Heltäckt inte längre så otäckt?

I 20 år har heltäckningsmattan varit ganska osynlig i svenska hem, men nu är den på väg tillbaka, till vissas förtjusning och andras fasa.

heltäckningsmatta


Hjärtformade mattor kan du köpa färdigsydda eller få uppsydda på beställning. Foto: Tarkett Sommer AB

Det var på 60- och 70-talen som heltäckningsmattan hade sin storhetstid i Sverige. Då såldes cirka 17 miljoner kvadratmeter heltäckningsmattor i Sverige, i dag säljs cirka 1 miljon kvadratmeter. Mattorna fanns i vart och vartannat hem, ofta i mörka murriga kulörer och med stora mönster. Larmrapporterna kom i slutet av 70-talet, mattorna ansågs ohygieniska och innehöll miljöfarliga ämnen. Det pratades allergier och bostadsmiljö och heltäckningsmattorna kastades ut.

Ljud och värmeisolerande

I dag börjar de komma tillbaka in i de svenska bostäderna och på våra arbetsplatser, inte minst för dess ljud- och värmeisolerande egenskaper. De har starkare fibrer, är antistatiska och mer smutsavvisande än sina föregångare. De skadliga ämnen som mattorna förr innehöll är borttagna och de släpper igenom fukt bättre. De behöver heller inte alltid limmas fast utan kan spikas eller sättas fast med en dubbelhäftande tejp eller klibbfilt. Trots detta går meningarna isär huruvida heltäckningsmattor är bra eller inte ur allergisynpunkt.

Vorwerk trend Design och Amadeo finns i flera mönster och färger och kostar cirka 440 kronor/m2. Mattorna är allergitestade på ett institut i Tyskland där man testat att limmet på baksidan inte avger ohälsosamma ämnen. Mattvaruhuset.

Rummet styr valet

När du väljer ett textilgolv bör du tänka på i vilken typ av rum mattan ska ligga i och välja kvalitet efter det. Huruvida du väljer en ullmatta eller en syntetmatta beror helt och hållet på tycke och smak och var mattan ska ligga. I ett sovrum slits oftast inte mattan lika mycket som i ett vardagsrum eller i en hall, och då kan en mjuk matta med tjock ”lugg” som är mjuk och skön att gå på, passa bra. I en hall är kanske en robust och slitstark ull- eller nylonmatta ett bättre alternativ. Tänk på att alltid ha en bra avtorkningsmatta så att grus och smuts stannar vid ytterdörren. Ta måtten på rummet och gör gärna en skiss innan du går till matthandlaren, du behöver måtten på rummets längd och bredd, inte bara själva kvadratytan. Mattorna finns oftast i 4 meters bredd. Att få mattan inlagd kostar från cirka 50 kronor/m2.

Runda mattor på modet

Om du inte vill ha en heltäckande matta kan du välja en ”mittemellan-lösning” i form av deltäckning eller en avpassad matta som inte täcker hela golvet. Runda heltäckningsmattor är populärt just nu, kantsydda eller bandkantade. Dessa kan du köpa färdiga eller få uppsydda helt efter egna önskemål för ett par hundralappar i arbetskostnad. Fråga din matthandlare om de syr upp på beställning. En avpassad matta kan du dessutom ta ut på vädring – ett bra vapen i kriget mot dammråttorna och kvalstren.

Sköt din matta rätt

Det är inte själva heltäckningsmattan som orsakar allergier utan det damm och den smuts som fastnar i den. Därför gäller det att du sköter en heltäckningsmatta noga.

Dammsug minst en gång i veckan, ta bort fläckar omgående och tvätta mattan en eller två gånger per år. För bästa resultat bör du kontakta en mattvättare som kommer hem och gör jobbet men du kan även hyra tvättutrusning hos exempelvis en golvhandlare för cirka 150-200 kronor.

Många anser att ett välskött textilgolv faktiskt är mer hygieniskt än andra golv eftersom dammet fastnar i mattan och på så sätt lättare kan dammsugas upp.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar