Vad beror sprickan i stengolvet på?

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadespecialist, svarar på frågan om hur en spricka i ett nylagt stengolv med golvvärme kunnat dyka upp.


Fråga: För ett halvår sedan flyttade jag och min sambo in i vårt radhus. I hallen och köket har de tidigare ägarna lagt ett stengolv med golvvärme (direktdriven el) under. Det gjordes för ett år sedan. Nu har vi märkt en liten, smal spricka i golvet. Vi vet inte hur länge den varit där, det enda vi noterat tidigare är att golvet inte blir lika varmt just där. Är det här ett fel som vi bör gå vidare med, och hur? Vad beror sprickan på? 

Andreas

Svar: Troligen är orsaken till sprickan ett utförandefel. Jag tror att det har uppstått en rörelse i bjälklaget/undergolvet, troligtvis i en skivskarv på en spånskiva. Här uppstår det ofta rörelser i underlaget på grund av naturliga fukt- och temperaturväxlingar, till exempel vid olika årstider. På sommaren är luftfuktigheten hög medan det på vintern är torrt.

De här rörelserna kan man förebygga genom att förstärka träbjälklaget/spånskivan innan plattsättning med en avjämningsmassa om minst 12 mm skikttjocklek eller annan förstärkande konstruktion. Det är alltså förmodligen inget funktionsfel på golvet, utan snarare ett problem av estetisk karaktär. Är det så att ni inte kan leva med sprickan i golvet så måste ni reklamera detta så fort som möjligt till den som utfört jobbet, eller till säljaren av huset.

När det gäller elgolvvärmen så kan en behörig elinstallatör mäta upp och felsöka om den har skadats. Det kan också vara så att det helt enkelt inte ligger någon elgolvvärme på berörd yta. 

Peter Bratt, Byggskade­specialist

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar