Att hänga konst är en konst

Hur gör man för att få upp tavlorna på väggen, så att resultatet blir riktigt bra? Här får du några tips, som kan göra det lättare att lyckas.


En bra början är att du först ställer konstverken lutade mot väggen och försöker tänka ut vilka som passar bäst tillsammans. Pröva sedan gärna att lägga ut dem i grupper på golvet (ungefär som du tänkt hänga dem på väggen, så slipper du onödiga spikhål). Så är det dags att välja linje för hängningen. Här brukar man prata om 4 olika varianter.

Foto: Christer Vallstrand

1. Mittlinje
Brukar passa bra när du har tavlor i olika format som du hänger på en lång ren vägg. En gemensam mittlinje håller ihop tavlorna. Bordet Ekeby kommer från G.A.B., soffan Vingåker och ramarna Ribba från IKEA.

Foto: Christer Vallstrand

2. Baslinje
Passar för tavlor med likartade, litet större format. Hur högt den ska gå skiftar med modet, idag räcker det med 1 – 1,1 m över golvet. Du kan också sätta alla tavlorna längs en smal hylla på väggen. På en smal hylla kan du plocka om och byta ut dina tavlor när du vill. Hylla Stripa, fåtöljer Nyhus och förvaringsbord Hol, alla IKEA.

Foto: Christer Vallstrand

3. Gyllene snittet
Här utgår du från en linje som går på en höjd som är 5/8 av väggens. Sedan får varje tavla sticka upp 3/8 av sin höjd från denna linje.
Du kan också använda din ögonhöjd som följelinje och tillämpa samma princip för tavlorna.

Ett tredje sätt att använda Gyllene snittet, vanligt på muséer, är att med utgångspunkt från en tänkt linje på 1,4 meters höjd låta tavlorna gå upp 5/8 av sin höjd från denna.

Här har vi låtit fönsterkarmen linjera med den översta tavlans överkant. Det ljusaste motivet bör sitta underst. Ramen heter Degerfors (IKEA).

Foto: Christer Vallstrand

4. Överkant
Kanske följer du en dörrpost eller fönsterkarm, för att få mer balans i rummet. Du kan också utgå från gyllene snittet för den största tavlan och sedan hänga resten med utgångspunkt från tavlans överkant.

Kontraster – ett modernt foto har fått sällskap med tre likstora gravyrer och ett gammalt släktporträtt, alla med passande ramar. Den moderna kommer från Nielsen (finns i alla välsorterade ramaffärer).

Var inte rädd för kontraster!

Bär runt tavlorna och prova fram en spännande hängning. Du kan låta motiven styra denna, men du kan också passa ihop ramarna. Sätt tavlorna två och två och se om de fungerar tillsammans.

Prova ut avstånden mellan dem. Mellanrummen skapar också former och ger ”pauser” vid konstverken. Använd gärna kontraster, till exempel tunna teckningar mot kraftiga oljemålningar, en bred och utsirad ram mot en smal och enkel eller en gammal tavla mot en modern. Häng en större tavla över en mindre – inte tvärt om, om du inte känner att det är rätt just i det fallet. Är formaten lika, häng den tyngre och mörkare bilden överst.

Foto: Christer Vallstrand

Kontraster – ett modernt foto har fått sällskap med tre lika stora gravyrer och ett gammalt släktporträtt, alla med passande ramar. Den moderna komemr från Nielsen (finns i välsorterade ramaffärer).

Så här kan du hänga grupper

Ett par mindre tavlor kan om du vill hängas snett sinsemellan vid en större. Den ena kan också sättas ovanför den andra om de ska passas ihop med flera konstverk, men kan då få bryta ut ur den gemensamma underkanten.

Hänger man till exempel tre mindre tavlor vid en större kan två av dem sättas i överkant med den stora och en i underkant. För sig själva kan de tre grupperas likadant, med två i underkant eller med två ovanför varandra och en mitt för till vänster eller höger om dessa.

Fyra tavlor bör hängas med de två största bredvid varandra överst och de mindre centrerade under dessa på samma baslinje.

Vill man leda blicken längs tavlorna kan man gruppera dem så att de anger en riktning. Tavelmotivet kan också ange en riktning, en väg som löper iväg eller ett vattendrag som rinner åt något håll till exempel. Porträtt, som inte är målade eller fotograferade rakt framifrån, bör vändas mot varandra

Foto: Christer Vallstrand

Barnmålningar har blivit inramade och fått sällskap med ett färgmatchande foto. Alternativt kunde ett trevligt foto av konstnären fått vara med.

Välj hellre bort en tavla än att hänga upp för många.
Stora tavlor bör oftast hänga ovanför mindre.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar