Sommarens bästa dukning

Juni är festernas månad. Är det inte student, examen eller avslutningsfest så är det nationaldag, midsommar eller bara en vanlig sommarbjudning. Vi har hittat de perfekta detaljerna för en sommarsvensk dukning. Dessutom tipsar vi om hur du med enkla medel kan göra din dukning lite extra personlig och speciell.


Det har länge varit lite tabu att duka med gult och blått. De båda starka färgerna har inte symboliserat stil när de kombinerats utan snarare fört tankarna till fotbollsmatcher och smaklösa souvenirer. Men nu när alla tänkbara, starka färger äntligen gör sitt återtåg i de svenska hemmen släpper vi även in vår flagga i inredning och dukning.

Assiett och glas från serien Juicy av Lotta Odelius för Sagaform. Båda kostar 199 kr/4-pack.

Blågul skål med orientalisk inspiration från Indiska, 149,50 kr.

Använd naturen

Inte nog med att det är vackert att använda vad naturen har att erbjuda i dukningen – det ju dessutom gratis. Fallna grenar kan användas som de är eller spraymålas i någon läcker temafärg eller bara vitt om man hellre vill sätta färg med detaljer. De skapar garanterat en maffig stämning på mat- eller buffébordet. Annat från naturen som passar bra att duka med kottar, löv, blad, blommor och strån. Dessutom kan ett bra sätt att mjuka upp den starka kontrasten gult-blått vara att blanda upp de två färgerna med gröna inslag. Leta efter vad årstiden har att erbjuda – ett höstbord med kastanjer och röda löv är minst lika vackert som skirt gröna grenar och syren i juni.

Blåprickig salladsskål från Royal Copenhagen/Danskdesign.nu, 1 389 kr.

Serveringsskål i stengods från Sagaform, 169 kr.

Skakande salt- och pepparkar i gult och blått från Bluebox.se, 119 kr/paret.

Tygservetten Petite från Linum, 40 kr/st.

Gul duvlampa i plast från Frank form, 995 kr.

Den svåra buffén

Många väljer olika slags buffébord till festerna i juni men detta med att servera mycket mat på ett sätt som ser smakfullt ut är inte helt lätt. Se till att du har stora fat att servera maten på så att det inte bara blir en hög med mat. Servera gärna i omgångar – på så sätt kan viss mat även hållas fräsch längre i kylskåpet. Var inte rädd att använda blommor och örter att dekorera med – välj gärna ätbara blommor samt örter och kryddor som passar till de rätter du dekorerar.

Blå bestick från Villeroy & boch, från 45 kr/st.

Prickig vas från Ellos, 149 kr.

Fem snabba dukningstips

1. Tänk på höjden när du placerar blommor på bordet – ställ inte vanliga vaser på bordet då de kan försvåra ögonkontakt över bordet. Välj hellre vanliga glas eller små vaser.
2. Om du serverar buffé – dekorera gärna med blommor och örter!
3. Lägg tid på placeringskorten. En fin lösning kan vara en liten present med gästens namn på. Det behöver givetvis inte finnas något i presenten, en tom liten låda går bra.
4. Pynta med levande blommor, frukter och blad!
5. Pryd tallrikarna. En blomma eller ett blad på tallriken gör att det ser mycket festligare och mer välkomnande ut. Väljer man att ställa servetten i glaset kan man lägga ner en blomma i den.

Snapskaraff och glas på fot från Sagaform, 149 respektive 269 kr/4-pack.

Förklädet Nirvana från Linum, 233 kr.

Högblank termoskanna från Stelton/Danskdesign.nu, 585 kr.

 Köpinformation

Bluebox.se 040-680 66 80
Danskdesign.nu 031-932833
Ellos 033-33000
Frank form 08-54550500
Indiska 08-6704500
Linum 08-366630
Sagaform 033-233800
Villeroy & Boch 08-57039480

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar