Ett hallgolv ska tåla slitage och blöta.
Ett hallgolv ska tåla slitage och blöta. Foto: Pauline Josephson

Välj rätt golv till hallen

Golv

Nästan inget golv utsätts varje dag för så hårt slitage som hallgolvet. Smutsiga stövlar, snöiga pjäxor och droppande paraplyer kräver att golvet tål fukt. Klinker, linoleum och vinyl är i dag vanliga material, men det finns flera andra att välja bland.

Av: Mariette Tiedemann omarbetad av Leif Ericson, viivilla.se januari 2012, 06 december 2011

Ett material behöver inte vara hårt för att tåla slitage. Linoleum, gummi och kork är fina val till en hall. De är dessutom lättstädade och känns sköna att gå på. Linoleum kan läggas utan skarvar, men till det krävs specialutrustning som endast yrkesfolk har. Du kan däremot lätt lägga linoleum som plattor och klickgolv och det finns många färger och storlekar att välja bland. En fördel med linoleum är att det är ett organiskt material som läker sig själv, om det skulle uppstå en repa eller ett jack. Både gummi och kork finns i plattor som normalhändiga lätt kan lägga.

Hårda träslag passar bra

Annons

Det är snyggt och känns varmt med trägolv, men vill du ha ett även i hallen, bör du välja ett hårt träslag som tål smuts, fukt och slitage. Ask, ek och bok är utmärkta nordiska, ljusa träslag medan teak, jatoba och merbau är exempel på exotiska och mörkare träslag. Ett annat exotiskt träslag är bambu. Det är ljust och otroligt slitstarkt. Furu är relativt mjukt och passar inte i hallen utan bättre i rum som inte utsätts för så mycket trafik och slitage.

Ett träslags hårdhet anges i Brinell. Ju högre värdet är, desto hårdare är träslaget. Furu, som är ett mjukt träslag har ett värde på 1,6, medan värdet för ask är 4,0. Merbau är mycket hårt och värdet 4,7. Jatoba är det kanske allra hårdaste träslaget som man gör golv av., hårdheten enligt Brinellskalan är 7,0.

Annons från Larm.se:

Ytbehandlat trä är bra

Tänk på att helst välja ett trägolv som levereras ytbehandlat och klart. Lackerade ytor är lättstädade och har stor slitstyrka. Men så småningom repas golvet och då tränger det ner smuts och fukt i reporna och det får golvet att se slitet och smutsigt ut. Räkna därför med att slipa golvet efter ett antal år. Väljer du ett oljebehandlat golv så blir det bara snyggare med åren, men det kräver att du underhåller det med golvolja.

Nästan som trä

De senaste åren har det dykt upp trägolv, som inte är gjorda av trä. Visserligen kan trämassa ingå och golvet se ut att vara av trä, men det är inte massivt trä. De nya materialen är otroligt hårda och slitstarka.

Andra spännande material

Ett mycket starkt, stryktåligt och lättstädat golv görs av epoxi, som är en flytande plastliknande massa. Den har i stor utsträckning använts till fabriks- och butikgolv, men kan med fördel användas även i bostäder. När massan har fördelats på golvet lägger den sig vågrätt och bildar en homogen och mycket stark yta.
Även om det inte låter så spännande med betonggolv, så är betong ett slitstarkt material. Men det är också tungt. Innan du lägger ett betonggolv bör du kolla med en byggnadsingenjör om bjälklaget tål vikten. Det bör du också göra om du funderar på att lägga terrazzo på det gamla golvet, eftersom terrazzo också ska gjutas och väger en hel del.

Epoxi och betong kan färgas

Både epoxi och betong kan infärgas till nästan vilken kulör som helst innan golvet läggs. Därför kan du skapa ett golv som passar inredningen och stilen i hallen.

Klinker ska ha sträv yta

Klinker och andra hårt brända keramiska plattor är klassiska och hållbara val till hallgolvet och andra rum där påfrestningen är stor. Men tänk på att ytan helst ska vara sträv, för glaserade klinker kan bli mycket hala när de är våta.

Laminat, ett golv i fyra skikt som passar bra i hallen

I dag finns det en hel del laminatgolv att välja bland och med sin hårda yta är laminat är ett utmärkt val till just en hall. Ett laminatgolv består av fyra skikt, där det övre är ett slitskikt. Under detta finns en dekor och denna kan föreställa t.ex. ek, ask eller ett annat träslag. Dekorskiktet kan ha utformats så att det färdiga golvet ser ut att bestå av brädor.

10 slitstarka golvmaterial

Epoxi: en flytande, plastliknande massa som efter härdning ger ett slätt golv. Kan även läggas som ytskikt på befintligt golv. Kan infärgas till nästan vilken kulör som helst.

Betong: ett material som ger ett hårt och plant golv (efter slipning). Betongen kan infärgas och det färdiga golvet kan målas.

Terrazzo: En blandning av cement och krossad marmor som gjuts liksom betong. Ska läggas av yrkesfolk.

Linoleum: Ett organiskt material som är gjort av bland annat linolja och växtfibrer. Finns som plattor, klickgolv och i rulle.

Vinyl: Ett material som består av bland anat pvc. Finns i flera färger och mönster och kan till och med se ut som trä eller klinker.

Gummi: Kan vara naturligt eller syntetiskt och finns i ett stort antal kulörer. Ytan bör helst vara präglad för att vara halksäker.

Klinker: Finns i ett otal varianter, med och utan glaserad yta. Lägg märke till att kakel inte kan användas som golvbeläggning.

Laminat: Finns i de flesta modeller, utföranden och träslag och består av fyra skikt, dock är inget av dem av trä.

Trä: Välj helst ett hårt träslag som ask, ek, bambu, teak eller merbau. Finns i flera former, till exempel lamellgolv och massivt, brädor och plattor. Välj en ytbehandlad produkt. Jatoba är det starkaste träslaget man gör golv av.

Kork: Tillverkas av bark från korkek. Efter lackering eller annan ytbehandling är kork en praktisk, skön och hållbar golvbeläggning.

06 december 2011 Mariette Tiedemann omarbetad av Leif Ericson, viivilla.se januari 2012
Annons
Annons
Mer om Golv

Läsarfråga: Lutat trägolv – vad gör vi?

Golv Vi har flyttat in i vårt drömhus, och förra ägaren lade in trägolv som är lutat. Vilket är bästa sättet att sköta det? Här är Snickar-Björns svar.

Parkettgolv från Hornbach, Skandor, matt lackerad.
Annons

Fördelarna med parkettgolv

Golv Det finns många olika golv av äkta trä, och parkett kan du enkelt lägga på egen hand eftersom klicksystemet blivit mycket enklare.

Vilken ytbehandling är bäst för trägolvet?

Golv Du har precis slipat det gamla trägolvet, eller kanske rentav lagt ett nytt, så nu funderar du på vilken behandling som är bäst: olja, lack, vax, såpa...

Dags för nytt köksgolv

Golv Golvet i köket ska vara lättstädat, tåligt och skönt att gå på. Att välja köksgolv handlar både om vilken känsla du vill skapa i köket och praktiska detaljer.  I dag har många hus en öppen planlösning som kräver att köksgolvet dessutom matchar andra golv i huset.

Istället för trä

Golv De vanligaste golven i Sverige är gjorda av trä. Men det behöver de inte vara! Du kanske ska titta på ett i kokos? Eller en modern heltäckningsmatta?...

Glamorösare golv - ja tack!

Golv Golv är inte bara funktion - det är också den röda tråden som håller ihop inredningen i ditt hus. Därför är golven värda en extra tanke och här presente...

3 heta prylar för villan i vår!

Golv Fyra proffs på inredning väljer sina favoritprylar just nu!

Lyft rummet med nytt trägolv

Golv Med ett nytt trägolv kan du höja standarden i rummet och värdet på huset. Vi tittar här på aktuella träslag, sorter, trender och nyheter! Dessutom...

Golv - Trendspaning: Ek, bambu, borstat och vitt

Golv Både ljusa och mörka går bra, men helst ska golven fortfarande vara av ek. På stark frammarsch är också rustika och ekologiska material.