Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Det klokaste är förstås att sänka ambitionsnivån när det gäller både städning och inredning i barnets rum. Barn är sällan lika inredningsintresserade som vuxna, och så ska det nog också vara. Därmed inte sagt att barn inte uppskattar att ha det fint omkring sig, och kan tycka till nog så bestämt om hur de vill ha det. Men känns barnets rum som att det skulle platsa i en inredningstidning, och du hela tiden måste hålla efter det för att inte bli irriterad, ta ett djupt andetag och begränsa inredningsivern till övriga huset. I ett barnrum måste man få stöka och ibland vill man ha kvar sin fula, men roliga, koja länge!

Men givetvis måste man hålla rent och ha en viss ordning även i barnens rum. Det är också bra om barnet själv kan sköta en del av städningen. En tvååring kan mycket väl hjälpa till att städa undan leksakerna på kvällen innan det är dags att gå att sova. Däremot är det förstås omänskligt att kräva av små barn att de ska städa själva. Men om man redan från tidig ålder försöker leka in städningen som något naturligt, kan beteendet kanske hålla i sig ända fram till tonåren. Men där är det tyvärr stopp för de flesta, så här koncentrerar vi oss på de yngre barnen.

Satsa på lågt placerade lådor

Det smidigaste för leksaker som lego, bilar, mjukisdjur och dockor är rejält tilltagna lådor. Vill du att man ska kunna se innehållet är genomskinlig plast att föredra, söker du lugn och harmoni bör lådorna vara täckta, helst med lock. Satsar du på det sistnämnda kan det ändå vara bra att skaffa EN stor låda utan lock, för snabbstädning, gärna med hjul. I den kan man sedan kvickt ösa i alla leksaker – sortera får man göra senare. Har du barn som gärna sprider sina aktiviteter och leksaker över hela huset – de vill ju gärna vara där du är – kan det vara smart att ha en snabbstädningslåda i flera rum.

Eftersom barn är mycket kortare än vuxna fungerar lådor på golvet oftast bäst, om de ska kunna städa själva. En låda med hjul som man kan skjuta in under sängen är perfekt för de flesta, överhuvud taget är utrymmet under sängen en utmärkt plats för förvaring. Den händige bygger själv en smart säng av en sängstomme utan ben ovanpå exempelvis Faktum köksskåp eller Malm sängbord från Ikea. Förvissa dig om att ditt bygge verkligen håller, även för en vuxen. De flesta barn vill åtminstone någon gång ha en förälder med sig i sängen, när man läser saga, har svårt att sova eller är sjuk. Givetvis finns också en hel del sängar med inbyggd förvaring att köpa.

Lågt placerade krokar för hopprep, halsband, kläder och ryggsäckar kan man sällan få för många av. Det samma gäller hyllor som slukar allt från böcker till småprylar som helst förvaras i lådor. Låga hyllor fungerar av naturliga skäl bäst, höga hyllor måste vara ordentligt förankrade i väggen och bör inte inbjuda till klättring. Skåpluckor är mycket förlåtande mot oreda i hyllorna, liksom draperier av tyg kan de trolla bort det mesta. En lite byrå där barnet själv kan plocka i och ur kläder är mer barnvänlig än en hög garderob.

Fotografera konstverken

Med åren samlar de flesta barn på sig mängder av konstnärliga alster, allt från teckningar till diverse dagisknåp. De är svåra att göra sig av med, men det är också omöjligt att spara allt. Rama in de finaste teckningarna och låt dem inta en självklar plats i inredningen, resten kan hamna i en personligt märkt låda på vinden, den ambitiöse sorterar ut godbitarna allt eftersom.

Ett annat tips är att spara de mest utrymmeskrävande eller ömtåligaste skapelserna som fotografier istället. Gör små tavlor av dem, eller sätt in bilderna i ett fotoalbum. Det samma gäller legobygget, den avancerade bondgården och världens högsta stapel med kappalastavar.

För övrigt kan det vara bra att tänka på att textil dämpar ljud, men dammar en del, heltäckningsmatta är mjukt att gå på men jobbigt om man spiller eller får andra fläckar på den. Glöm heller inte att barnen faktiskt växer. Försök motstå de allra gulligaste miniprylarna de ändå snart växer ur. Har du, eller planerar flera barn, satsa kvalitet som kan ärvas. Då kan även den mest tjejiga byrå bli perfekt för lillebrorsan med lite ny färg och fantasi.


Stapelbar förvaringslåda i trä av hög kvalitet. Finns i vitt och svart och fungerar även som pall. 23x36x36 cm, 1499 kr Sebra/Blå Elefant


Rund allbox i reuturpapp med de klassiska elefanterna från ”Fem myror…” Finns i flera färger. Liten 29 cm hög, 26 cm diam, 180 kr, Stor 32 cm höjd, 29 cm diam 230 kr, La shelf/Inreda.


Färgglada boxar i lackad returpapp med griffeltavla framtill. 30x30x30 cm, 179 kr/2-pack, Bolagret


Set om fyra förvaringsboxar i extra tjock papp, största boxen är 32x32x32 cm, den minsta 20x20x20 cm. 499 kr, Sebra.


Fullstor sängstomme med förvaring, 90 cm bred.
”Odda”, 1495 kr (exkl ribbotten och madrass) Ikea.


Hylla i trä med handflätade korgar i återvunnet papp. 90 cm hög, 29,5 bred, 26 djup. ”Samla” 599 kr, Bolagret


Färgglad hängare ”Bollkrok” i trä och metall med 50-talskänsla. Bredd 43 cm, höjd 26 cm. Största bollen är 5 cm i diameter. 289 kr, Omm Design/Favoritsaker


Gullig tidningsförvaring i trä att hänga upp på väggen eller ställa på skrivbordet. 26×28 cm. 229 kr, Kids Concept/Lekvira


Förvaringsbox i trä, 34 cm bred, 30 cm hög. 349 kr, Svenska Barnrum


Liten minibyrå i wellpapp, perfekt för småprylar. 31x15x31 cm. 31 cm. Barnslig Ringdans, 39 kr, Ikea.

Köpinformation:

www.blaelefant.se

www.bolagret.se

www.ellos.se

www.favoritsaker.se

www.ikea.com

www.inreda.com

www.jula.se

www.lekvira.se

www.sebra.dk

www.svenskabarnrum.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar