Foto: Istockphoto

Så ger du utemöblerna ett ansiktslyft

Inredning

Vi i Villas målarexpert Ken Kennard tipsar om hur du ger dina trädgårdsmöbler nytt liv med färg och pensel!

Jag ska måla mina utemöbler, hur ska jag gå till väga?

– Plastmöbler avråder jag från att försöka måla, det fungerar dåligt. Det ska vara tidigare målade möbler. Behandla möblerna ungefär som om de vore fönster: tvätta dem, slipa lite lätt och måla med färger som är avsedda för fönstermålning. Du tvättar med Grovrent, grundar med grundfärg och toppmålar med vattenbaserad fönsterfärg. Allt går att köpa i färghandeln, där kan du även få råd så att du hittar rätt färg. Grunda en gång för vidhäftning och sedan en eller två gånger med toppfärgen.

Hur länge ska färgen torka mellan målningarna?

– Grundfärgen ska helst torka över natten. Toppfärgen torkar på några timmar, men du ska inte använda möblerna samma dag.

Annons

Ska jag använda någon särskild pensel?

– Välj en med nylonborst, som funkar bäst med vattenbaserade produkter, inte äkta borst.

Hur gör jag om jag ska måla om mina utemöbler men inte vet vilken färg de är målade med sedan tidigare?

– Om du har köpt fabrikslackade möbler måste du vara väldigt noga med mattslipning eftersom ytan är så hård. Du mattar ner dem med fint sandpapper, sedan målar du med grund och fönsterfärg. Är möblerna oljade eller laserade så skulle jag rekommendera att du fortsätter med samma metod och inte täckmålar. Vill du ha dem vita så måste du göra det förstås, men det är alltid bäst att fortsätta med samma system som tidigare. Jag har laserade utemöbler, och ungefär vart fjärde år stryker jag dem med lasyr på nytt. Det gör jag för att de blir lite torra med tiden, men om man tvättar och stryker dem någon gång då och då så är det väldigt lättunderhållet.

Hur ofta behöver jag göra om proceduren med målningen?

– Det beror på hur hårt utsatta de är för väder och vind. De håller sig fina i ungefär sex till åtta år om du tar hand om dem ordentligt. När du inte använder dina möbler tycker jag att du ska täcka över dem, annars kryper fukt in i skruvgenomgångar etcetera. På byggvaruhus kan du köpa formsydda presenningar som du drar över din möbelgrupp.

Vad kostar det att måla om utemöblerna?

– Jag skulle tro att du kan måla om en hel möbelgrupp med bord och sex stolar för under tusen kronor, då får du både grundfärg och toppfärg i det priset.

29 maj 2018
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!