Rätt med rutor på golvet!
Rätt med rutor på golvet! Foto: Emmy Lundström

Måla rutgolv – steg för steg

Golv

Rutigt golv är på allas läppar – och i många retrokök, badrum och hallar. Så här enkelt fixar du rutgolv utan ojämna linjer, konstiga hörn eller färgklet.

Av: Emmy Lundström, 04 november 2016

Ge hallen, eller varför inte köket, en snygg retrokänsla med rutiga golv. Enkelt och roligt pyssel att själv fixa med – och golvet blir genast så mycket roligare.

Före målningen.

 

Annons

Måla rutgolv

Du behöver:

  • Slippapper
  • Målartvätt
  • Golvfärg
  • En stor färgroller
  • En liten färgroller
  • Pensel
  • Linjal
  • Snöre
  • Penna
  • Målartejp

 

Gör så här:

1. Tejpa listerna, om du inte vill måla om dem efteråt. Förbered golvet genom att slipa och tvätta med målartvätt. Måla hela golvet med vit golvfärg, 2 eller 3 lager. Mät sedan upp rutorna. Starta i ett hörn och fäst ett snöre tvärs över golvet i 45 graders vinkel. Måla blyertsstreck längs med snöret, plocka bort snöret och tejpa längs markeringarna.

Mät ut rutorna på golvet noga.

2. Bestäm storlek på rutorna, vi valde 30 x 30 centimeter. Utgå från strecket du precis tejpade och mät 30 centimeter från tejpkanten. Mät noggrant längs med tejpen och fäst ett nytt snöre parallellt med tejpstrecket. Måla blyertsstreck längs med snöret. Tejpa en ny linje.

3. Fortsätt på samma sätt: Utgå från väggen på vardera sida av rummet och mät 30 centimeter från tejpkant till tejpkant. Fäst ett snöre tvärs över rummet och tejpa längs med det. Var noggrann så att du får tejpkanten på rätt sida snöret, annars kan det bli fel storlek på rutorna.

4. När du har tejpat parallella linjer längs med hela rummet ska du göra
 på samma sätt igen – fast åt andra hållet, så att du till slut har ett rutmönster över hela golvet. När du är klar är varannan ruta 30 centimeter stor, det är de rutorna du ska måla nu. Markera dem med blyertskryss så ser du var du ska måla.

Tejpa längs markeringarna innan du målar.

5. Dags att måla! För att få knivskarpa streck bör du börja med att försegla tejpkanterna genom att måla dem med ett tunt lager av den färg du grundade med. Detta gör att den nya färgen inte kryper under tejpen. Låt torka.

Grunda med en färg och måla varannan ruta med en annan kulör.

6. Måla de markerade rutorna i grått med en liten roller minst två gånger. Dra försiktigt bort all tejp när du är klar.

7. Så snart färgen är torr är det dags att måla de sista rutorna. Utgå från blyertsstrecken och tejpa igen. Gör på samma sätt som sist: Försegla tejpen med den vita färgen, måla två lager grå färg och dra bort tejpen försiktigt. Ta bort tejpen från listerna när golvet har torkat. Vänta några dygn innan du ställer tunga möbler på golvet. Fäst gärna möbeltassar på dina möbler för att förhindra repor.

Det färdiga resultatet! 

04 november 2016 Emmy Lundström
Annons
Annons
Mer om Golv

Läsarfråga: Lutat trägolv – vad gör vi?

Golv Vi har flyttat in i vårt drömhus, och förra ägaren lade in trägolv som är lutat. Vilket är bästa sättet att sköta det? Här är Snickar-Björns svar.

Parkettgolv från Hornbach, Skandor, matt lackerad.
Annons

Fördelarna med parkettgolv

Golv Det finns många olika golv av äkta trä, och parkett kan du enkelt lägga på egen hand eftersom klicksystemet blivit mycket enklare.

Vilken ytbehandling är bäst för trägolvet?

Golv Du har precis slipat det gamla trägolvet, eller kanske rentav lagt ett nytt, så nu funderar du på vilken behandling som är bäst: olja, lack, vax, såpa...

Välj rätt golv till hallen

Golv Nästan inget golv utsätts varje dag för så hårt slitage som hallgolvet. Smutsiga stövlar, snöiga pjäxor och droppande paraplyer kräver att golvet tål fukt. Klinker, linoleum och vinyl är i dag vanliga material, men det finns flera andra att välja bland.

Dags för nytt köksgolv

Golv Golvet i köket ska vara lättstädat, tåligt och skönt att gå på. Att välja köksgolv handlar både om vilken känsla du vill skapa i köket och praktiska...

Glamorösare golv - ja tack!

Golv Golv är inte bara funktion - det är också den röda tråden som håller ihop inredningen i ditt hus. Därför är golven värda en extra tanke och här presente...

3 heta prylar för villan i vår!

Golv Fyra proffs på inredning väljer sina favoritprylar just nu!

Lyft rummet med nytt trägolv

Golv Med ett nytt trägolv kan du höja standarden i rummet och värdet på huset. Vi tittar här på aktuella träslag, sorter, trender och nyheter! Dessutom...

Golv - Trendspaning: Ek, bambu, borstat och vitt

Golv Både ljusa och mörka går bra, men helst ska golven fortfarande vara av ek. På stark frammarsch är också rustika och ekologiska material.