Låt tavelväggen sticka ut ordentligt!
Låt tavelväggen sticka ut ordentligt! Foto: iStockphoto

Fräckaste tavelväggen - 5 tips!

Inredning

Den allra fräckaste tavelväggen är den som är genomtänkt in i minsta detalj och som sticker ut. Hur gör du då? Här kommer 5 tips!

Av: Harald Nylund, 04 december 2018

Därför är det svårt att börja om

Det första rådet är att alltid planera innan du slår spiken i väggen. Det är svårt att börja om eller ändra på något när du börjat sätta upp tavlorna. Ta alltid ett kliv tillbaka och utgå från hur väggen ser ut och vilken nyans den har. Detta är viktigt när du väljer ut motiv. Du behöver inte uppfinna hjulet två gånger utan ta efter redan existerande tavelväggar som du tycker är fina. Sno och ta efter - men sätt personlig prägel på tavelväggen. Det kommer göra susen.

Annons

Undvik att ge ett rörigt intryck!

Det är viktigt att färg och form passar väl tillsammans. Låt färger och motiv skapa en tydlig röd tråd. Och håll i den tråden... eller stilen och ha samma motiv. Kör du med blå färger - låt detta komma fram i himmel och hav. Kör du med gröna färger - bädda in växter och skog i motiven. Det är viktigt att hålla sig till samma färgskala och att ge ett samlat intryck.

 

 

Konsten att välja rätt ramar

Det är viktigt att du väljer rätt ramar. Billiga, tråkiga och intetsägande ramar glöms bort och vässar inte alls till motiven. Välj ramar efter tema och färgkod. Svarta och tjocka ramar lyfter fram tavelmotiven och får dem närmast att sticka ut från väggen. De ger ett hårdare intryck. Ramar i naturnära färger eller i vitt har mer tendensen att smälta in. De ger ett lugn och en mjukhet. Om du öser på för fulla muggar och har olika slags ramar så kommer det att hända mycket på väggen. Det kan vara både bra och dåligt och beror bland annat på hur stor väggen är, hur många tavlor det ska vara och vilka eller vilket tema motiven följer.

Utgå från vad du själv tycker om

Fotokonst har fördelen att vara mer personlig. Vill du bjussa på din personlighet och livsstil kan du prova med att rama in foton i färg eller svartvitt. Detta är en smaksak egentligen och är du dessutom fotointresserad så är det ingen konst att välja ut bra bilder. En tavelvägg ska beröra, liva upp och sätta igång känslor hos betraktaren. Den ska vara tidlös och det är viktigt att du utgår från vad du själv tycker om.

Ändra och stuka om hur mycket du vill

Innan du sätter upp tavlorna på väggen är det en bra idé att lägga dem på golvet eller lutandes mot väggen. Detta ger dig fria händer att ändra och stuka om hur mycket du vill innan du bestämt dig för rätt ordning. Ställer du tavlorna lutandes mot väggen så får du ytterligare ett smakprov på hur det kan se ut när tavlorna möter väggen och hur det påverkar helhetsintrycket.

Ju fler tavlor du har, desto längre tid tar det, men det blir väldigt snyggt när det är klart och det är därför mödan värt. Du kan även beställa färdiga mallar och köpa in rätt storlekar på ramarna redan från början. Detta kommer att skynda på det hela. Prova olika kombinationer och tillslut kommer du att hitta rätt.

Så hänger du tavlorna

 

 

Smart spikförvaring! 

04 december 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!