Vilken ytbehandling är bäst för trägolvet?

Du har precis slipat det gamla trägolvet, eller kanske rentav lagt ett nytt, så nu funderar du på vilken behandling som är bäst: olja, lack, vax, såpa eller färg. Vi utser de tre bästa valen för varje rum i bostaden.


Nyslipade trägolv är vackra, men de är också ömtåliga. De blir snabbt smutsiga och ser slitna ut. Det är anledningen till att alla trägolv bör ytbehandlas innan man använder dem. Men vilken produkt är bäst?

Det beror främst på vilket rum det gäller. De olika produkterna har sina fördelar och nackdelar och kraven på golv i sovrum och golv i hall eller kök skiljer sig en hel del åt. Inte nog med det. Golven kan utsättas för olika slitage beroende på vilka som bor i bostaden. Ett äldre par, som alltid tar av sig skorna när de kommer hem och dessutom tvättar eller dammsuger varje vecka kan ha såpbehandlade golv i alla rum. En barnfamilj, som kanske dessutom har hund eller katt, bör välja en tåligare behandling för golven, exempelvis vax.

Gör det själv går igenom de olika produkterna och resultaten av behandling med dem och utser de tre bästa för varje rum i bostaden. Lut har inte tagits med eftersom lut inte ger något skydd över huvud taget. Lut ger ljusare golv men träet bör dessutom skyddas med såpa, vax, olja eller lack.

Hallen och trapporna

Golvet i hallen och stegen i trapporna utsätts för hårt slitage. Värst är det i närheten av ytterdörren eftersom man släpar med sig smuts, sand och småstenar. Det är ungefär detsamma som att gnida golvet med slippapper.

Våta stövlar och snöiga pjäxor är tillsammans med dropp från regnkläder hårt för golvet. Det måste därför tåla vatten och du ska kunna tvätta golvet ofta utan ett bekymra dig om det tål det eller ej.

Trägolv kräver underhåll

Problemen i hallen kräver en slitstark och tät yta och du måste dessutom vara beredd att underhålla golvet och förnya behandlingen då och då. Annars bör du lägga helt andra material som klinker i hallen och linoleum på trapporna.

Lack är en given lösning i hallen eftersom den skyddar golvet mot vatten och golvet kan lätt hållas rent. Men du måste skynda dig att bättringslackera där golvet slits, för går det hål i lackfilmen måste hela golvet slipas och lackeras på nytt.

Vax är också en bra lösning. Det skyddar nästan lika bra som lack och kan lätt bättras vid slitage. På trappor vinner olja. Här är det inte smutsigt och fuktigt som på hallgolvet.

Lack vinner!

  1. Lack – skyddar optimalt mot vatten och ger en tvättbar yta. Den lilla ytan i hallen kan snabbt slipas och lackeras.
  2. Vax – skyddar fint mot vatten och ger en tvättbar yta. Vax slits snabbare än lack men kan lättare förbättras.
  3. Olja – framför allt till trappan. Oljebehandlade ytor är lättstädade och skador efter slitage kan lätt oljas igen. 

Vardagsrum och barnrum

Golvet i vardagsrummet måste tåla en hel del gångtrafik och det kan ju även hända att ett vinglas välter ner från bordet. Men den totala belastningen är ändå mycket mindre än i hallen och köket.

Ytbehandling av golv i vardagsrum kan med andra ord väljas mer efter utseendet än efter slitstyrka. Då är frågan: Vad tycker du bäst om? Vill du ha en varm oljad yta eller ett mjukt och naturligt såpbehandlat golv som småbarn kan krypa på?

Se upp med utsatta ställen

Vi väljer olja som vinnare. Det handlar framför allt om smak men olja kan ge både ljusa och mörka trägolv en varm glöd och olja skyddar fint mot fett och fukt. Det är dessutom rätt lätt att lägga på mer olja och du trampar upp en “stig” eller om stolsbenen vid matplatsen sliter sig ner genom den oljade ytan.

Vax får äran av andraplatsen. Välj då helst vax med olja som både impregnerar och bildar en skyddande hinna om du vill ha ett blankt golv som är lättstädat.

Lack tar sista platsen på pallen. Det är lätt att städa lackerade golv och om du ger utsatta ställen lack innan filmen slits ner igen så håller golvet sig snyggt i många år.

Olja vinner!

  1. Olja – skyddar bra och ger golvet en varm och naturlig glöd. Lätt att fläcbehandla områden som slitits.
  2. Vax- skyddar golvet och ger en snygg yta. Det är lätt att bättringsbehandla områden som slitits hårt.
  3. Lack – skyddar golvet mycket bra och ger en lättstädad yta. Se upp så att fukt inte tränger igenom lacken.

Köket

Det är inte lätt att vara köksgolv. Det skvätter olja från stek­ pannan och spills kaffe och matrester på det när diskmaskinen fylls. Det utsätts för tusentals steg varje dag när du och familjen går mellan kylskåp, spis och diskbänk.

Golvet ska helst också vara snyggt och kunna ta emot festklädda människor eftersom kök och vardagsrum ofta går i ett i moderna bostäder. Men det finns inga trägolv som sköter sig själva.

Gångmönstret sliter golvet ojämnt

Lackerade golv kan lätt hållas rena och lack skyddar mycket bra mot fett och fukt. Men just i köket blir inte någon plats på pallen för lack. Ditt och familjens gångmönster gör att golvet slits ojämnt, men du tvingas ändå lackera hela golvet, men först måste du slipa det.

Det bästa medlet för köksgolv är vax, framför allt det kombinerade oljevaxet. Vaxet bildar en tät hinna precis som lack. Den slits visserligen men det är enkelt att fläckvaxa.

Den näst översta platsen ger vi till olja. Det är lätt att förnya oljebehandlingen och gör du det regelbundet håller du också golvet rent.

Färg får tredjeplatsen, helst stark epoxi som tål det mesta.

Vax vinner

  1. Vax – skyddar bra mot fett och vatten och är lätt att hålla rent. Slitna områden kan lätt bättras med vax.
  2. Olja – skyddar mot fett och vatten och kan tvättas av med fuktig trasa. Mycket lätt att lägga på ny olja.
  3. Färg – perfekt på det gamla trägolvet som ska förnyas. Färg skyddar mot allt och kan bättras där golvet är slitet.

Sovrummet

Det är inte nödvändigt att ta så stor praktisk hänsyn när du väljer ytbehandling till trägolvet i sovrummet. Där är det ingen större risk att du spiller mat och drycker eller att skor med sand i sulan slipar hål i ytan. I sovrummet kan du välja precis den behandling du vill.

Lut bevarar ljusa golv

I sovrum föreslår vi att trägolv behandlas med såpa. Det är en klassisk lösning. Om golvbrädorna är av gran eller tall gör du dem först ljusa med lut. När du senare efterbehandlar med såpa får du ett snyggt resultat. Idag kan du köpa färdiga produkter som passar bra ihop i serier och det gör det enklare att använda dem.

Vi låter olja få andrapriset. Även olja ger en känsla av att man får tät kontakt med träet och det är lätt att underhålla olja på ett sovrumsgolv. Enda rengöringen som behövs är ju dammsugning och då och då tvätt med hårt urvriden trasa. Oljan ger träet en gyllene glöd, men vill du bevara träet ljust ger du det först en lutbehandling. Det är svårare att lägga på vitpigmenterad olja snyggt.

Vårt tredje val är vax. Argumenten för vaxet är desamma som för olja. Vax ger dock ett lite blankare golv.

Såpa vinner

  1. Såpa – ljust, romantiskt och läckert för nakna fötter. Ett säkert val för behandling av barrträdsgolv.
  2. Olja – varm glöd, skön yta att gå på och mycket enkelt underhåll. Bör endast tvättas med hårt urvriden trasa.
  3. Vax – påminner om olja men ger en något blankare yta. Naturlig och kräver inget underhåll i sovrummet.

Olika sätt att ytbehandla golv

1. Olja – bäst på djupet

Olja tränger ner djupt i träet och förhindrar att fett eller fukt missfärgar golvet. Men olja ger ingen tät hinna.

Det är ganska enkelt att oljebehandla ett golv och att underhålla det med lite specialtvättmedel och ny olja. Du kan både förnya behandlingen på ett slitet område och på hela golvet utan att behöva börja om med nyslipat trä. Om oljan ska skydda träet lika bra som vax eller lack tvingas du upprepa behandlingen rätt ofta. För även om oljan tränger ner djupt i träet så bildar den ingen riktigt skyddande hinna och därför kan golvet snabbt se slitet ut.

Så här oljebehandlar du:

Oljan fördelas så att träet kan suga till sig och därefter slipas golvet med nylonskursvamp i oljan. Då försvinner de träfibrer som reser sig av oljan. Innan oljan härdar torkas överflödig olja bort.

Så här blir ytan:


Oljan ger en varm och naturlig yta som gör att man ser träets ådring. Om träslaget är ljust är det bra att först lutbehandla det för att träet ska bevara sitt ljusa utseende.

Så här sköts golvet:


Tvättas med hårt urvriden trasa och specialmedel för oljebehandlade golv, som tillför fett och bevarar oljan. Det är inte nödvändigt att först slipa golvet.

2. Vax – bättras lätt

Vax är en klassiker, känd från de bonade golven. Den moderna produkten läggs lätt på och underhålls lätt.

En behandling med vax var förr i tiden krävande och efteråt var golvet ändå ganska ömtåligt. Golvet kunde bli fläckigt om man spillde vatten på det. Då tvingades man polera golvet en gång till med mer vax. I dag finns det vaxprodukter som kombinerar oljans förmåga att tränga ner i träet med vaxets förmåga att bilda en skyddande film. Golvet behöver inte poleras som med bonvax och underhålls lätt. Vax tål inte vatten så bra, så vrid ur trasan hårt när
 du tvättar golv.

Så här vaxar du:
 Det klassiska rena vaxet stryks ut på golvet med en trasa och poleras sedan inom en timme. Det kombinerade oljevaxet ska bara torkas av när det har haft tid att tränga in i träet.

Så här blir ytan: Blank eller sidenmjuk yta som svagt låter ådringen tränga igenom den tunna hinnan som skyddar golvet.

Så här sköts golvet:
 Det ska dammsugas och tvättas regelbundet. Hela golvet återbehandlas lätt och utan ny slipning oftare än lackade golv och mer sällan än oljade golv. Slitna områden kan enkelt fläckbättras.

3. Lack – ger en tät yta

En film av lack på golvet skyddar bra och golvet blir lättstädat. Men lack kan orsaka en del besvär.

Även om man inte lackerar golv lika mycket i dag som förr i tiden så har lack sina fördelar. Så länge den tunna lackfilmen är tät är golvet fullt skyddat och kan lätt hållas rent. Men slits det hål i lacken måste du genast laga skadan. För om träet hinner suga till sig fukt blir det omöjligt att bättringslackera – hela golvet måste slipas och lackeras om. Lack håller annars länge och ger dig ett lättstädat golv. Men en omlackering tar sin tid.

Så här lackerar du:

I dag är det nästan enbart vatten- baserade lacker som används. De läggs på mycket tunt med pensel eller fin rulle. Träets fibrer reser sig och måste slipa ner innan nästa lackering Räkna med tre strykningar. Lutbehandlas golvet först blir det ljusare.

Så här blir ytan:


Träet syns fint genom den tunna filmen, som kan vara blank, halv- blank eller matt. Ytan känns lite plastig jämfört med olja och såpa.

Så här sköts golvet:

Mycket lätt att hålla golvet rent med dammsugning och tvättning. Områden med lätt sliten lack kan bättringslackeras.

4. Såpa – fin, sårbar yta

Varje gång du tvättar det såpbehandlade golvet förnyar och förstärker du ytan som skyddar träet.

Tänk att det finns gamla trägolv som inte har skyddats med annat än regel- bunden golvtvätt med såpa. Det är visserligen skillnad mellan såpor förr i tiden och de vi köper i dag, men om du väljer att konsekvent behandla ditt trä- golv med såpa så får du ett väl skyddat golv. Såpan tränger ner i träet där den härdar liksom vax och olja. Vid varje tvättning förnyas den skyddande hinnan. Men den är tunn och sårbar och golvet måste tvättas ofta för att bevara sitt vackra utseende.

Så här såpbehandlar du:

Efter en lutbehandling tvättas golvet 3–4 gånger med en timmes mellanrum (eller över flera dagar) med en mycket tjock blandning av specialsåpa eller tvålflingor. Polera gärna efteråt med en fibersvamp.

Så här blir ytan: Varm och naturlig. Träets struktur syns tydligt. Perfekt främst för behandling av ljusa barrträdsgolv, som först behandlas med lut för att bli ljusa och inte gulna. Kan även användas på ek.

Så här sköts golvet: Tvätta med tunnare blandning av såpa så ofta som behövs. Jack försvinner av sig själva vid tvätt.

5. Färg– döljer skador

Färg skyddar golvet optimalt och döljer gamla skador. Men en målad yta får snabbt slitagemärken.

Det är säkert inte många som vill måla ett nyslipat golv eftersom färgen för- ändrar utseendet på och strukturen i träet. Men färg skyddar mycket bra och är perfekt framför allt till gamla slitna golv med märken efter spikar. Det är inte nödvändigt att mattslipa och slipa hål, jack och sprickor innan du målar. Akrylatfärg är billig och miljövänlig men utsätts golvet för mycket slitage bör du välja olje-eller epoxifärg. Skador syns tydligt med kan målas över.

Så här målar du golvet:

Fett tvättas bort med målartvätt. Hål och jack spacklas igen innan golvet slipas plant. Det är inte nödvändigt att slipa bort all gammal färg. Grundmåla en gång och måla sedan två gånger. Vid ommålning ska extra slitna partier strykas en extra gång.

Så här blir ytan:

Fin, slät och jämn. Alla synligt trä försvinner, men det gör också fula skador och märken.

Så här sköts golvet:

Lätt att dammsuga och tvätta. Slitage syns tydligt, särskilt om du använt akrylatfärg. Men det är rätt enkelt att trolla bort skadorna med lite fläckmålning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar