Fönsterfilm från Siluett Frost.
Fönsterfilm från Siluett Frost.

Insynsskydd till fönster – 5 smarta idéer

Inredningsinspiration

Vill du skydda fönstren från insyn men ändå få in ljus? Här är fem smarta lösningar. 

Av: Sandra Holmes, 17 april 2020

Läs också: Så putsar du fönster – utan ränder!

1. Fönsterfilm

Annons

Fönsterfilm finns i mängder av färger och mönster, och för den som vill, helt enkelt bara enfärgat frostat. Fönsterfilm har olika insynsgrad, det vill säga hur genomskinlig den är, och det finns både de som är självhäftande och sådana som fäster statiskt mot fönstret utan klister. Det går att köpa måttanpassad fönsterfilm eller så skär man till den själv med hjälp av linjal och mattkniv. 

Fönsterfilm
Fler exempel från Siluett Frost.

 

2. Stående insynsskydd

Insynsskydd som man ställer på fönsterbrädan är lätta att flytta på för den som inte vill ha det framme hela dagen eller bara under vissa delar av året. Några vanliga modeller på marknaden är tempeltavlor i trä, små vikbara fönsterluckor i trä och insynsskydd i aluminium med olika utstansade mönster. 

Det är också lätt att tillverka sina egna. En variant är att använda tavelramar, antingen en stor, eller flera mindre ramar som man sätter ihop med gångjärn. I ramarna kan man till exempel spänna fast spetstyg, rottingväv eller lite tjockare halvtransparent plast eller papper.

En annan idé är att tillverka ett staket med vågräta ribbor, som du också kan hänga saker på, små krukor till exempel. 

 Tempeltavla som fönsterskydd
Tempeltavla i trä från Affari. 

 

Insynsskydd av trä

Vikbart insynsskydd i trä från Bauhaus.

 

Fönsterfilm av aluminium
Insynsskydd i aluminium från Anleja Design. 

 

3. Kafégardin

Kafégardinen är en klassiker som tillför lantlig romantik, och som passar särskilt bra till köket. Gardinstången monteras strax under mitten av fönstret och gardinen hänger du upp med hjälp av en kanal, ringar eller knytna band. 

Kafégardin som fönsterskydd
Kafégardin som skärmar av halva fönstret, med en gardinstång från Kirsch. 

 

4. Hyllor

Sätter man upp några hyllor i fönstret får man inte bara insynsskydd utan även bra förvaring. Skruva upp konsoler i fönsterkarmarna och lägg på ett par måttanpassade hyllor i trä, eller glas för bättre ljusinsläpp.
Ett annat alternativ är att skruva krokar i toppen av fönsterkarmen eller taket och hänga hyllorna därifrån i kraftiga snören eller kedjor.  

Hyllor är perfekt för den som tycker om att odla men inte har tillräckligt med plats på fönsterbrädan, men också för att ställa kokböcker, porslin och andra prydnader på.
Sätt hyllorna en bit in från fönstret så blir det lättare att öppna för att vädra. 

 En hylla som fönsterskydd
En hylla som sitter fast i fönsterkarmarna eller hänger ner i fönstret ger bra förvaring. Foto: lineahemma.se.  

 

5. Växter

Med ett par större krukväxter, eller klätterväxter kan du enkelt skapa ett grönskande insynsskydd. För att få upp höjden kan man också sätta dem på piedestaler eller låta dem hänga ner i amplar. I köket kan det till exempel vara trevligt med ett fönster fyllt av ätbara växter att gå och plocka ifrån. 

Ampel som fönsterskydd
Växter ger ett härligt grönt insynsskydd, här i amplar från Ikea. 

 

Läs också: Imma på fönstren? Experten tipsar! 

 

17 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Inredningsinspiration

10 tips: så dukar du finast i påsk!

Inredningsinspiration Påsken pyntas traditionsenligt med saker i gult och pastell – och så även i år. Här får du inspiration till fina vårdukningar och vackra dekorationer!

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Dags för mässa!

Inredningsinspiration Smart och grönt är ledorden för årets Hem Villa. På plats den 3-6 oktober finns inredare, mat– och byggprofiler för att ge dig tips och inspiration...

9 vackra sommardukningar

Inredningsinspiration Slå på stort eller knappt om tid? Maxa med detaljer eller skippa duken? Oavsett vilket så har vi inspiration för sommarens alla dukningar!

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.