Mästerkocken dukar upp – med sitt eget porslin

Den internationellt erkände kocken Marcus Samuelsson har tagit fram en servis som kan varieras efter behov och passar lika bra till vardags som till fest. Välkommen till bords!


Marcus Samuelsson är troligen den mest kände och uppburne av svenska kockar. Om namnet inte direkt känns bekant, så kan det bero på att han bor och verkar i New York, med trestjärniga restaurangen Aquavit som hemmaplan och eget matlagningsprogram varje vecka i Discovery Channel. 2003 utnämndes Marcus till New Yorks bästa kock. 35-årige Marcus Samuelsson är född i Etiopien och uppvuxen i Sverige, där han också gett ut flera kokböcker. Och nu släpper han en ny servis – More of Scandinavia.

– Vi äter ju lika mycket med ögonen som med munnen, och att kunna variera dukningen hjälper oss få ut mer av måltiden. Det är så lätt att fastna i gamla tankebanor, säger Marcus, som vid sidan av sitt yrke också har ett stort designintresse.

Svart och vitt som bas

– I takt med att många också bor med mindre utrymme så är det också svårt att ha plats med både en fin- och en vardagsservis, förutom att det kostar pengar. Det här konceptet ska kunna fungera som både och.

Nya matvanor och rätter – nudlar, plockmat, soppor – kanske inte alltid heller stämmer med traditionell dukning och porslin. Därför innehåller More of Scandinavia förutom tallrikar av ”vanlig” sort flera olika skålar, muggar och fat med annorlunda, spännande former.

Basfärgerna är svart och vitt i det grundutbud som ska finnas kvar över tid. Men – och här skapar man ett helt nytt tänkande – dessutom lanseras två gånger om året kompletterande kollektioner med andra färger och mönster; nya inslag som lyfter, kompletterar och förstärker den klassiska, tidlösa designen med senaste trend.


Mästerkocken Marcus Samuelsson
dukar upp till fest.
Som en byggsats,
lager på lager, blanda och ge — allt står för Marcus Samuelssons nya porslinsserie som vuxit fram i ett unikt samarbete med unga nyskapande designers. Först på bordet en svart mattallrik, 169:-, sedan en vit assiett med spännande såskant, 129:-. Motivet på servietten heter Monkey Yard, liksom allt annat designat av Hanna Wering. Överst en svart bladskål för 39:-

Unga spännande formgivare designar, och först ut är Hanna Werning med mönstret Monkey Yard där glada apor och djungelväxter ger liv och charm åt dukningen. Materialet är handgjort stengods från Kina, och allt tål förstås maskindisk.

– På restauranger har man länge arbetat med det här tänkandet. Och precis som hemmamaten numera ofta inspireras av kockar kan man nu ta steget vidare till dukningen, säger Marcus.

More of Scandinavia har nyligen lanserats och finns i välsorterade porslins- och inredningsbutiker över hela landet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar