Fixa finaste dukningen i sommar!
Fixa finaste dukningen i sommar! Foto: Istockphoto

9 vackra sommardukningar

Inredningsinspiration

Slå på stort eller knappt om tid? Maxa med detaljer eller skippa duken? Oavsett vilket så har vi inspiration för sommarens alla dukningar!

Av: Rebecka Svensson, 16 juni 2020

1. En grön girlang

Annons

Byt ut engångsservetterna mot en linneservett. Den bidrar till en lyxigare känsla på bordet och slängs sedan enkelt in i tvättmaskinen för att användas på nytt.

Låt gärna en grön girlang av blad ringla längs bordet – köp färdig i butik eller gör den själv av det som finns i din trädgård. Har du murgröna är det särskilt bra för att binda ihop med andra blad och blommor. 

 

2. Vackert i vitt

Sommarfesterna är runt hörnet! Lägg tiden på det roliga och låt dukningen vara enkel och funktionell. En klassisk dukning i vitt får liv av vackra blommor och dekorativa bestick.

 

3. Dekorera trädgården

Glöm inte bort omgivningen, den är minst lika viktig som dukningen. Duka vid ett träd och låt växtligheten ta plats – häng både dekorationer och belysning i grenarna. Komplettera med en vit duk och levande ljus så är du hemma. 

 

4. Barnvänligt!

Gör en färgglad och lekfull dukning – för barnkalaset eller bara för dig som älskar färg. Våga mixa och matcha kulörer på tallrikar, servetter, dukar och skålar. Servera gärna med en fruktig saft eller bål i somrig nyans.

 

Läs mer: Fruktbål – läskande och somrigt

 

5. Naturmaterial

Dags för tapaskväll på terrassen? Skippa duken och låt träbordet harmoniera med vackra barrdekorationer – använd tall som en blomma i vasen och en eller gran som kvist på fatet. Glöm inte tända ljus för maximal mysbelysning när mörkret har fallit.

 

6. Blomstrande dukning

Det behöver inte vara svårt eller perfekt för att bli fint! Samla barnen eller vännerna och låt alla bidra till att plocka de vackra sommarbuketterna med midsommarblomster och rödblära. Det blir dessutom bara snyggare med vaser i olika former och storlekar.

 

7. Havsblått och rustikt

Inspireras av Medelhavet och låt både bord och porslin går i havets färger. Mixa med rustika uppläggningsfat i trä och vackra frukter som ätbara prydnader. En bred servettring håller dukningen på plats. Tips! Dekorera med lite snäckor för ytterligare marin känsla.

 

8. Romantiskt för två

Lantligt är ledordet för vacker och romantisk dukning för två. Låt tända ljus och rosor sätta stämningen. 

 

9. Man tager vad man haver

Vankas det stort kalas? Då är sannolikheten stor att du inte har tillräckligt med matchande stolar, dukar, assietter och koppar för alla gäster. Gör det istället till en grej att missmatcha – och gör det med stil! 

 

Läs mer: Så lyckas du med sommarfesten

16 juni 2020 Rebecka Svensson
Annons
Annons
Mer om Inredningsinspiration

Insynsskydd till fönster – 5 smarta idéer

Inredningsinspiration Vill du skydda fönstren från insyn men ändå få in ljus? Här är fem smarta lösningar. 

10 tips: så dukar du finast i påsk!

Inredningsinspiration Påsken pyntas traditionsenligt med saker i gult och pastell – och så även i år. Här får du inspiration till fina vårdukningar och vackra dekorationer!

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Dags för mässa!

Inredningsinspiration Smart och grönt är ledorden för årets Hem & Villa. På plats den 3-6 oktober finns inredare, mat– och byggprofiler för att ge dig tips och inspiration för hela hemmet. Vi ses där!

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.