Foto: Lovisa Haglund

Ge stolarna nytt liv!

Inredning

Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

Av: Lovisa Haglund, Anja Källstedt, 16 mars 2018

Du behöver:

En gammal stol med tygklädd sits.
Tyg (storlek på tygstycket beror på sittdynan, mät cirka tio centimeter utanför runt hela sitsen).
Häftpistol.
Grovt och fint slippapper.
Slipkloss.
Stark tejp (exempelvis silvertejp).
Sax.

Annons

Så här gör du:

1. Lossa på stolsitsen.

2. Torka av stolen med en torr trasa.

3. Sätt i gång sliparbetet. Börja med en mindre synlig del, till exempel baksidan av ryggstödet, och slipa tills du är nöjd med nyansen du får fram. Använd det grova pappret först. Slipa del för del tills du är nöjd och avsluta sedan med det finare pappret för att göra träet slätt och lent.

4. Torka av stolen med trasan på nytt.

5. Nu är det dags för sittdynan. Du måste inte ta bort det gamla tyget om det är väldigt tunt, men se till att hamra in eller ta bort eventuella spikar så att du har en slät grund att lägga tyget över – annars är det risk för att det fastnar och repar sig.

6. Lägg ut tyget på golvet/ bordet med framsidan nedåt. Lägg sitsen på tyget med sittdelen nedåt för att mäta ut att du har tillräckligt mycket tyg runt alla kanter (ca tio centimeter runt varje kant).

7. Vik in tyget över sitsen, bit för bit. Gör ett snitt med sax i hörnen om det behövs. Fäst gärna tyget med tejp för att kunna se hur det ska ligga när det sitter fast.

8. Häfta fast tyget med häftpistol, se till att det sitter spänt överallt. Vänd gärna på sitsen då och då för att kontrollera att tyget inte har halkat snett.

9. Om det behövs, snygga till tyget med saxen så att inget onödigt tyg sticker ut på undersidan.

10. Sätt tillbaka dynan på stolen och skruva fast den undertill. Klart!

16 mars 2018 Lovisa Haglund, Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Trender 2018 – svenskt hantverk och det digitala hemmet

Inredning Drinkvagnar, sidobord och sittpuffar – 2017 var året då vi svenskar frossade i prydnadsmöbler. Vi i Villa bad Linnéa Aguero, Blockets presschef, sia om...

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!