Annons
Tapeten ”Lotus” från Duro har sin givna plats hos den som gillar dramatisk asiatisk inredning. Pris cirka 279 kronor/rulle (Quick Up).
Tapeten ”Lotus” från Duro har sin givna plats hos den som gillar dramatisk asiatisk inredning. Pris cirka 279 kronor/rulle (Quick Up).

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Måla och färg

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönster är en trend som håller i sig.

Av: Susann Gson Engqvist, 28 november 2007

I nyproducerade hus är det fortfarande de målade väggarna som dominerar, färg är ju så enkelt att byta ut och förändra med. Men tapeter ger onekligen ett mer ombonat intryck, och att använda tapeter som accenter i vissa rum eller på en enstaka vägg blir allt mer populärt.

Djärva fondväggar

Annons

– Fondväggarna verkar ha kommit för att stanna, konstaterar Jessica Hultén, inredare och konsult för bland andra Björklund & Wingqvist i Stockholm.

– Mönstren blir större, motiven djärvare, det verkar helt enkelt som om svenska folket blir modigare när det gäller att leka med färg och form på väggarna. Detta gäller inte bara de yngre, även femtioplussare som säljer villan och flyttar till lägenhet inreder betydligt mer vågat idag. I alla fall när det rör detaljer. På stora ytor dominerar fortfarande beige, brunt och vitt. Bubblare är murriga färger som svart, mörkblått och kobolt.

Organiska mönster, blommor, blad och grenar är populärt hos de naturälskande svenskarna, och enligt Jessica Hultén pågår det alltid en liten retrotrend med medaljonger.


Häftigt stormönstrad ”Arkad” i kollektionen ”Esplanad” från Duro. Finns i flera färgställningar och kostar cirka 279 kronor/rulle.


Färgtillverkaren Nordsjö
har tagit fram en speciell reliefväv gjord för övermålning. Här med mönstret ”Domino” målat i kulören ”Michael Ancher”.

Något som kommer stort är stickers, det vill säga mönsterdekaler som lätt kan tas bort. Numera finns ett ganska stort utbud, både för barn och vuxna. De fungerar lika bra på väggar och tak som på möbler och dörrar.

– Stickers är optimala för att sätta personlig prägel på sitt hem och dessutom betydligt lättare än att måla schabloner, avslutar Jessica Hultén.


Folkhemsfavoriten Ikea har självklart också några självhäftande sticker i sitt sortiment. Här en av varianterna, pris 149 kronor för fyra stycken.


Självhäftande dekaler ”Wallies” finns i mängder av varianter på www.inreda.com. Denna heter ”Sofia bård”, är 50x100 centimeter och kostar 950 kronor.


Wallstickers ”Flora” från Alcro är en blandning mellan schabloner och stickers. Den självhäftande mönsterdekalen är ofärgad, du målar den själv i vilken kulör du vill. Här är den målad i kulören ”Pistill” från Alcro.

Färgtillverkaren Alcro hoppar på trenden med dekaler och låter årets designkollektion med 35 kulörer även innefatta fyra stycken mönster, två av dem så kallade ”wallstickers”, självhäftande, ofärgade dekaler som fästes permanent på väggen. Antingen rollar du över dem i samma färg som resten av väggen för att få reliefverkan, eller så målar du dem i en avvikande färg eller kulör för kontrast.


Ny häftig väggsticker
från Vynil, design Hanna Werning. ”Crocodile Kurbits Kiss” kostar cirka 1 300 kronor och finns bland annat på inreda.com samt Designtorget.

Spackelschabloner

Även Beckers kommer med en schablonnyhet. Till höstens färgkollektioner ”Sarek”, med milda naturnära färger och ”Zanzibar”, i mustiga, afrikainspirerade toner finns även två så kallade ”spackelschabloner” i kraftig plast. Med hjälp av schablonen bygger du upp ett reliefmönster, cirka en millimeter tjockt, av vanligt väggspackel direkt på väggen. När spacklet torkat målar du över i valfri färg.


Spackelschablonerna från Beckers kan användas för att skapa reliefmönster direkt på väggen, eller för att göra en tavla. Väggen är målad i nyansen ”Rinim beige” tavlan i ”Rinim ljusblå”, båda från kollektionen ”Sarek”.


Här schablonen ”Maj”
målad i kulörerna ”Siames”, ”Lovika”, ”Puder pärlemor” samt ”Smoking” på en fond i kulören ”Onyx”. Från Alcro.


Riktigt personligt blir det med egna bilder, tryckt på tapet. Här ett foto som blivit tapet genom Your Wallpaper, pris cirka 450 kronor/kvadratmeter.


Två tapeter som verkligen tar för sig.
I förgrunden ”Nemo” i bakgrunden ”Claude” båda från Sandbergs Tyg & Tapet. Pris cirka 690 kronor/rulle.

Lätt som en plätt

En annan trend inom tapetsering som borde glädja alla gör-det-självare är att utbudet stadigt ökar när det gäller tapeter där man stryker limmet direkt på väggen istället för på tapeten. Dessa tapeter tillverkas av polyesterfiber och cellulosa och kallas till exempel ”Easy Up”, ”Sätt-lätt” eller ”Quick Up”. Med den här metoden blir tapetseringen betydligt mindre kladdig och går dessutom snabbare.


Storfavorit från Boråstapeter, kollektionen ”Hanna” i ”Easy Up”. Pris cirka 450 kronor/rulle.


Boråstapeter
har tagit fram en ”Linne-kollektion” med lustfyllda tapeter. På bilden ”Spirit” i EasyUp, cirka 550 kronor/rulle.

Ekofokus

Precis som när det gäller övriga produkter och tjänster har även färgbranschen numera stort fokus på att färgerna ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Nordsjö har exempelvis gått från lösningsmedelburna till vattenburna färger när det gäller i stort sett alla färgsystem, Alcro utlovar miljövänliga alternativ för i princip alla målningsbehov och på Beckers har man som mål att minst
90 procent av färgerna ska vara vattenburna år 2010. Naturskyddsföreningen rekommenderar färg som är märkt med EU-blomman för inomhusfärg.

Tips

Boken ”Färg på tapeten” av Ann Sjöstedt
och Ann Charlotte Ridderstolpe
Damm Förlag, cirka 200 kronor.

Boken ”Wallpaper” där 50 moderna formgivare och modedesigners presenterar sina personliga och vilda tapetidéer.
Laurence King Förlag, cirka 250 kronor.

Köpinformation

Alcro, www.alcro.se
Beckers, www.beckers.se
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Designtorget, www.designtorget.se
Duro, www.durosweden.se
Ikea, www.ikea.se
Inreda.com, www.inreda.com
Nordsjöfärg, www.nordsjo.se
Sandbergs tyg & tapet, www.sandbergtapeter.com
Vynil, www.formandfunction.se
Your Wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]