Furumöblerna du inte ska slänga!

Släng absolut inte dina gamla furumöbler. Här är guiden som hjälper dig att rensa rätt och leta efter värdefulla furumöbler - och prylar på loppis.


Läs också: Så mycket är din gamla Ikea-möbel värd

Furumöbler – trendigt igen

I inredningsvärlden är det renässans för ljusa träslag, det syntes inte minst på årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fairpå Stockholmsmässan i februari. Det finns ett nyvaknat intresse för svenskt barrträ, för såväl gran som tall. Och när det gäller retro följer man numera inredningstrenden – så nu är inte de svenska furumöblerna från 1970-talet hopplöst ute längre. De är till och med på G igen.

Furumöbler hos auktionshus som Bukowskis och Stockholms Auktionsverk

Det märks bland annat på att en och annan rustik furumöbel dyker upp hos fina auktionshus som Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Auctionet. Bara för några år sedan tog de inte ens emot dem, men nu läggs de ut på deras onlineauktioner. Priserna går stadigt uppåt, men vill man ha riktigt bra betalt för sina furumöbler ska de säljas ut mot Europa och USA, även japaner är förtjusta i svensk furu. Till och med furustolar från Ikea har utropspris på 15 000 kronor hos sajter som Pamono och 1dibs. I jetset-kretsar är det inne att ha skandinaviska trämöbler i sina små slott i Alperna och på kontinenten.

Så vet du med dig att det står några furuprylar i förrådet, på vinden eller i stugan så ta en extra titta vad det egentligen är du har.

Fynda på loppis

Eller varför inte kolla upp furumöbler på alla loppisar? Där kan du fynda. För än så länge är det inte så många känner till att furumöblerna från 1970-talet är eftertraktade igen. Renovera och sälj vidare eller inred med dem.

Så hittar du dyrgriparna!

Vänd och vrid på furumöblerna- och sakerna. Då kan du hitta signeringar, stämplar, brännmärkningar eller etiketter som du sedan kan googla och jämföra med bilder på auktionssajter.

15 furumöbler du absolut inte ska slänga

1. Skåp

Sven Larsson Möbelshop AB, 1970-tal. Tillverkade soffgrupper, matgrupper, bänkar och skåp i furu. I samband med att furun blev hopplöst ute i slutet av 1980-talet gick det sämre. Nu börjar deras gamla möbler uppskattas igen. Utropen i Sverige brukar ligga på några 1 000-lappar, men börjar klubbas för allt högre summor. På mer internationella sajter säljs de för mellan 10 000 och 30 000 kr. Tiden talar för Sven Larssons furu från 70-talet.

2. Bänken Bamse

Bänken Bamse av Roland Wilhelmsson. Han är furu-kungen! Wilhelmssons produktion var liten, och det sägs att en del av hans alster tillverkades av rivningsträ från Klarakvarteren i Stockholm. Hos de svenska auktionshusen ligger dessa 70-talsbänkar ute för några 1 000-lappar, men går nu plötsligt för över 5 000 kr. Hos en av våra mest internationella antikhandlare säljs den för 14 500 kr. Och hos en internationell design – och vintagesajt ligger priset på över 40 000 kr.

3. Ljusstakar

Släng inte småprylar i furu! Kolla extra noga om du ser några på loppis. De kan vara värdefulla, leta efter stämplar eller initialer. De här ljusstakarna är stämplade Nanny Still, Finnmade. Hon var en finländsk formgivare som främst arbetade i glas, men även i trä och andra material. Hon var bland annat verksam för Rosenthal. Hennes glasflaskor i olika färger går för stora summor internationellt. Hennes alster i furu är ovanliga, och kommer inte ut så ofta. De här hade ett utrop på 2 000 kr.

4. Spegel

Från Luxus som låg i Vittsjö i Skåne. Under 1970- och 80-talet tillverkades mycket av furumöbler hos Luxus. De saknar ofta märkning. Den här modellen på spegeln brukar ropas ut för 2 000 kr i Sverige, men säljs sedan vidare ut i världen för mellan 15 000 och 20 000 kr beroende på skick.

5. Skrivbord

Allt i ett skrivbord, av Carl Malmsten (1888-1972). Skrivbordet heter Vidar, förmodligen namngivet efter Carl Malmstens son. Det är i furu och tillverkat under 60/70-tal enligt Bukowskis. Utropet i mars förra året var på 8 000 kr hos Bukowskis. Men hos den internationella auktions- och designsajten var priset 75 000 kr.

6. Soffa

Soffan Dymling, formgiven av möbelformgivaren, arkitekten och skulptören Yngve Ekström (1913-1988) som även har ritat den världsberömda fåtöljen Lamino. Redan i mitten av 1940-talet startade Yngve Ekström ett möbelföretag, Swedese som finns kvar än idag i småländska Vaggeryd. Under 1960- och 70-talet ritade Yngve flera rustika soffgrupper, enligt trenden som gällde. Den här heter Dymling, det finns även en snarlik på hjul, Kontrapunkt. De två senaste åren har de börjat säljas hos de fina auktionshusen, de går de runt 10 000 kr, men hos de heta vintagehandlarna kostar de över 50 000 kr. På loppisar och mindre auktionspris kan du hitta dem till fyndpriser än så länge. Finns även som fåtölj.

7. Pall

Underskatta aldrig en pall. Just den här av Ingvar Hildingsson, gjordes under 1940- och 50-talen,  kan du hitta hos svenska auktionshus för några 1 000-lappar. Men det internationella priset är 20 000 kr.

8. Ikea-fåtölj

Ikea-fåtöljen Natura – är en riktig klassiker i furu och skinn från 70-talet som är otroligt eftertraktad igen. Slagpris i Sverige är runt 5 000 kr. Internationellt runt 20 000 kr. Formgiven av Karin Mobring.

9. Vinställ

Nej, släng inte 1970-talets vinställ. Du kan få några 1 000-lappar för dem. Just det här är från Sven Larsson möbelshop och hade ett utrop 2 000 kr.

10. Lampa

Riktig nostalgi är det att se lampor i furu av Hans Agne Jakobsson. Är de i fint skick kan du få betala över 10 000 kr, för en sådan här på den internationella marknaden. Så var glad om du hittar en i gömmorna eller på loppis!

11. Bänk

Har du en sådan här bänk stående i förrådet, i tvättstugan eller balkongen? Ta genast i den. Trots fläckar och slitage lades den här till synes rätt vanliga furubänken med ribbor från 1960-talet ut på Bukowskis för 1 500 kr. Men det är en liten summa vad den sedan säljs för vidare ut i Europa,  där går den för 18 000 kr. Etikettmärkt med Bjärnums möbelfabriker. Skånska Bjärnum var en gång i tiden en möbelmetropol med hela 35 möbeltillverkare.

12. Stolar

Dessa furustolar är visserligen från 1940/50-talet. Formgivare Göran Malmvall för Svensk Fur. I Sverige går de för bara någon 1 000-lapp. Hos internationella vintagesajter är priset över 20 000 kr.

13. Matbord

Matbordet Asserbo av dansken Börge Mogensen (1914-1972), arkitekt gjorde dansk design världsberömd. Flera av hans möbler produceras än idag. Hans fåtölj Spanska stolen i ek går för  25 000 och mer. Men nu börjar även hans matgrupper i furu att sticka iväg i pris. För svenska företaget Karl Andersson & Söner gjorde han matgruppen Asserbo på 1960-talet. Snyggt och tidlöst. Utropen brukar ligga på 5 000 kr, men de är riktiga bubblare!

14. Hallmöbel

Säg i vilken 1970-tals hall stod det inte ett möblemang i furu? Här en liten furubyrå med läderhandtag från Fröseke, kan du hitta för några 100-lappar på loppis. Men på en internationell sajt står det 8 000 kr på prislappen.

15. Bord

Bord av Axel Einar Hjorth. Hans furumöbler för sportstugorna från mellankrigstiden har banat väg för furumöblerna från 70-talet. Men aj, vad många som har slängts på majbrasan. Nu är de högvilt och brukar klubbas för mellan 50 000 och 100 000 kronor. Det här bordet klubbades för 120 000 kr hos auktionsverket Norrköping/auctionet.com. Utropet var 50 000!

Läs också: 15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar