Ljus höjer mysfaktorn i sovrummet.
Ljus höjer mysfaktorn i sovrummet. Foto: iStockphoto

Mysbelysning i sovrummet – Så rätt!

Inredning

När nätterna blir längre och mörkret faller tidigare på dagarna är det extra viktigt med mysbelysning i sovrummet. Här får du några tips och råd.

Av: Harald Nylund, 05 december 2018

Vilken belysning tycker du är härlig?

Det första tipset är att fundera över vilken sorts belysning du vill ha och vilka ljuskällor du tycker är mysiga och själv föredrar. Detta hör således ihop med behov och intressen. Är det viktigaste för dig att höja mysfaktorn i sovrummet så ska du fokusera på att ha flera olika ljuskällor som du sprider ut i sovrummet. Lys upp fönsterbrädan och placera ljuskällor i några av sovrummets hörn.

Annons

Punktbelysning höjer mysfaktorn

Är du en bokslukare ska du ha punktbelysning och kanske vägghängda och riktbara läslampor med snygga lampskärmar. Punktbelysning höjer dessutom mysfaktorn avsevärt. En annan fördel med vägghända läslampor är att du kan gömma undan långa och fula sladdar i väggarna. Är ni två och har varsin vägghängd läslampa blir det sällan konflikter. När den ena vill sova så kan hen släcka sin läslampa och den som vill avsluta kapitlet i den där spännande deckaren är fri att fortsätta bläddra. 

 

 

WOW - vänta bara...

En regel i sovrum är att dels ha belysning som fyller en viktig funktion och som samtidigt bidrar till att höja mysfaktorn och göra det riktigt ombonat och trevligt. Lyckas du dessutom installera en taklampa med dimmer så kan du själv justera ljusstyrkan och då behöver du inte riktigt lika många ljuskällor. Svag belysning är behaglig att vakna upp till tidiga morgnar och när du ska städa eller sortera in tvätt i garderoben behöver du starkare belysning. Då är en taklampa med dimmer perfekt att ha. 

Allmänbelysning är att föredra i sovrum. Ha en taklampa och flera andra ljuskällor. Det blir snyggt. WOW - vänta bara... 

Kan omöjligt bli för mycket ljus

En tumregel är att hellre ha för många ljuskällor än för få. Om du har för få ljuskällor ser det fjuttigt och snålt ut. En golvlampa eller stående lampa i något av rummets hörn ger ett mysigt intryck och är en snygg detalj som liksom öppnar upp hela sovrummet. Prova och se själv.

Så får du sovrummet att kännas större

 

 

Ljusslingor - finns garanterat en som passar just ditt sovrum

Ljusslingor är perfekt för att skapa mysbelysning i sovrummet. De är enkla att sätta upp och kanske ännu enklare att ta ner. Det finns ljusslingor i miljoner former och storlekar. Du kommer garanterat att hitta en eller flera ljusslingor som passar bra i just ditt sovrum. Med ljusslingor kan du dessutom blanda olika sorters lampor, stora som små, vilket gör belysningen lite mer spännande.

Så gör du riktigt mysigt i vardagsrummet också

 

 

Obs! Levande ljus höjer mysfaktorn. Det finns ljusstakar, stearinljus, ljuslyktor och ännu fler varianter. Doftljus har en förmåga att göra oss lugna och tillfreds. En god doft kan ibland vara precis det man längtar efter när man kommer hem efter en lång dag. Glöm inte att släcka levande ljus när du kryper ner i sängen!

 

Brukar du bränna fingrarna? Tänd eld med spagetti istället! 

 

05 december 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!