa allt innehåll
19 januari 2015 Jessica Hoffman, Tone Rörseth
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!