Annons
Parkettgolv från Hornbach, Skandor, matt lackerad.
Parkettgolv från Hornbach, Skandor, matt lackerad. Foto: Hornbach

Fördelarna med parkettgolv

Golv

Det finns många olika golv av äkta trä, och parkett kan du enkelt lägga på egen hand eftersom klicksystemet blivit mycket enklare. 

Av: [email protected], 07 november 2017

Något av det bästa med trä är så klart att det är ett levande material. Det medför också en del att komma ihåg, bland annat träets krympnings- och svällningsfunktion. Fukt tas upp och avges, vilket förändrar träets storlek och form vid klimatändringar. En av de många fördelarna med parkett, till skillnad från massivt trägolv, är att de träbaserade material som parkett tillverkas av är sammansatta på ett sådant sätt att de blir mer formstabila. Och beroende på träslag kan parkettgolvets tålighet och känslighet variera.

 

När du inhandlat din parkett måste den lagras i två dygn i det rum där den ska läggas. Det gör man för att acklimatisera träet till rummets luftfuktighet och rumstemperatur. Parkettgolv läggs samman genom ett klicksystem och bildar en flytande golvplatta, vilket innebär att plankorna inte är förankrade i vare sig underlaget eller andra byggkomponenter.

 

Varför parkett?

I dag finns en hel del budgetalternativ till parkett av äkta trä. Samtidigt finns det många fördelar med att lägga en extra peng på ett trägolv som håller i längden. Parkett kommer i många olika träslag och nyanser, vilket gör att det finns något för alla. Äkta trä har en förmåga att förmedla en väldigt naturlig känsla; det har en varm utstrålning och är skönt att gå på. Skulle golvet efter en tid kännas slitet kan man slipa det och på så sätt ge golvet ett rejält ansiktslyft. Här får man valuta för pengarna; ett parkettgolv som är slitet går att fräscha upp på det här sättet, medan till exempel laminat inte går att slipa. Parkett har numer också blivit så pass enkelt att lägga att de flesta skulle klara av att lägga det på egen hand. Parkettgolvet kommer också garanterat höja värdet på din bostad.

 

Det finns många olika golv av äkta trä och parkett kan du enkelt läggas på egen hand, särskilt eftersom klicksystemet har blivit mycket bättre och golvläggning med parkett blivit mycket enklare i dag.

 

Parkettens tre skikt:

 

Ytskikt i äkta trä

Detta skikt består av det träslaget som ger parketten dess unika utseende. Detta översta skikt av parkettgolvet skyddas av flera olika lager lack.

 

Mellanskikt

Detta tvärgående skikt bestå av äkta trä, eller HDF som står för High Density Fibre (högdensitetsskiva) och är det som gör golvbeläggningen mer stabilt och tåligt för högre belastning.

 

Bottenskiktet

Även det understa skiktet hjälper till att ge parketten stabilitet.

 

Parkettytor

Det finns också en uppsjö av specialtillverkade parkettytor för den som letar efter något extra:

 

Kalkad yta

Träets ådringar lyfts fram vilket ger ett fräscht och ljust intryck.

 

Borstad yta

Träet borstas vilket resulterar i ett naturligt träutseende.

 

Pigmenterad yta

Den borstade ytan får en färgprägling med syftet att framhäva träets naturliga ådring.

 

Åldrad yta

Här lägger man till ett ”åldersspår” på träet, vilket förstärker vintage-karaktären.

 

Rökt yta

Träets mörka ytor förädlas genom rökning som betonar det tunga, intensiva utseendet.

 

Färgad yta

Träet färgas på ett särskilt sätt, vilket resulterar i en naturlig färgläggning.

 

Hårt eller mjukt?

För att mäta träslagets hårdhet används något som kallas för brinellvärde; det mäts genom att en stålkula pressas ned genom träytan, med en bestämd kraft under begränsad tid. Den deformation som uppstår står till grund för brinellhårdhet. Bland annat befinner sig gran och tall på den mjukare delen av skalan, samtidigt som ask, lönn och merbau toppar listan med sin hårdhet tillsammans med ek.

Vill man ha ett hårt parkettgolv ska man därför kika på träslag från lövträd, med barrträden ger dig ett betydligt mjukare parkettgolv.

 

Ta hand om ditt golv

Tänk på att alltid följa anvisningarna från golvtillverkaren, rengöring skiljer sig från olika golv och det är oklokt att tala om en generell rengöringsteknik. Det är rekommenderat att sätta möbeltassar för att skydda golvet och undvika repor och märken; mattor fångar upp smuts i utsatta områden, som entréhallen; har du varmvattenburen golvvärme bör den inte vara mer än 24 grader; vill man också gå överkurs kan man försöka justera luftfuktigheten till omkring 50-56%.

Läs Hornbachs översikt över vad som skiljer olika golven från varandra och vilka kriterier du bör tänka på när du väljer golv här. 

david.johansson@bp.bonnier.se
07 november 2017 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Golv

Läsarfråga: Lutat trägolv – vad gör vi?

Golv Vi har flyttat in i vårt drömhus, och förra ägaren lade in trägolv som är lutat. Vilket är bästa sättet att sköta det? Här är Snickar-Björns svar.

Vilken ytbehandling är bäst för trägolvet?

Golv Du har precis slipat det gamla trägolvet, eller kanske rentav lagt ett nytt, så nu funderar du på vilken behandling som är bäst: olja, lack, vax, såpa...

Välj rätt golv till hallen

Golv Nästan inget golv utsätts varje dag för så hårt slitage som hallgolvet. Smutsiga stövlar, snöiga pjäxor och droppande paraplyer kräver att golvet tål...

Dags för nytt köksgolv

Golv Golvet i köket ska vara lättstädat, tåligt och skönt att gå på. Att välja köksgolv handlar både om vilken känsla du vill skapa i köket och praktiska detaljer.  I dag har många hus en öppen planlösning som kräver att köksgolvet dessutom matchar andra golv i huset.

Istället för trä

Golv De vanligaste golven i Sverige är gjorda av trä. Men det behöver de inte vara! Du kanske ska titta på ett i kokos? Eller en modern heltäckningsmatta?...

Glamorösare golv - ja tack!

Golv Golv är inte bara funktion - det är också den röda tråden som håller ihop inredningen i ditt hus. Därför är golven värda en extra tanke och här presente...

3 heta prylar för villan i vår!

Golv Fyra proffs på inredning väljer sina favoritprylar just nu!

Lyft rummet med nytt trägolv

Golv Med ett nytt trägolv kan du höja standarden i rummet och värdet på huset. Vi tittar här på aktuella träslag, sorter, trender och nyheter! Dessutom...

Golv - Trendspaning: Ek, bambu, borstat och vitt

Golv Både ljusa och mörka går bra, men helst ska golven fortfarande vara av ek. På stark frammarsch är också rustika och ekologiska material.