Snygga upp loppisfynden

Här har vi fyndat billiga möbler och sedan gjort i ordning dem - inspirerade av den gustavianska stilen.


Den som har riktigt gott om pengar kan förstås köpa gustavianska möbler från 1700-talet. Eller nytillverkade kopior, som märkligt nog kan vara ännu dyrare än originalet. Vi nöjer oss med att fynda billiga möbler och sedan göra iordning dem – inspirerade av den gustavianska stilen.

Ingenting av det vi köpte var ens i närheten av ”äkta 1700-tal”. Utdragssängen från tidigt 1900-tal hade i alla fall lite frästa spår på sängstolparna – så kallad kannelyr, som också var populärt på Gustavs tid. Det hade även stolen, som ju också till formen påminde lite om gustavianska stolar. Sängbord och byrå valde vi för att de var raka och enkla i formerna – då är det lättare att sätta sin egen stil på möbeln.

”Gustaviansk” elegans för vårt vita gästrum. De mörkbruna möblerna har målats med en något gråtonad vit, vattenburen färg – ”antikvitt”. Sängen målades med guldfärg i de utskurna mönstrena och profilerade spåren. Trots att sängen är rätt stor och klumpig, upplevs hela möblemanget som ljust och luftigt i sitt vitmålade tillstånd.

”Rosetter” kallas de snidade blommorna som är så vanliga på gustavianska möbler. En nytillverkad variant hittar du på byggvaruhuset, från Lumi Ornament. Enkelt att sätta på plats med lite lim.

Guldfärg finns att köpa i hur många varianter som helst. Eftersom sängen målats med vattenburen färg, kunde vi använda en vattenburen hobbyfärg i guldnyans. För ett lyckat resultat, målas små detaljer med en konstpensel av god kvalité. ”Rosetten” målade vi över helt och hållet med guldfärg. Sedan torkades rosetten av med en tygtrasa som fuktats med vatten. Då blev det bara färg kvar i de nedsänkta skrymslena.

Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Pärlstav tillhör en av de vanligaste gustavianska dekorerna. Och tänk – sådana kan man också köpa nytillverkade. Smala trälister små ”kulor” på rad – som den här från Slöjd-Detaljer. Pärlstaven användes för att dekorera det helt släta sängbordet och limmades fast med trälim, efter det att möbeln slipats och tvättats. En liten oxiderad knopp placerades på bordets lilla utdragslåda.

Byrån är en hyllning till Gustav. Randig i blått och vitt och dekorerad med en stor ”medaljong” tvärs över lådornas front. Medaljongen är omgiven av en schablonmålad lagerkrans i grågrönt och i mitten tronar förstås det kungliga namnschiffret. Byrån fick nya beslag bestående av ringhandtag i oxiderad mässing.

Stolens rygg ”avslöjar” genast att den är ganska ny, men ryggen dolde vi effektivt med lösa dynor. Dynorna som klätts i blå-och-vitrutigt och som också försetts med en volang runt sitsens nedre kant gör också att stolen än minner lite om en Gripsholmsfåtölj. Gör pappersmallar efter stolens sits och rygg. Beställ ca 4 cm tjocka skumgummi-dynor hos en tapetserare. sedan kan du själv sy överdrag i tyg. Det behöver inte vara dyra möbeltyger. Ett lite kraftigare och stadigt bomullstyg räcker bra.

Sy smala band av tyget och fäst i bakre hörnen på dynorna, så kan du knyta fast dynorna på stolen mot stolsryggen.

Så målade vi

Vi använde vattenburen lackfärg för säng, sängbord och stol. Den färgen är halvblank i ytan. I färgaffären kan de bryta en antikvit färg åt dig. Du kan också blanda den själv – några ynka droppar kromoxidsvart brytfärg i din helt vita lackfärg gör den lite lätt gråtonad.

Byrån

1. Byrån målade vi först enbart med vit grundfärg, Alcro´s V-slip.

2. Hela byrån tejpades sedan randig med en riktigt bred maskeringstejp. Lådorna ska sitta på plats när byrån tejpas, så att ränderna kommer på precis rätt plats över hela byråns front. Sedan kan tejpen skäras utmed lådans ytterkant, så att lådorna kan tas ut och målas för sig.

3. Efter tejpningen målar du ytterligare ett tunt lager av bottenfärgen – om det finns några springor under tejpkanten, är det alltså bottenfärgen som kryper in. När du målar dina ränder får du sedan skarpa fina kanter.

4. De blå ränderna målades tunt med bara en strykning. Till det använde vi V-slip, som färgats blå med hjälp av brytfärg. Men man kan också använde en vattenburen lackfärg eller hobbyfärg.

5. När den blå färgen torkat, slipades ränderna med ett fint sandpapper, så att de såg lite slitna ut och den vita bottenfärgen kunde skymtas här och var.

6. Mönster för lagerkransen och namnschiffret hittar du på rutdiagram längst bak i boken. Skär ut mönstret i kraftig, genomskinlig plast med hjälp av skalpell. Tejpa fast din schablon så att den ligger tätt mot ytan. Måla med t ex vattenburna hobbyfärger. Häll upp en liten klick färg på en papptallrik. Använd en liten bit skumgummi, vikt om ett pennskaft och fastvirad med gummiband. Doppa skumgummin i färgen. Tryck in färgen ordentligt. Provsvampa ett par gånger på en bit tidningspapper. Svampa sedan färgen över din schablon, med lätt hand, i flera tunna lager tills färgen täcker till din belåtenhet.

7. Grundfärgens yta är inte särskilt tålig, så avslutningsvis är byrån struken med ett lager lasyrolja. Vill du ytterligare skydda den, kan byrån sedan vaxas med färglös vax.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar