Snickra och sy härlig fotpall

Underbar för trötta fötter är den här lyxiga fotpallen. Och den är faktiskt så enkel att göra att även en nybörjare klarar det.


Att snickra och klä en fotpall är kanske något för nybörjaren. Arbetet är inte alltför komplicerat eller tidskrävande och kostnaden är ringa. Dessutom ligger möblen rätt i tiden.

Till pallen behövs:

Pallens mått: 55×35 cmx40 cm (färdig höjd).

4 st ben 4,5×4,5×30 cm
2 st lister 2x12x35 cm
2 st lister 2x12x51 cm
24 skruvar 35 mm långa
2 m tyg 140 cm brett
2 m bomullssnodd (keder)

Snickra pallen så här:

1. Limma och skruva ihop pallen. Montera kortsidorna mot långsidorna. Har man tillgång till tvingar är det en klar fördel.

2. Vid kortsidorna skruvas två skruvar fast mot vardera benet och två skruvar mot långsidan. Vid långsidorna skruvas två skruvar fast mot vardera benet.

1. Mät upp och spika fast sadelgjord mot pallen. Här har tre gjordar på längden och fyra på bredden använts.

2. Spika juteväv över gjorden. Sy redningsgarn för stoppning. Stoppa med krollsprint eller ädelfibrer.

3. Lägg entränning över stoppningen. Nåla fast och spänn entränningen. Sy genomdragningar genom stoppning och entränning med dubbelspetsnål. Fyll upp kanten runt om. Arbeta upp kanten runt om och häfta fast den. Sy kanten runt om. Sy redningsgarn för tagel. Red med tagel. Lägg över vadd och tunna ut den nedåt genom att riva den. Spänn domestik över vadden. Häfta eller spika domestiken mot sargen. Klipp bort tyg så att det återstår 1–2 cm.

Klä pallen så här:

2 m tyg, 140 cm brett.Klipp till delarna, se fig. 62 på motstående sida
1. Sits, 1 del, 60×80 cm
2. Kant, 2 delar, 10×90 cm
3. Veckkappa, 4 delar, 25×135 cm
4. Snedremsor, 5 cm breda, mostvarande pallens omkrets, 180 cm.

1. Klipp till snedremsorna, Vik varpriktning mot inslagsriktning i tyget. Vikningen = helsnedd.

2. Snedremsorna skarvas trådrakt. Pressa isär sömsmånen och klipp bort hörnen som sticker ut. Mät av snedremsan mot pallen och sy ihop den till en ring. Vik den dubbel med en bomullssnodd inuti. Sy fast snodden i snedslån på maskin med blixtlåspressarfoten så att den ligger tätt mot den vikta kanten.
Montera snedslån med snodden mot pallen. Lägg kanttyget över med rätan mot sitsen.

3. Spika eller häfta fast snedremsa och kantremsa med hjälp av ett pappband, se fig. 65. Vik ned kanttyget. Sy ihop kappans delar och vecka kanten. Här har motvecken gjorts 5 cm breda och 8 cm djupa. Det blir 7 veck för vardera kortsidan och 11 veck till långsidorna.

4. Lägg vecken: Gör veckplattorna 5 cm breda och inläggen 8 cm djupa.
Kontrollera kappans höjd mot pallen. Fålla kappan nedtill.

5. Mät in och markera kappans placering. Montera kappan mot pallen med hjälp av en pappremsa (finns att köpa i metervara hos tapetseraren).

Avtagbar klädsel till soffa och fåtölj

Det är inte alltid nödvändigt att ta bort allt material från en sliten möbel om grundstoppningen är intakt – en ny avtagbar klädsel kan göra underverk.

Den dyrbara, endast något år gamla, soffans klädsel blev illa åtgången när husets ”lille konstnär”, som sitter i soffan på bilden, målade tavlor med vackert röd lackfärg och i ett obevakat ögonblick passade på att måla om en bit av soffan också. Dessvärre gick färgen inte att tvätta bort. Till råga på allt krympte klädseln och blev litet för trång.

Syr man klädsel av ett tyg som man har för avsikt att tvätta med tiden, är det bra att klippa till två lika stora bitar av tyget, kasta dem runt om på maskin samt tvätta och pressa den ena biten. Genom att jämföra bitarna ser man hur stor procent tyget kommer att krympa och utifrån det beräknar man krympmånen vid tillklippningen av den nya klädseln. Man kan också tvätta tyget innan den nya klädseln sys. Det tyg som använts här är specialbehandlat för att stå emot smuts och är vackrast så länge som det är otvättat.

Så här gör man soffans klädsel

Soffans klädsel sprättades upp, pressades slät och användes som mönster för den nya klädseln och till beräkning av tygåtgången. Vid uppsprättningen gjordes noggranna markeringar och anteckningar om hur delarna varit sammanfogade. Till den här soffans klädsel gick det åt ca 10 m tyg på 140 cm. Vid tygberäkningen lades 1 m extra tyg till för tillverkning av keder runt alla fyra plymåer och markering i sömmarna av stommens sidor. Tyget som valdes till den nya klädseln var ett bolstervarsrandat hellinne i blått och
natur från Klässbols Linneväveri.

Runt soffans alla mönsterdelar lades först ca 2 cm till runt om för krympmån samt ytterligare ca 1,5 cm för sömsmån. Alla delar kastades runt om på maskin eftersom denna kvalitet gärna ”flyter iväg”, dvs. de klippta kanterna rispas lätt upp.

Klädseln till soffans stomme syddes likadant som den ursprungliga klädseln. Pölarna försågs med ett långt blixtlås baktill i ”mellandelen” för att klädseln enkelt skulle kunna tas av och på vid tvätt.

Så här syr man plymåerna

Klipp till ovan- och undersidan. Lägg till sömsmån runt om (1,5 cm). Markera mitt fram och bak på varje del.

Mät och klipp till mellandelen. Klipp mellandelen i två delar, en för framkanten och ca halva sidan på var sida, (plus 1,5 cm i sömsmån). Klipp till den bakre sidorna och baksidan med 3 cm sömsmån.
Klipp isär bakre mellandelen.

Fäll in blixtlås. (Blixtlås i anpassad längd kan köpas eller beställas hos tapetserare).

Sy ihop mellandelens delar. Markera mitt fram och mitt bak.

Klipp till remsor av tyget för keder så att de stämmer mot mellandelen runt om. Sy ihop tygremsan till en ring.

Vik remsan mitt itu och fixera en snodd mot vikningen. Sy tätt intill snodden och med blixtlåspressarfoten.

Sy fast ovan- och underdelen mot mellandelen med keder mellan delarna.

Artikeln är hämtad från boken ”Stoppa och klä om möbler” av Anita Gunnars. Ica bokförlag, ISBN 91-534-2072-1. Pris cirka 200 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar