Sila solstrålarna – snygga solskydd till insidan

Ett rätt valt solskydd förvandlar det starka solljuset till ett mjukt behagligt strilande. Dessutom blir inomhusklimatet bättre.


När solen brakar in med full kraft genom fönstren och man inte kan se på tv, det är då många börjar fundera över invändiga solskydd.

Att ha invändiga solskydd är inte bara en fråga om att kunna titta på tv, jobba vid datorn eller rädda tyg, tapeter och möbler från solens starka strålar. Eftersom solskydden sitter på insidan blir de också en viktig del av rummets interiör. Utbudet är mycket varierat.

Plissé-, skärm- och lamellgardiner, jalusier, persienner och hissgardiner och för den som är beredd att lägga en extra slant kan några av dessa kombineras med motorisering och solautomatik. Här följer en översikt.

Det vanligaste materialet för persienner är trä eller aluminium. Kan fästas antingen mellan fönsterglasen eller på insidan av fönstret. Nordic Light.
Lamellgardin
även kallad vertikalgardin, passar bra om man har stora fönster från golv till tak. Det finns även modeller för sneda fönster. Lamellgardiner består av remsor av väv som kan snedställas för att reglera ljuset och skydda mot insyn. Remsorna finns i olika bredder och i olika vävkvaliteter. Riviera.
Skärmgardinen
kan kombineras med olika typer av vävar och tygstycken. Skenorna kan ta upp till fem lager av gardinlängder. Haglunds.

Plissègardiner. 
Ett spännande och bra alternativ till persienner är plisségardiner. Veckningen bryter ljuset på ett mjukt sätt. Väven kan vara både ljusreglerande, värmereflekterande och ha mörkläggande egenskaper. KD Solskydd.

Hissgardiner och rullgardiner
är enkla solskydd som finns i en uppsjö av varianter. Sluttande tak, montering i nederkant och motorisering och solautomatik . Haglunds.

Vilken väv ska jag välja?

Vilken typ av väv du vill ha till ditt solskydd beror så klart på vilken typ av rum du ska ha solskyddet i. Ett sovrum kan vara skönt att mörklägga, medan man i vardagsrummet kanske väljer något mer genomsiktligt. Beställer man solskydd från en välsorterad leverantör kan man välja mellan många olika sorter. För den som vill lägga ner en extra slant finns energigardiner som skyddar mot värme och ljusreflektioner och som håller energikostnaderna nere.

Motoriserade solskydd

De flesta solskydd går att motorisera och styra med vanlig brytare eller fjärrkontroll. Vill man utnyttja sitt solskydd till max ska man satsa på så kallad solautomatik, där solskydden automatiskt fälls ner när solen lyser på fasaden.

Köpinformation:

Svenska Solskyddsförbundet www.solskyddsforbundet.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar