Bygg ett bord på en dag!

Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.


Det tar endast en dag att snickra det rejäla bordet. Ett hemsnickrat bord har många fördelar bortsett från att det är trevligt att göra det själv. Du kan ju göra det i exakt den storlek och med det utseende du vill.

Om du redan har ett utebord så kan du utgå från det, eller kanske från köksbordet. För om du kan få det nya utebordet att passa ihop med bord du redan har, så kan du sätta ihop dem till ett långbord, vilket kan vara en fördel om det kommer många gäster till middag.

Vårt bord är 73 cm högt, 80 cm brett och 180 cm långt. När du köper brädorna bör de vara lite längre, så att du kan såga till och slipa dem snygga i ändarna.

Det svåraste momentet med cirkelsåg är när du ska såga itu ett par brädor till ben och tvärliggare. Har du ingen cirkelsåg, är det bäst att köpa brädorna i den dimension som de ska användas i.

Om du föredrar att såga upp brädorna själv, så bör du snickra ett sågbord eller en ram, där du kan hålla fast brädorna med skruvtvingar medan du klyver dem på längden med sågen.

Ett bra knep för att få ett snyggt sågspår är att ställa in sågdjupet – det görs med ett litet vred på cirkelsågen – så att sågtänderna precis går igenom brädan.

För att du inte ska såga bort för mycket bör du ta hänsyn till att sågklingan i cirkelsågen gör ett cirka 4 mm brett spår.

Ben och fötter

Du behöver sågbordet när du gör de tre tvärliggarna som bordsbrädorna fästs på. Det behövs också till stödbenen på var sin sida av bordets två kraftiga ben.

Tvärliggarna gör du genom att klyva två brädor på vardera 80 cm till fyra bitar. Du behöver endast tre av dem och dessa geringssågas i 70 grader i ändarna. Med cirkelsågen klyver du också de två brädor på 70 cm som ska förvandlas till fyra stödben. De ska sedan hyvlas på kanterna och rundas av lätt med slippapper.

Förborra till skruvarna – två stycken nertill och en upptill i varje stödben.

Förborra i de två kraftiga bordsbenen (som är 70 cm höga) för fyra skruvar nertill och tre upptill i varje ben.

Fötterna är lika breda som bordet och geringssågas i ändarna för att inte vara klumpiga. De ska sedan monteras vinkelrätt mot benen.

Lägg sedan ut bordsbrädorna med ovansidan neråt och lägg tvärliggarna på plats. Markera var skruvarna ska sitta och förborra.

Sätt nu ihop delarna till bordet med den fina sidan av brädorna neråt (bordet sätts ju ihop uppochner).

De yttre tvärliggarna placeras så långt in från kortändarna att man kan sitta vid bordsänden. Först fäster du den yttersta bordsbrädan i varje sida på tvärliggarna men se till att de monteras vinkelrätt. Därefter fortsätter du med de resterande sex brädorna. Placera dem med samma inbördes avstånd. Använd eventuellt avståndsklossar.

Det längsgående staget under bordet sågas till för att passa mellan bordsbenen och skruvas fast.

Justera eventuellt kortändarna på brädorna och slipa dem sedan med slippapper, så är bordet i stort sett klart.

Innan bordet sätts ut i trädgården så bör det strykas med träskyddsolja. Låt oljan sugas in och stryk en gång till. Torka bort olja som inte har sugits in i träet.

Detta behöver du:

22 x 95 mm hyvlade terrassbrädor:

  • 8 st, à 200 cm till bordsskiva.

28 x 120 mm hyvlade terrassbrädor:

  • 1 längsgående stag, 140 cm.
  • 3 tvärliggare à 80 cm (klyvs tillhalva bredden, se text).
  • 2 fötter à 80 cm.
  • 4 stödben à 70 cm (klyvs till halva bredden, se text).
  • 2 ben à 70 cm.

Dessutom:

  • Uteskruvar: 45 st. 80 x 6 mm och 34 st, 50 x 6 mm.
  • Franska träskruvar: 4 st, 6 x 40 mm.

Verktyg:

Cirkelsåg, skruvmaskin, hyvel, slippapper, stor vinkel, skruvtvingar, arbetsbord.

Gör så här!

1. Dela brädor på längden till stödben och tvärliggare. Snickra en ram eller ett enkelt arbetsbord, så går sågningen lättare. Håll fast brädorna med tvingar.

2. De brädor som har delats till stödben ska hyvlas i kanterna och rundas av lite grann. Spänn fast brädorna på arbetsbordet medan de bearbetas.

3. Geringssåga kanterna på tvärliggarna och fäst de två yttre på de yttre bordsbrädorna. Placera tvärliggarna så långt in att man kan sitta vid bordsänden.

4. Det ser snyggast ut om avståndet mellan brädorna är lika stort överallt. Sätt därför ett par avståndsklossar mellan brädorna innan du skruvar fast dem.

5. Montera benen vinkelrätt mot fötterna med en tumstock som avståndskloss mellan benen. Med en fransk träskruv i varje hörn kan bordets höjd alltid justeras. Förborra, annars spricker träet!

6. Fäst nu de två benen på tvärliggarna. Det ska vara lite luft mellan bordsbrädorna och benen. Fäst den mittersta skruven först och använd en vinkel medan resten dras i. Förborra för alla skruvar.

7. Det längsgående staget skruvas fast på bordsbenen med två skruvar i varje ände. Om du inte har någon medhjälpare, så kan du hålla fast staget med ett par tvingar medan skruvarna dras i.

8. Nu kan du kapa bordsbrädorna till rätt längd. Fäst ett anhåll för cirkelsågen och såga från undersidan, så att klingan nätt och jämnt går igenom. Slipa kanterna och stryk bordet med träolja.

Tips!

När det är dags att sätta undan trädgårdsmöblerna för vintern, så kan du skruva isär utebordet. Då tar det inte upp någon plats i garaget eller uthuset. Du ska bara lossa staget och benen.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar