En spegel i vardagsrummet blir en snygg inredningsdetalj.
En spegel i vardagsrummet blir en snygg inredningsdetalj. Foto: Istockphoto

Så väljer du rätt spegel

Inredning

Dags att köpa en ny spegel? En spegel kan vara både en snygg inredningsdetalj i vardagsrummet och ett praktiskt måste till hallen. Här kommer smarta tips på vägen när det är dags att köpa en ny spegel. 

Välj rätt badrumsspegel – belysning och förvaring

Börja med att fundera på vad för slags spegel du vill ha till badrummet. Har du ett mindre badrum kan det vara praktiskt med ett spegelskåp ovanför handfatet, med plats för förvaring. Något annat som är viktigt att ha i åtanke om du ska köpa en ny badrumsspegel är belysningen. I badrummet är det bra med extra belysning, eftersom det ofta är här vi rakar och sminkar oss. Satsa gärna på en spegel med inbyggd LED-belysning för bäst ljusresultat.

Annons

Vilken storlek på spegeln ska man satsa på? Det bästa är att anpassa storleken på spegeln efter hur stort ditt badrum är. Desto mindre badrum, desto större spegel bör du ha om du vill skapa en känsla av rymd och ljus. Har du ett litet badrum kan det vara en god idé att se till att du har tak- och väggbelysning som ett komplement också. Idag finns det även olika typer av imfria speglar, så glöm inte att fundera på om det är en viktig faktor när du ska köpa din spegel.

  

Hallspegeln – den praktiska spegeln

En hallspegel kan vara en snygg inredningsdetalj men framförallt ett praktiskt måste. I hallen vill man gärna se helheten med jacka och skor på, innan det är dags att lämna hemmet, så här kan det vara smart att köpa en lång helkroppsspegel. Här kan du välja mellan antingen en golvspegel eller en väggspegel beroende på vad som blir bäst i ditt hallutrymme. Har du en väldigt liten hall kan en praktisk golvspegel med inbyggd hylla vara ett alternativ, om du är i behov av lite extra förvaring för småsaker som smycken och hårfön.

 

Inred med speglar – runda och stora speglar är trendigt 

Numera är det en stor inredningstrend att inreda med speglar. En spegel ger illusionen av ett större och ljusare rum och idag sätter många gärna upp stora, runda speglar i till exempel vardagsrummet. Vill du inreda ditt hem med speglar? Det finns inga rätt eller fel här, välj spegel och ram efter vad du tycker är fint. Här kan du välja mellan olika slags material på ramen, olika former och hur många speglar du vill sätta upp. En guldram kan till exempel sticka ut jättefint om du har en mönstrade tapet i vardagsrummet, medan en stor och rund spegel passar bra till den moderna inredningen.
En spegel reflekterar ljus och gör rummet ljusare, men tänk på att den även kan spegla upp röriga ytor, om den är dåligt placerad. Häng gärna upp spegeln framför en städad och prylfri yta.

4 saker att fundera på när du ska inreda med en spegel:

  • Vilken storlek ska spegeln ha?
  • Ska spegeln vara rund, oval eller ha fyrkantig form?
  • Vart ska spegeln vara placerad?
  • Vilket material på ramen passar bäst med den övriga inredningen? 

 

Läs även: Vi i Villas smarta husmorsknep – så tar du bort imman på spegeln!

20 februari 2019
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!