Minimalism hemma – så gör du!

Drömmer du också om ett lättstädat hem där var sak har sin plats? Låt då minimalismen leda vägen. Här ger vi dig några minimalistiska knep att inspireras av.


Minimalismen är en rörelse inom bland annat konst, design, musik och arkitektur – men det är också en livsåskådning och sätt att leva. De som kallar sig minimalister idag lever ofta i motreaktion mot konsumtionssamhällets prylhets och statusjakt. De vill kunna fokusera mer på det som är viktigt i livet genom att ta bort saker som distraherar, och bara omge sig med sådant som har en funktion och ger dem glädje. ”Less is more”, kan man verkligen kalla det!

Japansk inspiration

Minimalismen som konströrelse var som starkast i västvärlden under 1960- och 70-talet, med namn som bland annat kompositören Philip Glass och konstnären Frank Stella.

Minimalistisk design i stort handlar om att ta bort det onödiga, använda rena linjer och lägga fokus på kvalitet i materialen. Designen har påverkats mycket av japansk design och arkitektur, som har influenser av Zenbuddhistisk filosofi, där enkelhet och frihet står i centrum.

I Japan växte intresset för minimalistisk arkitektur under 1980-talet i takt med att städerna och befolkningen ökade. Det blev en kontrast mot det kaotiska stadslivet bland all trafik och reklamskyltar, där vi ständigt omges av mängder av intryck och budskap. 

 

Ett minimalistiskt ljust och luftigt kök. 

Ett minimalistiskt hem

I ett minimalistiskt hem ska det kännas luftigt, och helst finnas mycket rymd och naturligt ljus.Det ska vara rogivande att vistas där, utan för mycket intryck som är stimulerande för ögat. 

Att göra sitt hem mer minimalistiskt handlar dock inte om att man ska behöva köpa möbler som har en minimalistisk design. 

– Det ska inte behöva kosta att bli minimalist, då missar man helt poängen, skriver Anthony Ongaro på sin hemsida ”Break the Twitch”, där han delar med sig av tio av minimalismens riktlinjer. Det viktigaste är istället att rensa ut det man inte behöver och att fortsätta använda det man redan har. För att ha mycket prylar runt omkring sig, men också väldigt många projekt i livet, skapar lätt oreda och stress. 

 

Städningsgurun Marie Kondo är en mästare på att organisera.  
Foto: Kay Amano (Konmari Media Inc.)

Rensa och organisera

Att rensa hemma kan ta ganska mycket tid och kännas svårt. Behöver du lite inspiration kan du ta hjälp av den japanska organisatören Marie Kondo, som blivit något av en fenomen.
I Netflix-serien ”Tidying up with Marie Kondo” och boken ”Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem” ger hon råd om hur man rensar och skapar ordning hemma. 

En av hennes grundprinciper när det gäller att rensa bland sina prylar är att man ska fråga sig själv om de ”glittrar”, om de ger en glädje. Ett föremål kan både glittra i sig själv och genom sin funktion, som att en dammsugare kan ge dig ett rent hem som gör dig glad. Det som inte glittrar är dags att göra sig av med, men man kan gärna tacka för tiden som varit och lämna dem vidare. 

 

Läs mer: Är huset rörigt? Här är expertens bästa tips!

En monokrom färgskala är lugn för ögat att titta på. 

 

5 tips för ett mer minimalistiskt hem!

1. Rensa ut det du inte behöver. 

2. Satsa på bra förvaringslösningar och stängda skåp där prylarna inte syns. Låt var sak få sin egen plats.

3. Håll ytorna fria.

4. Håll väggarna rena. Vill du sätta upp en tavla ska den helst inte kontrastera så mycket mot den övriga inredningen. 

5. Välj en monokrom harmonisk färgskala, där möbler går ton i ton med väggarna. För att ge hemmet en varmare känsla, kan du arbeta med olika toner inom färgskalan och använda olika texturer.

Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus har podden The Minimalists.
Foto: Joshua Weaver

Minimalist-tips!

Amerikanerna Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus, som kallar sig The Minimalists har en podcast med samma namn där de vill inspirera andra till att också ha en minimalistisk livsstil. De har också skrivit flera böcker i ämnet och gjort dokumentären ”Minimalism: A documentary about the important things” som finns på Netflix.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar