Annons
Utrymmet under sängen är som gjort för dold förvaring. Gör som Arvid, bygg din egen kombination av en sängstomme och fyra sängbord "Malm" från Ikea. Smart, snyggt och slukande! Foto Johan Arvidsson/Styleroom.se
Utrymmet under sängen är som gjort för dold förvaring. Gör som Arvid, bygg din egen kombination av en sängstomme och fyra sängbord "Malm" från Ikea. Smart, snyggt och slukande! Foto Johan Arvidsson/Styleroom.se

Ordning och reda i barnrummet

Möbler

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se oktober 2010, 21 september 2010
Det klokaste är förstås att sänka ambitionsnivån när det gäller både städning och inredning i barnets rum. Barn är sällan lika inredningsintresserade som vuxna, och så ska det nog också vara. Därmed inte sagt att barn inte uppskattar att ha det fint omkring sig, och kan tycka till nog så bestämt om hur de vill ha det. Men känns barnets rum som att det skulle platsa i en inredningstidning, och du hela tiden måste hålla efter det för att inte bli irriterad, ta ett djupt andetag och begränsa inredningsivern till övriga huset. I ett barnrum måste man få stöka och ibland vill man ha kvar sin fula, men roliga, koja länge!

Men givetvis måste man hålla rent och ha en viss ordning även i barnens rum. Det är också bra om barnet själv kan sköta en del av städningen. En tvååring kan mycket väl hjälpa till att städa undan leksakerna på kvällen innan det är dags att gå att sova. Däremot är det förstås omänskligt att kräva av små barn att de ska städa själva. Men om man redan från tidig ålder försöker leka in städningen som något naturligt, kan beteendet kanske hålla i sig ända fram till tonåren. Men där är det tyvärr stopp för de flesta, så här koncentrerar vi oss på de yngre barnen.

Satsa på lågt placerade lådor

Annons

Det smidigaste för leksaker som lego, bilar, mjukisdjur och dockor är rejält tilltagna lådor. Vill du att man ska kunna se innehållet är genomskinlig plast att föredra, söker du lugn och harmoni bör lådorna vara täckta, helst med lock. Satsar du på det sistnämnda kan det ändå vara bra att skaffa EN stor låda utan lock, för snabbstädning, gärna med hjul. I den kan man sedan kvickt ösa i alla leksaker - sortera får man göra senare. Har du barn som gärna sprider sina aktiviteter och leksaker över hela huset - de vill ju gärna vara där du är - kan det vara smart att ha en snabbstädningslåda i flera rum.

Eftersom barn är mycket kortare än vuxna fungerar lådor på golvet oftast bäst, om de ska kunna städa själva. En låda med hjul som man kan skjuta in under sängen är perfekt för de flesta, överhuvud taget är utrymmet under sängen en utmärkt plats för förvaring. Den händige bygger själv en smart säng av en sängstomme utan ben ovanpå exempelvis Faktum köksskåp eller Malm sängbord från Ikea. Förvissa dig om att ditt bygge verkligen håller, även för en vuxen. De flesta barn vill åtminstone någon gång ha en förälder med sig i sängen, när man läser saga, har svårt att sova eller är sjuk. Givetvis finns också en hel del sängar med inbyggd förvaring att köpa.

Lågt placerade krokar för hopprep, halsband, kläder och ryggsäckar kan man sällan få för många av. Det samma gäller hyllor som slukar allt från böcker till småprylar som helst förvaras i lådor. Låga hyllor fungerar av naturliga skäl bäst, höga hyllor måste vara ordentligt förankrade i väggen och bör inte inbjuda till klättring. Skåpluckor är mycket förlåtande mot oreda i hyllorna, liksom draperier av tyg kan de trolla bort det mesta. En lite byrå där barnet själv kan plocka i och ur kläder är mer barnvänlig än en hög garderob.

Fotografera konstverken

Med åren samlar de flesta barn på sig mängder av konstnärliga alster, allt från teckningar till diverse dagisknåp. De är svåra att göra sig av med, men det är också omöjligt att spara allt. Rama in de finaste teckningarna och låt dem inta en självklar plats i inredningen, resten kan hamna i en personligt märkt låda på vinden, den ambitiöse sorterar ut godbitarna allt eftersom.

Ett annat tips är att spara de mest utrymmeskrävande eller ömtåligaste skapelserna som fotografier istället. Gör små tavlor av dem, eller sätt in bilderna i ett fotoalbum. Det samma gäller legobygget, den avancerade bondgården och världens högsta stapel med kappalastavar.

För övrigt kan det vara bra att tänka på att textil dämpar ljud, men dammar en del, heltäckningsmatta är mjukt att gå på men jobbigt om man spiller eller får andra fläckar på den. Glöm heller inte att barnen faktiskt växer. Försök motstå de allra gulligaste miniprylarna de ändå snart växer ur. Har du, eller planerar flera barn, satsa kvalitet som kan ärvas. Då kan även den mest tjejiga byrå bli perfekt för lillebrorsan med lite ny färg och fantasi.


Stapelbar förvaringslåda i trä av hög kvalitet. Finns i vitt och svart och fungerar även som pall. 23x36x36 cm, 1499 kr Sebra/Blå Elefant

Rund allbox i reuturpapp med de klassiska elefanterna från "Fem myror..." Finns i flera färger. Liten 29 cm hög, 26 cm diam, 180 kr, Stor 32 cm höjd, 29 cm diam 230 kr, La shelf/Inreda.

Färgglada boxar i lackad returpapp med griffeltavla framtill. 30x30x30 cm, 179 kr/2-pack, Bolagret

Set om fyra förvaringsboxar i extra tjock papp, största boxen är 32x32x32 cm, den minsta 20x20x20 cm. 499 kr, Sebra.

Fullstor sängstomme med förvaring, 90 cm bred.
"Odda", 1495 kr (exkl ribbotten och madrass) Ikea.

Hylla i trä med handflätade korgar i återvunnet papp. 90 cm hög, 29,5 bred, 26 djup. "Samla" 599 kr, Bolagret

Färgglad hängare "Bollkrok" i trä och metall med 50-talskänsla. Bredd 43 cm, höjd 26 cm. Största bollen är 5 cm i diameter. 289 kr, Omm Design/Favoritsaker

Gullig tidningsförvaring i trä att hänga upp på väggen eller ställa på skrivbordet. 26x28 cm. 229 kr, Kids Concept/Lekvira

Förvaringsbox i trä, 34 cm bred, 30 cm hög. 349 kr, Svenska Barnrum

Liten minibyrå i wellpapp, perfekt för småprylar. 31x15x31 cm. 31 cm. Barnslig Ringdans, 39 kr, Ikea.

Köpinformation:

www.blaelefant.se

www.bolagret.se

www.ellos.se

www.favoritsaker.se

www.ikea.com

www.inreda.com

www.jula.se

www.lekvira.se

www.sebra.dk

www.svenskabarnrum.se

21 september 2010 Susann Gson Engqvist, viivilla.se oktober 2010
Annons
Annons
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Fotpall - fötternas favorit

Möbler För trötta fötter, som extra sittplats eller som avställningsyta - en fotpall kan användas till mycket. Så här gör du den själv!

Möbler med porslin

Möbler Förnya möblerna med porslinmosaik. Här visar vi hur brickbordet får gammeldags charm med hjälp av gammalt kantstött proslin.

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårdsverktyg och krukor eller kanske barnens leksaker. Förutom att man får en smart förvaring har man också en skön sittplats.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]