Annons

Första, andra, tredje! Gå på auktion och fynda till hem och trädgård

Möbler

Webbauktioner på sajter som Tradera och Auktionsverket i all ära, men inte går de upp mot en riktigt gammal hederlig gårdsauktion i sommarsolen - med klubba, försynta klianden på näsroten och en glad utropares rungande ”första, andra, tredje, går bort för 200 kronor till snyggingen med den blå barnvagnen (det vill säga du!)!” Eller, är det verkligen så det går till, i verkligheten, IRL, alltså?

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se juni -07, 25 juni 2007

Man kan göra många fynd på auktion!

En fin gammal brödburk med Dalakänsla kostade bara 40 kronor!

Håll utkik i lokalpressen

Annons

Sommarauktioner eller gårdsauktioner hittar du sällan på Internet, här gäller det istället att hålla utkik i lokalpressen. Oftast annonserar man på torsdagar inför helgens auktion, men på välbesökta platser med många sommargäster kan det ibland även vara auktioner mitt i veckan. På mindre orter kan en handtextad skylt vid vägkanten vara den enda annonseringen, har du tur kanske inte så många har sett den, och du får fynda i fred.

För visst kan man göra fynd på auktion, även om det knappast är troligt att man hittar en äkta Bruno Liljefors i fyndlådan. Men man vet ju aldrig, och det är en del av charmen. Mest troligt är ändå att de skatter man finner är av det personliga slaget, du hittar helt enkelt något som du själv blir förtjust i för en lagom peng. Glas och porslin brukar gå hyfsat billigt, särskilt hela serviser, liksom udda stolar som du som är lite händig genom att måla dem i samma färg eller klä med likadant nytt tyg i sitsen får ihop till en charmig, mycket personlig matsalsgrupp.

Undvik onödigt dyr charm

De flesta dödsbon som säljs på auktion idag kommer från personer som satte bo på 40- och 50-talet. De där riktigt gamla antikviteterna från 1700-talet ser man alltså inte längre så ofta på lantauktioner, då får man vända sig till antikhandeln istället. Men gillar du 40-, 50- och 60-talsdesign kan du ofta hitta en hel del kul på auktion.

Om auktionen besöks av många sommargäster som jagar lantlig charm till stugan kan små söta detaljer som till exempel broderade lakan, pigtittare, trasmattor och stallyktor gå för onödigt höga summor. Likaså är verk av traktens konstnärer eller hantverkare oftast dyrare i hemkommunen. Sommartid är också gröna saker av någon anledning dyrare, till exempel grönmålade bord, kanske för att de passar så bra i trädgården. Sikta då istället in dig på trärena möbler och måla dem gröna själv, så har du sparat en slant.


Den tråkiga lampan för 30 kronor blev som ny med färg och modern skärm ”Sirkön” 29 kronor Ikea. Obs! Har du köpt en riktigt gammal lampa kan det vara säkrast att låta byta ut sladden.

Kläm och känn på visningen

Allt som säljs på auktion säljs i befintligt skick, det är upp till dig att undersöka att prylarna är hela och fungerar som de ska. Har auktionsutroparen farit med osanning kan du givetvis reklamera i efterhand, men det är alltid enklare att undersöka och fråga om sakerna innan du slår till. Kom därför alltid i god tid till visningen som brukar vara en eller ett par timmar före själva auktionen.

Budgivningen går till på precis samma sätt som när man ser det på film. Utroparen föreslår en summa, en eller flera i publiken hänger på och höjer priset allteftersom, i lagom takt, tills en person står ensam med sista budet. Är det något du verkligen vill ha kan det löna sig att chockhöja rejält direkt, då överraskar du dina medtävlare som kanske inte är lika målmedvetna som du.

Det är smart att i förväg bestämma hur mycket du vill ge för en enstaka pryl, eller totalsumman du vill spendera på auktionen. Det är lätt att man dras med när buden börjar hagla. Glöm heller inte bort att på många auktioner tillkommer en så kallad ”slagavgift” på cirka 10 procent, kolla innan du börjar budgivningen. Ofta krävs också kontant betalning.

Tänk på transporten hem

Det är också klokt att ta med sig en släpkärra till auktionen. Stora möbler kan vara svåra för auktionsutroparen att bli av med just på grund av att de måste transporteras. Där finns alltså chans att fynda. Glöm bara inte att mäta både utrymmet hemma och möbeln om du söker något speciellt, så att du inte står där sedan med en soffa som är tre centimeter längre än väggen…

Några av sommarens större auktioner, samt adresser till lokala auktionshus där du kan få mer information om gårdsauktioner hittar du på www.svenskaauktioner.se och www.auktion.se

Vill du själv ordna auktion men inte har någon auktionsfirma på orten? AuktionsCentrum ordnar allt runt auktionen, från röjning i lador till auktionsutropare, över hela landet www.auktionscentrum.se

Fem tips för auktionen

- Kom i god tid till visningen så att du hinner rota igenom alla fyndlådor och fråga om saker du är intresserad av.

- Ha på dig bekväma kläder och skor, tag med paraply även om du inte misstänker regn – en plötslig regnskur som skingrar folkmassan kan göra underverk när det gäller prisnivån för dem som står kvar. Kanske kan även en liten matsäck sitta fint, om inte annat så att inte barnen tröttnar…

- Ropa högt och tydligt så att auktionsutroparen inte missar ditt bud. Små diskreta ryckningar i lillfingret är mer för miljonbud i utländska Bondfilmer, på svensk bondauktion är det stora gester som gäller!

- Bestäm din budget innan. Det är lätt att ryckas med, även när det gäller prylar man inte ens vill ha, när buden börjar hagla och man står mitt i en duell och man egentligen vill vinna bara för sakens skull.

- De bästa fynden gör du först och sist på auktionen. I början har publiken ofta inte kommit igång ordentligt och mot slutet har många redan troppat av.

Boktips:

Massor av tips på hur du piffar upp och snyggar till billiga loppis- och auktionsfynd finns i boken ”Second hand: Måla, renovera, fixa sy” av Ann Sjöstedt, Prisma. Pris cirka 200 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juni 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se juni -07
Annons
Annons
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Fotpall - fötternas favorit

Möbler För trötta fötter, som extra sittplats eller som avställningsyta - en fotpall kan användas till mycket. Så här gör du den själv!

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]