Annons

10 snabba inredningstips

Inredningsinspiration

Det är kul och även nödvändigt att förnya hemmet då och då. Här får du tips på tio förändringar du kan göra själv och som snabbt ger ditt hem en rejäl ansiktslyftning.

Av: Susann Gson Engqvist, 07 mars 2007

<!-- title -->!

Annons

En röd tråd av gröna detaljer. Tapeten överst är från Duro, kudden från Ikea, klockan från Åhléns och sittsäcken från Room.

1. Skapa en röd tråd

Ett bra knep för att få hemmet att kännas harmoniskt och genomtänkt är att skapa en röd tråd i inredningen genom detaljer. Det kan vara ett tema, ett materialval eller en accentfärg som återkommer. Älskar familjen segling och salta hav; tapetsera en fondvägg med brusande hav i hallen, spika upp en tavla med segelbåtar i köket, häng en prydnadsmås i taket i badrummet och sy kuddar till soffan i tyg med havs- eller seglingsmotiv. Är din favoritfärg knallgrönt men resten av familjen stoppar dig när du vill måla om, satsa istället på knallgröna accenter spridda över huset; gardiner, kuddar, en matta, någon tavla och några prydnadsskålar eller andra små gröna färgklickar.

Men, för att detaljerna ska bli framträdande blickfång gäller det att inte ha för många andra prylar eller färger i inredningen som gör att de försvinner i mängden. Gallra bland prydnadssakerna och begränsa färgskalan i övrigt.

2. Ge väggarna känsloliv!


Beckers Elegant harmoni
med struktur känns som småkorning sand när man tar på ytan.

En enda vägg kan ge karaktär och spänning till hela huset, om du vågar ta ut svängarna. Avvikande färg eller mönstrad tapet är en klassiker på fondväggen, liksom schablonmålningar. Nu kommer också färger och tapeter med struktur på bred front. Det går bra att göra personliga mönster med strukturfärg, samt skapa olika skiftningar genom att dra penseln eller rollern i olika riktningar. Det är lite pyssel för att få det bra, testa gärna på en träskiva innan och tänk på att det går åt ungefär dubbelt så mycket färg när du målar med färg med tillsatt strukturmedel. Det finns även ofärgade tapeter med olika strukturer som är gjorda för att målas över med din favoritfärg. Den riktigt modiga klär en vägg helt i tyg! 

3. Några väl valda ord

Ett citat eller några andra väl valda ord på väggen gör ditt hem personligt. Färdiga citat som det på bilden av självhäftande plastbokstäver finns att köpa på www.wonderfulgraffiti.com

Vem är du? Vad tycker ni är kul, spännande eller viktigt i er familj? Personlig ska inredningen vara, och vad är väl mer personligt än ett budskap på väggen! Det kan vara allt från ett klassiskt citat till några väl valda ord, kanske från någon familjemedlem? Använd schabloner eller måla på fri hand med fin pensel som inte spretar. Du kan också beställa egna meningar med självhäftande plastbokstäver via www.wonderfulgraffiti.com som även har massor av färdiga citat att välja bland, mest på engelska. Via svenska Systemtext kan du också beställa självhäftande text.

4. Lek med spännande belysning

Belysningen är A och O enligt alla inredningsexperter, inget kan lyfta eller sänka en miljö så mycket som genomtänkt eller dålig belysning. Överraskningar är också alltid kul, lek med färgade lampor eller varför inte ge trappan egen belysning med hjälp av ropelight? Ljuskablarna finns i olika utföranden och färger, här har vi använt ett med vitt ljus av märket Markslöjd, påbyggnadsbar upp till 120 meter. Just denna modell går även att använda utomhus – det kan bli en riktigt häftig entré vintertid!  

Inomhustrappan på bilden nedan har 15 steg inklusive det stora mellansteget, till den räckte det med 10 meter ropelight.

Detta behöver du:

• Ropelight cirka 10 meter.
• Anslutningssladd (ingår ibland i startsetet)
• Fästen
• Spik och hammare
(I exemplet har vi använt en 10-meters ljuskabel, anslutningskabel samt två förpackningar med anpassade fästen, allt från Markslöjd och inköpt på K-Rauta. Pris totalt cirka 400 kronor.)

Gör så här


Börja med att mäta trappan.
Ett bra knep är att ta ett långt snöre och lägga ut det på samma sätt som ljuskabeln ska löpa, och sedan mäta snöret.


Tag ut ljusslingan ur förpackningen och kontrollera att den fungerar. Skarva vid behov och koppla ihop med anslutningskabeln om den är separat.


Spika fast fästena i trappan, två på varje trappsteg. Spika försiktigt, fästena är sköra och går lätt sönder om du träffar dem med hammaren.


Kläm fast ljuskabeln i fästena och sätt i kontakten - färdigt! Kabeln kan sedan enkelt knäppas loss, om du till exempel vill dammsuga bakom.

 
Belysning i trappan med ropelight.
Perfekt både för storstilade entréer à la Hollywood och skumögda gamle farfar. Rött ljus i taket förstärker Hollywoodkänslan.

5. Koncentrera konsten


Snyggt sammanhållen tavelvägg
trots sin fria form. Likadana ramar, linjerade kanter, samma mellanrum och lika stor passepartout runt alla bilder ger harmoni för ögat.

Tavlor och fotografier gillar de flesta, men det är inte alltid så enkelt att hänga dem så de kommer till sin rätt. Grundregeln är att linjera, antingen i underkant (funkar nästan alltid bra), överkant eller med en gemensam mittlinje, så att det inte känns spretigt. Likaså är en bra tumregel att mitten av tavlan ska vara ungefär i ögonhöjd. Även avståndet mellan ramarna är viktigt för helhetsintrycket.

Stora färgstarka tavlor passar oftast bäst på stora väggar en bit bort och med mycket luft omkring, och vice versa. Gruppera tavlor med liknande motiv, färger eller känsla tillsammans, eller håll ihop olika manér och stilar med likartade ramar. Prova alltid olika kombinationer innan du börjar spika. Inga regler utan undantag, det är ofta stilbrotten som blir spännande! En spotlight riktad mot en särskild tavla eller grupp kan också bli pricken över i.

6. Konstverk med kakel


Häftiga blå glashandfatet ”Visit” framför 5x5 centimeter glasmosaik,
allt från Euro-bad

Att sätta kakel är inte så svårt, men att lägga klinker eller helkakla badrummet kräver sin man – eller kvinna. Satsa på att göra en liten kakelsättning någonstans istället, runt handfatet eller på en vägg i tvättstugan. Du får snabbt en exklusivare entré med en kvadratmeter klinkers bara precis innanför ytterdörren.

7. Ge innerdörrarna karaktär

Att ha likadana dörrar i hela huset ger givetvis harmoni i huset, men en eller ett par dörrar i avvikande färg och/eller material kan bli en kul detalj. Att måla går bra på de flesta dörrar, släta dörrar passar utmärkt för att pigga upp med en fondtapet på ena sidan eller att gör falska spegeldörrar av med hjälp av färdiga lister (finns i byggfackhandeln) som man spikar eller limmar fast.

En sliten, slät dörr passar perfekt för en häftig fototapet. Barn
(samt de med barnasinnet kvar!) brukar älska dem. Här en tapetnyhet
från Komar, ”Poppy”.

8. Möblera om

Billigare blir det inte, och ibland kan faktiskt en annorlunda möblering plötsligt ge ett helt nytt rum. Att rensa bland prylar och möbler brukar också vara välgörande, det är lätt att övermöblera. Luft och rymd är nästan alltid värt att sträva efter, men ett rum blir mer dynamiskt om inte alla möbler står längs väggarna. Har du ett långsmalt vardagsrum kan du exempelvis prova att ställa soffgruppen mitt i rummet eller flytta ut bokhyllan från väggen för att bli en rumsavdelare istället. På så sätt kan du skapa två rum i ett. Täck baksidan med ett vackert tyg så ser det fint ut från båda hållen.

9. Trivsamt med textilier


Tyg är ett fantastiskt material
om du vill göra snabba, och relativt billiga förändringar. På bilden effektfulla tavlor av tyg från Marimekko.

Tyg finns i alla prisklasser och de flesta av oss klarar att hantera en symaskin hjälpligt. Ett stort, vackert tyg uppspänt på en frigolitskiva eller hängande fritt mellan två rundstavar blir ett konstverk som enkelt kan bytas ut efter humör och årstid.

Att dela av ett rum med ett draperi från taket är också ett bra sätt att skapa intimare stämning i stora rum, vill man sedan utnyttja hela utrymmet är det bara att dra ifrån draperiet.

Läs även:

Lätt att inreda rätt

Vill du förnya hemma, men känner dig osäker på hur du ska göra för att skapa en trendig miljö? Var inte det - allt är rätt!

10. Låt alla sinnen få sitt

 
Ett enkelt sätt
att ge doftsinnet lite extra godis är att tända några aromatiska doftljus.

Inredning handlar inte bara om syn och känsel, även dofter, smaker och hörselintryck bidrar till hur ett rum upplevs. En bukett fräscha, väldoftande blommor är världens äldsta, och bästa snabba inredningsknep. Underskatta heller inte frisk luft, vädra snabbt, effektivt och ofta. Att göra små väldoftande arrangemang beroende på årstid är också effektfullt.

Utvald musik för speciella tillfällen och rökelse eller doftljus bidrar också till helhetsupplevelsen. Glöm heller inte vansinnet, något riktigt konstigt, annorlunda och galet piggar alltid upp!

Foto Susann Gson Engqvist, Ina Agency

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 mars 2007 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Inredningsinspiration

Insynsskydd till fönster – 5 smarta idéer

Inredningsinspiration Vill du skydda fönstren från insyn men ändå få in ljus? Här är fem smarta lösningar.&nbsp;

10 tips: så dukar du finast i påsk!

Inredningsinspiration Påsken pyntas traditionsenligt med saker i gult och pastell – och så även i år. Här får du inspiration till fina vårdukningar och vackra dekorationer!

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Dags för mässa!

Inredningsinspiration Smart och grönt är ledorden för årets Hem &amp; Villa. På plats den 3-6 oktober finns inredare, mat– och byggprofiler för att ge dig tips och inspiration för hela hemmet. Vi ses där!

9 vackra sommardukningar

Inredningsinspiration Slå på stort eller knappt om tid? Maxa med detaljer eller skippa duken? Oavsett vilket så har vi inspiration för sommarens alla dukningar!

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]