Annons

Hopfällbart grillkök

Möbler

Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Av: Lars Dalsgaard, Svensk översättning och bearbetning: Hans Björkman, 02 juli 2002

Lyx för entusiasten:

Samvaron kring grillmåltiderna förlängs, genom att allt från tillredning till färdig rätt händer på själva grillplatsen.


Ta grönsakerna direkt från landet, skölj dem och laga salladen ute, medan grillen värms upp.

Det värsta med att äta ute är att allt från tallrikar till kryddor ska transporteras från huset ut i trädgården. Och när man äntligen är klar, så är det ändå nästan alltid något som ska hämtas. Och så går det på - kväll efter kväll.

Problemet är löst med det här mobila uteköket, som både har grill, vask och förvaringsplats. Samtidigt fungerar det som matbord, när man fäller ut de båda sidoklaffarna. Kort sagt: En allt-i-ett-möbel, som gör det litet roligare och bekvämare att grilla på terrassen.

Varför ska man till exempel släpa in grönsaker från kökslandet in i huset, när man lika bra kan rensa och skölja dem vid grillbordets inbyggda vask och därefter tillreda salladen utomhus? Med grillköket får du tillfälle att vara ute mycket mer, och det är ju det som gäller när det är sommar.

Det är ren lyx att ha en vask med rinnande vatten vid grillplatsen. Har man en gång prövat det, vill man inte ha något annat. Visserligen bara kallt vatten, men ändå. Men när trädgårdsslangen har legat i solen, bara en havtimme räcker, kommer det ut vatten som är tillräckligt varmt för att klara disken efter måltiden.

Annons

Friska upp blommorna med avloppsvattnet

Tillgång till vatten och avlopp ordnar du enkelt med trädgårdsslangar och kopplingar från trädgårdsbutiken. Till- och avlopp ordnar du med två nippelrör, som borras genom den nedersta tvärslån (C på teckningen). På rören sitter skruvkontakter (ingår i bevattningssystem), som passar snabbkopplingarna på slangarna.

När man ska använda uteköket tar man bara trädgårdsslangen och sätter fast den med ett tryck. Sköljer du grönsaker lägger du avloppsslangen i blomsterrabatten, så får plantorna del av sköljvattnet.

Om du använder diskmedel kan det istället gå till en avloppsbrunn eller i en behållare, som tömmes i avloppet när den är fylld.

Övergången mellan avloppsrörets böj till nippelröret för avlopp fixar du med hjälp av ett stycke cykelslang, som du rätt enkelt kränger på avloppsröret och håller fast mot nippelröret med ett spännband. Du behöver inget vattenlås, utan det går bra med ett rakt rör och en böj från vasken.

Visserligen blir avloppet något smalare än vanligt, men vattnet rinner igenom utan problem, och skulle det bli stopp en gång är det inte så svårt att rensa.


När sidoklaffarna slås upp kan man duka för 4 - 6 personer, och det blir ändå plats till att plocka fram och laga maten vid grillen och vasken.

Disken går som en dans

Något av det bästa med uteköket är faktiskt att vara fri från allt det tråkiga avröjningsarbetet efter måltiden. Så länge det hela försiggår på grillplatsen är alla villiga att hjälpa till, och du får själv mycket mera tid att umgås med dina eventuella gäster. Det kan till och med kännas trevligt att diska ute!

Under grillen finns ett vattentätt skåp, som rymmar alla redskap man behöver till grillmåltiden och servis för 4 - 6 personer, kryddor, matolja, hushållspapper m m. Uteköket går på hjul, så att det kan rullas dit det är lä eller kvällssol. Dessutom är det lätt att ställa in i exempelvis carporten eller redskapsskjulet när säsongen är slut.

Som tak över uteköket har vi använt ett parasoll med en diameter på 2,5 m. Det står i två hål genom bordet och underredet. Någon parasollfot behövs inte, det står stadigt ändå.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag

Hitta en grill som har de ungefärliga måtten 44 x 27 cm. Använder du en större eller mindre modell måste du kanske göra en liknande utsågning i bordsbrädorna som för vasken. Kanske har du redan en användbar grill. Står den på ben kan du skruva av dessa.

Beräkna under alla omständigheter att det ska vara 1,5 - 2 cm mellan grillen och träet på grillvagnen, så att detta inte riskerar att få brännskador när grillen värms upp.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag, som är fästa med bultar i grillens sidor. Där vinkelbeslagens vågräta hål vilar mot grillvagnens bordsbrädor fäster du skruvar. Såga av skruvhuvudena, så kan du lyfta upp och tömma grillen.

Det här behöver du

Måtten på virket kan variera, beroende på vilken byggmarknad eller brädgård du handlar av, och får justeras om det är nödvändigt.

Av 44 x 44 mm furu: Fyra ben (A) à 58 cm
Av 15 x 91 mm furu: Fyra sidobräder (B) à 129,1 cm
Fyra tvärslåar (C) à 62 cm
25 bräder till bordsskiva och underrede (D) à 65 cm
26 klaffbräder (E) à 52 cm
Av 15 x 68 mm furu: Fyra brädor till klaffar (F) à 129,1 cm
Av 21 x 21 mm list: Fyra fastgöringslister (G) à 117,3 cm
Av 21 x 33 mm list: Fyra ribbor (H) à 117,3 cm
Av 15 x 44 mm list: Fyra stöd (J) à 41 cm
Av 21 x 44 mm list: Fyra klossar (K) à 10 cm
Av 22 mm rundstav: Två stativdelar (L) à 130 cm
Av 16 mm vattenfast kryssfanér: Skåpbotten och topp, två skivor (M) à 32 x 50 cm
Två skåpsidor (N) à 32 x 33 cm
Bakstycke (P) 29,8 x 50 cm
Två luckor (Q) à 26,4 x 33 cm
Grill (A) ca 27 x 44 cm
Vask (B) ca 40 x 46 cm
Engreppskran (C)
Fyra skruvkopplingar till bevattningssystem (D)
Tre snabbkopplingar (E) till 1/2" slang
En snabbkoppling (E) till 3/4" slang
Avloppsrör (F), ca 40 cm
Rörböj (G)
Cykelslang (H), ca 30 cm
Trädgårdsslang (J), ett stycke på ca 100 cm, samt slang till tappkran inom- eller utomhus
Två 19 mm nippelrör (K) à ca 50 mm
3/4" avloppsslang (L)
Fyra s k industrihjul (M) med ca 12,5 cm lyfthöjd
Två luckhandtag
Bygel för diskhandduk, ca 25 cm
Fyra 50 x 50 mm vinkelbeslag för upphängning av grillen med bultar
Skruvar: 4,5 x 45, 4,5 x 35, 3,5 x 30 och 4 x 40 mm
Fyra gångjärn till luckorna, ca 2,5 x 9 cm uppvikta
Sex gångjärn till klaffarna, ca 2,5 x 15 cm uppvikta
Fyra nylonvred till klaffarna


Börja med att sätta ihop stommen av bräderna A, B och C med lim och 4,5 x 45 mm skruv. Märk av placeringen av beklädnadsbrädorna D på listerna G och H efter måtten på teckningen (10 cm från kant till kant) och förborra hål till skruvarna. Avståndet mellan brädorna på det undre planet blir en aning större än på bordsskivan, vilket man klarar genom att ?dra" en aning på de främsta och bakersta brädorna.


Skruva fast de fyra listerna G i sidobräderna B samt D-brädorna till bordsskiva och underrede med 4,5 x 35 mm skruv nerifrån. Sätt därefter fast de båda utväxlingslisterna H under bordsskivan. Placeringen beror på måtten på din grill och vask. Såga ut för grillen, så att det blir 1,5 - 2 cm luft runt om eller korta (som här) av bräderna, så att de passar innan du skruvar på dem.


Rita upp utskärningen för vasken och såga ut den med en elektrisk sticksåg. Borra eller såga hål för avlopp, slangar, vattenkran, nippelrör och parasoll.


Runda av ändarna på de fyra stöden J och borra hål för skruvar 2,2 cm från var ände. Sätt ihop de båda stativen av stöden och rundstav med fyra 4,5 x 45 mm skruvar. Ställ grillbordet på ett plant underlag och placera stativen på golvet, som bilden visar, och sätt fast dem i benen A med fyra 4,5 x 45 mm skruvar, som inte dras åt helt..


Sätt ihop sidoklaffarna av brädorna E och F med 3,5 x 30 mm skruv. Vänd bordet, lägg klaffarna på plats och skruva fast dem med sex gångjärn. Skruva dit stoppklossarna K under klaffarna där rundstaven träffar och sätt på ett nylonvred på varje.


Skåpet monterar du med lim och 4 x 40 mm skruv av skivorna M (topp och botten), N (de båda sidorna) och bakstycket P, som skruvas mellan sidorna och bottnen. Sätt fast skåpet mellan benen A cirka 4 cm över underredet. Skåpet dras in lika mycket som lucktjockleken från benens framkant och skruvas fast i benen med 4,5 x 45 mm skruv. Vänd bordet med grill på sidan. Lägg luckorna på plats mellan benen och skruva på fyra gångjärn. Måla gärna skåpet innan det skruvas på.


Så enkelt ansluter du vatten och avlopp. Använd ett rakt rör och en böj till avloppet. Kräng på en bit cykelslang över böjen och sätt fast den andra ändan på nippelröret med ett spännband. Sätt fast en skruvkontakt på vattenkranen och anslut en slang med snabbkoppling i varje ände av tilloppet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

02 juli 2002 Lars Dalsgaard, Svensk översättning och bearbetning: Hans Björkman
Annons
Annons
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Fotpall - fötternas favorit

Möbler För trötta fötter, som extra sittplats eller som avställningsyta - en fotpall kan användas till mycket. Så här gör du den själv!

Möbler med porslin

Möbler Förnya möblerna med porslinmosaik. Här visar vi hur brickbordet får gammeldags charm med hjälp av gammalt kantstött proslin.

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]